Artiklid ja uudised

Köök muutub aina tähtsamaks

Hea köögi planeering annab suurepärase võimaluse olla perega koos, sellest saab koht, kus rahulikult vestelda ja jagada olulisi teemasid. Kodu soetades ja ruume planeerides tuleks kaaluda, kui palju aega veedetakse iga päev köögis: kas seda on minimaalselt, et saaks ruttu midagi hamba alla või on kujunenud köögist sotsiaalsem kodu süda.
(Artikkel ilmus Äripäeva lisas Sisustaja)...

Üldiselt hakatakse kööki siiski järjest avaramaks tegema, et sinna mahuks nii söögilaud kui ka kõrgema lett, mille taga kohvi juua. Samuti planeeritakse rohkem saari, millel toitu valmistada ja mille ümber koos vestelda. Saar ühendab õigupoolest seltskonda ja kokk saab olla näoga oma inimeste poole. Juba kodu ostmisel või projekteerimisel peaks vaatama, et köök ei oleks kahe või kolme meetri pikkune, vaid suurem, sest siis mahuvad vajalikud seadmed ja kapid ilusti ära ning jääb vaba ruumi tööpinnaks. Olen näinud 100ruutmeetriseid kortereid, kus köögile on ruumi kõigest 3 meetrit. Seda on ilmselgelt vähe.

Läänemaailmas on levinud suurusjärk, et kodu soetamise hinnast umbkaudu 10% moodustab köök koos seadmetega. See omakorda näitab köögi olulisust.

Tänapäevases köögis on sageli oma koht ka telerile või arvutile. Telereid paigutatakse tihti kapitornidesse, külmkapi ukse sisse ja õhupuhastite pinnale, muutes köögi multifunktsionaalseks ruumiks.

Tekst Timm Rannu
Noblessa Saksa kvaliteetköögid
Foto Erik Prozes

Sisestatud: 31.05.2011