Artiklid ja uudised

5 moodust tervisliku, säästva ja mugava kodu loomiseks

Enamik hooneid renoveeritakse funktsionaalsuse ja energiatõhususe eesmärgil, aga renoveerimis- või ehitusprojekti puhul on ka teisi samavõrd olulisi eeliseid, millele keskenduda, näiteks tervis, heaolu ja mugavus. VELUXi kontsern küsis 19 rahvusvaheliselt tippasjatundjalt, mis on nende arvates ideaalse maja renoveerimise või ehitamise juures kõige tähtsam.

2013. aastal kogus VELUXi kontsern viie töötoa jaoks kokku 19 silmapaistvat arhitektuuri-, tsiviilehitus- ja meditsiinieksperti, et teemat arutada ja koostada tervisliku kodu loomise juhised. Järgnevalt on toodud mõned olulisemad nõuanded, milles töörühm üksmeelele jõudis.

 Allikas: www.velux.ee

Allikas: www.velux.ee

Õigesti paigutatud aknad tagavad kõige rohkem värsket õhku
Keegi ei saa elada ilma värske õhuta – sama kehtib teie maja kohta. Enamasti ei taju me siseõhus saasteaineid, siiski mõjutavad need meie tervist ja heaolu. Seepärast peaksid meie majad pakkuma kaitset varjatud saasteainete vastu, mis tekivad näiteks süüa tehes või erituvad ehitusmaterjalidest ja mööblist. Kui paigutate oma aknad õigesti, saate nautida loomuliku ventilatsiooni eeliseid ja see parandab kiiresti siseõhu kvaliteeti teie kodus.

Õige kogus päevavalgust õigel ajal
Loomuliku hommikuvalgusega ärkamine, piisavalt palju päevavalgust terve päeva jooksul ja pimedus õhtul on meie tervise ja mugavuse seisukohalt ülioluline. Valgus ja pimedus mängivad meie sisemise kella ja ööpäevase rütmi tasakaalus hoidmisel kõige tähtsamat rolli. Seega võime saada palju kasu sellest, kui investeerime kodus asjakohastesse valguse ja pimeduse tagamise vahenditesse, nagu aknad ja kardinad.

Laske loodus tuppa
Loodusega lähedases kontaktis elamine parandab meeleolu, tagab parema tervise ja vähendab stressi – seetõttu on vaja loodus tuppa lasta. Maja ehitades tasub kaaluda vähemalt ühe välis- või osaliselt õues paikneva ruumi loomist, nagu aed, terrass või rõdu. Teine variant on veenduda, et kodust oleks piisavalt avar vaade taevale ja maale; ka see toob looduse tuppa.

Kõrvaldage oma kodust stressitekitav müra
Peale selle, et müra on ärritav, võivad soovimatud helid, nagu vali liiklus, tekitada stressi ja avaldada meie heaolule negatiivset mõju. Lärmakate naabrite tekitatavaid väliseid helisid ja kütte/jahutus- või ventilatsioonisüsteemide sisemisi helisid tuleks seega võimalikult palju vähendada. Öösel peaks müratase olema veelgi madalam.

Reguleerige sisetemperatuuri
Üks siseruumide mugavuse tähtsamaid tegureid on ebameeldiva sisetemperatuuri vältimine. Veedame 90% ajast toas ja seetõttu on oluline veenduda, et siseruumide soojus järgiks päeval kerkiva ja õhtul langeva välise temperatuuriga sama rütmi. Et meie kehad on loodud välisõhu rütmi järgima, saavutame niiviisi meie jaoks kõige mugavama toatemperatuuri.

Täienduseks uurimistööle
Nende lihtsate nõuanneteni jõuti mitme sisekeskkonda ning ehitiste, valguse ja ööpäevase rütmi ajaloolisi külgi käsitleva töötoa aruteludes ja nende põhjal tehtud järeldustes. Ööpäevaseid rütme järgiva maja aruandes on tervisliku ja mugava kodu loomise kohta veel nõuandeid.
Aruande vaatamiseks külastage veebilehte thedaylightsite.com

Aruande koostanud eksperdid:
- Anna Wirz-Justice, Baseli ülikool, Šveits
- Anne Helene Garde, riiklik töökeskkonna uurimise keskus, Taani
- Atze Boerstra, BBA Binnenmilieu, Madalmaad
- Dean Hawkes, Cambridge'i ülikool, Ühendkuningriik
- Francis Allard, La Rochelle'i ülikool, Prantsusmaa
- Hal Levin, Building Ecology, USA
- Jelle Laverge, Genti ülikool, Belgia
- Koen Steemers, Cambridge'i ülikool, Ühendkuningriik
- Luc Schlangen, Phillips Lighting, Madalmaad
- Mariëlle Aarts, Eindhoveni tehnoloogiaülikool, Madalmaad
- Nick Baker, Cambridge'i ülikool, Ühendkuningriik
- Ole Bouman, Shenzheni biennaal, Hiina
- Pawel Wargocki, Taani tehnikaülikool
- Per Olaf Fjeld, Oslo ülikool, Norra
- Richard Hobday, sõltumatu teadlane, Ühendkuningriik
- Russell Foster, Oxfordi ülikool, Ühendkuningriik
- Staffan Hygge, Gävle ülikool, Rootsi
- Thomas Witterseh, Taani tehnoloogiline instituut, Taani
- Truus de Bruin, Delfti tehnoloogiaülikool, Madalmaad

Pressimaterjal VELUXi meediakeskuses
Vaadake meie uusi videoid, fotosid ja pressimaterjali Veluxi meediakeskuses veebisaidil press.velux.com. Siin saate tellida VELUXi uudiseid. Jälgige meid veebilehtedel twitter ja facebook

Teave VELUXi kontserni kohta
VELUXi kontsern on juba rohkem kui 70 aasta jooksul loonud paremaid elutingimusi maailma eri paigus elavatele inimestele, kasutades päevavalgust ja värsket õhku maksimaalselt ära. Meie tootevalik sisaldab katuseaknaid ja moodul-katuseluuke ning erinevaid sisustamis- ja aknakattetooteid, turvaruloosid, paigalduslahendusi ja nutikaid kodu juhtsüsteeme. Need tooted aitavad tagada tervisliku ja säästva sisekliima – nii töö tegemiseks ja õppimiseks kui ka mängimiseks ja meelelahutuseks. Tegutseme rahvusvahelisel tasandil: müügi- ja tootmistegevus toimub rohkem kui 40 riigis, kogu maailmas on ligikaudu 10 000 töötajat.
VELUXi kontserni omanik on piiratud vastutusega äriühing VKR Holding A/S, mis kuulub täielikult sihtasutustele ja perekonnale.

Lisateavet saate veebilehelt www.velux.com

Sisestatud: 04.11.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki