Artiklid ja uudised

Disaini ja sisekujunduse uudised Milanost

Igal kevadel toimub Milanos Euroopa suurim ja olulisim disainisündmus Milan FF, mis sel aastal toimus 14.- 19. aprillil ning mis toob kokku selle erialaga seotud inimesed ja nimekaimad sisekujunduses suundi andvad firmad, kelle heaks on tööd teinud parimad disainerid kogu maailmast.

Sellel aastal hõivas disainmööbli osa messikeskuses 8 suurt paviljoni, lisaks neile veel 4 paviljoni, kus toimus valgustite esitlus - Euroluce International Lighting Exhibition.


Lisaks messikeskuses toimuvatele üritustele ja seminaridele, haaras disaininädal kaasa kogu linna. Võib öelda, et see on alati nagu disainipidu linnas, millest osasaamine pakub rõõmu mitte ainult disaineritele, vaid ka kõigile neile, kellel huvi ruumikujunduse vastu. Erinevates piirkondades olid näitused, ruumilavastused ja installatsioonid, kus esitlesid lisaks Euroopa disaineritele oma ideid ka disainerid Ameerikast (RIO disain) ja Aasiast (TOKYO disain) ja teised Milanosse oma loomingut tutvustama tulnud erinevad disainerid ja firmad. See oli suurepärane võimalus näha üks-ühele materjalide kasutamist, värvide ja vormide koosmõju ruumis.


Muljeid on palju ja lühikokkuvõtet teha pea võimatu. Mida peaks kindlasti rõhutama, on see, et palju mängitakse vormiga. Mööblielementi suhtutakse kui skulptuuri, mis peab olema vaadeldav igast küljest ja silmale nauditav ning ilus. Samas on lähtutud ergonoomikast ja toote funktsioonist. Toolid ja diivanid olid istumiseks mugavad - pakkusid seljale tuge (ka ilma padjavirnata) ja olid ruumi kaunistavaks elemendiks.

Palju oli ümmargusi ja erikujulisi, väga erineva suurusega lauaplaate, millel toeks viltused ja omakorda huvitavad jalalahendused. Kõrvuti kasutati erinevaid materjale, kuid seda hästi kokkusobitatult, et tekiks harmooniline ja dekoratiivne tulemus. Selle saavutamiseks on panustatud tootearendusse, ei hakata tootma enne, kui on saavutatud maksimaalne tulemus.


Värve oli kasutatud palju ja nende toonide nüansirikkus vääris imetlemist. Valdavalt oli näha taustana erinevaid pastelseid kooslusi, mille rõhutavaks aktsendiks oli valitud värvikad sisustuselemendid.

Värviga saab ruumimuljet oluliselt muuta. Erinevaid esitlusi vaadates, oli suurepärane võimalus näha väga erineva tumeduse-heleduse ja intensiivsusega värvitoone ruumis. Oskuslik värvitoonide kokkusobitamine vääris imetlust ja oli suurepärane näide professionaalsusest värvilahenduse loomisel.


Läikivaid pindasid ja materjale oli rohkem kui aasta tagasi. Samas kõrvutati läikivat mattide pindadega. Läikivate pindade kasutamine on ruumikujunduses levinud võte ruumi efektsemaks muutmisel, aga sellega ei pakuta üle. Metallik pindadest domineeris üsna värskena vask.
Toolide metalljalad-konstruktsioonid mõjusid ülikergetena. Tool kui üks olulisim sisustuselement - see on disaineritele alati olnud üks tähtsam ese mööblikujunduses. Toolide vormid olid üllatavalt põnevad ja samas mugavad istumiseks.

Lauaplaatide, kappide, riiulite esiservad on õhukesed. Massiivset plaati kasutatakse vaid erijuhul ja dekoratiivsel eesmärgil, Kontrastina kasutatakse robustset täispuidust lauaplaati klaasjalgadel ja selle kõrval läbipaisvast plastikust toole.


Diivanite kattematerjalina oli kasutatud palju sametit, ülipehmet kangast. Mustreid oli näha siin-seal, kuid sellega ei pakutud üle. Sama võib öelda dekoratiivsuse kohta, mida väga palju näha ei olnud - seda kasutatakse vaid millegi tasakaalustamise eesmärgil.

Tekst ja fotod: Sisearhitekt Liina Ainomäe

Sisestatud: 04.05.2015

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki