Artiklid ja uudised

Viimane võimalus näha Põhjamaade moeillustratsioone

Kuni 27. septembrini on võimalus näha Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi I korrusel eksponeeritavat näitust „Uus Põhjamaade moeillustratsioon II“, mis esitleb Eesti, Soome, Norra, Taani ja Rootsi moeillustraatorite enamuses just sellele näitusele valminud töid.

 Allikas: exhibition.ee

Allikas: exhibition.ee

Näitus avab Eestile lähima regiooni – Põhjamaade – moeillustratsiooni kui kasvavat huvi koguvat nähtust, keskendudes tänasele päevale, värsketele suundadele ja tehnikatele, mida kunstnikud eneseväljenduseks kasutavad.

Moeillustratsioon on jõudsalt arenev, kuid põhjalikult läbi uurimata, aina enam tähelepanu pälviv kunstiliik, mille kaudsed juured ulatuvad aastasadade taha, klassikalise joonistamisoskuse ja graafika algusaegadesse. Laiemat tuntust kogusid moeillustratsioonid moeajakirjade kaante vahel, olles fotograafia eelsel ajastul moedisaini vahendajaks. Viimasetel aastakümnetel on nihkunud fookus rõivaste edasiandmisest iseseisva eneseväljenduse poole, visuaalse, kaasakiskuva uue konteksti tekitamisele kaasajaga, isikupäraste maailmadega vaataja lummamisele, mis oma kordumatuses on leidnud laia kasutust moetööstuses, ajakirjades, poodide sisekujundustes ning moe- ja popkultuuri valdkondade kõige erinevamate brändide turundusstrateegiates. Moetööstuse kindlaks ja väljapaistvaks osaks kujunemine ja laialdane nähtavus on omakorda tekitanud suurema huvi žanri vastu kunstigaleriides ja muuseumides.
Ajaloost, kaasajast ja elustiilidest inspiratsiooni ammutavad illustraatorid valdavad kõige erinevamaid joonistamise ja maalitehnikaid, neile lisaks ka assamblaaži ja uuemaid digitehnikaid. Nende teoste piiramatus teemaderingis segunevad realistlikud inimproportsioonid ja ideaalid, geomeetria ja sürreaalsus, loodus ja mütoloogiad, poeesia ja argisus, fotograafia ja vabakäejoonistus. Just valdkonnasisene mitmetahulisus ja vastuolulisus muudavad žanri atraktiivseks väga laiale publikule.

Anu Samarüütel Allikas: exhibition.ee

Anu Samarüütel Allikas: exhibition.ee

Kunstnikud:
Eestist: Marju Tammik, Anu Samarüütel, Britt Samoson, Kätlin Kaljuvee
Soomest: Laura Laine, Annu Kilpeläinen, Riikka Sormunen, Jarno Kettunen
Rootsist: Cecilia Carlstedt, Stina Persson, Daniel Egneus, Sara Andreasson, Liselotte Watkins
Taanist: Naja Conrad-Hansen, Mia Marie Overgaard, Mads Berg, Lisa Grue
Norrast: Esra Roise, Natalie Foss, Magnus Voll Mathiassen, Hans Christian Oren

Marju Tammik Allikas: exhibition.ee

Marju Tammik Allikas: exhibition.ee

Näitusega kaasneb kataloog.

Kuraator ja näituse kujundaja: Toomas Volkmann
Korraldaja: Helen Saluveer / MTÜ Kunstiloomus
Graafiline disainer: Tuuli Aule
Assistent: Birgita Silberg

Lisainfo:
www.exhibition.ee
Helen Saluveer
Tel: 520 0920
helen@balalaika.ee

Sisestatud: 16.09.2015

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

vaata kõiki