Artiklid ja uudised

Aasta kodu 2007!

Kodu, kus värvid laulavad
Pärnakas Kai Tarmula on paljudele tuttav. Frens Catering Pärnu tegevjuhi, Gabriele moe- ja tantsukooli õpetaja ning Valgre muusikapäevade korraldajana on ta aktiivselt tegev kultuurielus. Sama särav nagu ta isegi, on ka tema ja tütar Tjorven Morgani kodu. Uksest sisse astujat tervitavad rõõmsad värvid ja soe meeleolu.
Sellest on möödas neli aastat, kui Kai oma kodu ümberehitamise ja sisustamisega algust tegi. Enne seda oli pere käsutuses ainult teine korrus, maja esimesel korrusel elas Kai vanaonu.
60ndatest pärit hoone sai kõigepealt hoovi poole avanevad suured maani aknad - selle idee andis Kaile ema Aino. Algselt oli köök väga pime ja valgust oli vaja. „Selle üle olen küll rõõmus, et emal nii hea idee tuli,” on Kai talle tänulik julge mõtte eest. Appi tuli ka tuttav disainer – nii suuri ümberkorraldusi ilma professionaali abita ikka ei tehta. Mõned vaheseinad lammutati ja asendati tugipostidega.
Elutuba jäi selliseks, nagu algselt projekteeritud, vaid kahepoolsed uksed võeti eest ja lengid said vanast värvist puhtaks. Nüüd on elu- ja söögituba omavahel ühendatud. See loob avara, aga samas hubase terviku, kus mõlemad ruumid täiendavad teineteist. Söögitoas saab nautida kaminatule praksumist ja elutoas istujatele avaneb suurtest akendest vaade aeda .
„Kaminaesine on minu jaoks kõige mõnusam koht kodus, siin istun pärast väsitavat tööpäeva ja võtan pingeid maha,” kiidab Kai elava tule teraapilist mõju. „ Ja süüa teha meeldib mulle hirmsasti, eriti kana- ja kalaroogadega katsetada. Kutsun tihti sõbrad külla ja siis me kokkame! Katan laua ilusti ema tikitud servjettidega ja puha!”

Sõprade toetus
Sõbrad on Kail kogu aeg külas - piltlikult öeldes nad siit ei lahkugi.
„Tahtsin, et sõbrad oleks alati minuga ja nii tekkiski mõte katta köögi tööpinna sein suure mustvalge fotoga, kus kõik sõbrad peal,” räägib Kai huvitavast ideest. Plaadile trükitud lamineeritud foto kannatab köögis loomingulise tegevuse käigus aeg-ajalt ettetulevaid äpardusi küll.
Eelmises elus kirjutuslauaks olnud köögiplokk mahutab nii ahju, pliidiplaadi, valamu, sahtlid kui ka prügikasti. Idee ja abi selle teostamiseks sai Kai Tjorveni isalt, kes oli korra juba sellise muundumismängu teostaja olnud. „Tema on pannud ka minu mõtte avaramalt lendama, nägema asju teise nurga alt,” kiidab Kai.
Köögis asuv väike söögilaud on ratastel, vastavalt vajadusele saab lauaga sõita söögituppa ja kasutada seda abi- ning serveerimislauana.

Oskus vaadata lahtiste silmadega
Julged erkroosad toolid köögis akna all on tegelikult mitukümmend aastat vanad. Nii mõnigi on näinud selliseid prügikastide kõrval nukralt prügimäele komandeerimist ootamas, aga siin mõjuvad kui värske tuuleiil kesk palavat päeva. Tõeline sisustusleid! Kaetud pole need mitte jämedakoelise mööbliriide, vaid edeva siidja kangaga. Õnneks leidis Kai meistri, kes nende kordategemist südamega võttis.
Kai ei ole selline inimene, kes kõik vana kohe esimese hooga ära viskaks. Igal asjal oma aeg! Aja kulgedes tulevad ju kõiksugu huvitavad mõtted ja need tuleb ära oodata ning siis käiku lasta. Seepärast on Kail igasugust huvitavat kraami veel pööningulgi. Kes teab, mis nendest sünnib!
Kodus on vanaonule kuulunud nõukaajast pärit söögi- ja diivanilaud, viimane on taas moodsa kõrgläikega. (Kõik vana tuleb ringiga tagasi!) Et vanaonu oli poissmees, siis tal suurt mööblit ei olnud – vanad linased laudlinad on aga Kai kenasti tallele pannud.

Värvid, värvid ja veel kord värvid
Juba esikus jääb üle elutoa ukse silma noore Pärnu kunstniku Kadri Alesmaa suuremõõtmeline maal “Võtan takso ja sõidan taevasse”. See lihtsalt ei saa märkamatuks jääda. Kai ütleb, et maal kas meeldib või ei meeldi üldse, vahepealset varianti lihtsalt ei ole. „See oli kõige esimene asi, mis mul üldse olemas oli - ma ei olnud veel remondiga alustanudki! Maal jäi mulle näitusel silma ja võttis mu nii endale, et ma pidin selle saama! Nagu ma selle tuppa tõin, hakkas mul mõte tööle – sealt pärinevadki kõik värvitoonid, mida kasutasin. Mul on alati vaja väikest nüanssi, millest alustada, edasi läheb juba lihtsalt!” räägib Kai oma elutoa kujunduse alustalast.
Kelmikatele söögilauatoolidele tuge pakkuv söögitoa roosakaspunane sein jätkub köögis. „Arvestasin sellega, et aknast langev valgus ei paista roosale otseselt peale. Sein jääb kahe akna vahele ja varju, see ei lase värvil liiga intensiivselt mõjuda ning summutab seda mõnusalt fuksiapunaseks,” räägib Kai oma läbimõeldud plaanist ruumi värvi tuua. Punased kardinad toetavad ja mängivad idee lõpuni. Aknapõsed värvis Kai õrnroosaks, et seinavärv hakkaks põnevalt tööle – iga väike läbimõeldud detail on oluline!

Romantiline lõõgastuskamber
Maja teisel korrusel asuvad magamistoad ja suur klaasseinaga vannituba. Klaas esiku ja vannitoa vahel teeb avaraks mõlemad ruumid. Konservatiivsele inimesele võib see tunduda harjumatu, aga mitte Kaile ja Tjorvenile. Nende jaoks on vanniga tuba üks äraütlemata mõnus lõõgastumise koht.
„Kui alustasin vannitoaga, siis olid mul mõttes vanaroosad, pisut kulunud värvi roosid – nii nagu vannitoa tapeedil,” räägib Kai.
„Alustasin ideest „tuba vanniga”. Olin kindel, et seal peab olema lühter ja just selline valamu ning ka kapi mõte oli mu peas juba tükk aega. Just selline vana ja massiivne, kuhu mahuks pesumasin ja koristustarbed, et oleks silma alt ära. Ja siis mu sõber sellise Tartust leidiski! See on nii pööraselt raske, et trepist üles saamisega nägid mitu meest kõvasti vaeva. Nii et pesumasinat kannatab ta küll,” on perenaine rahul.

Tjorveni maailm
Kui läks magamistubade jagamiseks, arutles Kai, et tema vajab tuba vaid magamiseks. Laps aga kasutab ruumi ka mängimiseks, õppimiseks ja sõpradega olemiseks – tuppa peab mahtuma kogu tema maailm. Seega oli otsustatud – Tjorven saab 20m2 kaldlaega toa, ema saab hakkama väikesemaga, kuhu mahub voodi ja garderoob. 9aastane Tjorven valis oma toa värvid ise. Põrandat katab rõõmus roosa vaip, kus on rohkelt ruumi mängimiseks. Radiaatori värvis Tjorven koos isaga kelmikalt lilleliseks. Aeg-ajalt korraldab Tjorven siin ka pidžaamapidusid, madratsile mahuvad ritta nii mõnedki sõbrannad!
Nüüd veedabki Tjorven oma vahvas maailmas suurema osa vabast ajast.
See on otsekui koos emaga alustatud mäng: Ühes ilusas linnas, ühel ilusa nimega tänaval asub üks ilus kodu…

Tekst: Varje Talivee
www.kodu-aed.ee/est/kodu

Sisestatud: 08.01.2007

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Veiko Liis on Eesti disainer, kes tegeleb Tallinnas tootedisaini alase tööga. Ta on loonud mitmeid tooteid, nende seas hästi tuntud kilepiimakannu. Veiko viimaste projektide seas on DIY mööblibränd Jovvut. Lisaks tootedisainerina tegutsemisele illustreerib raamatuid ja storyboard’e. Veiko viimane koostöö Radis furniture’le on LIFT-riiul, mis sai 2019 German Design Award Special Mention’i.



Et saaksid teada rohkemat disaineri tööst ja mõjutustest, rääkis Radis furniture’st Maris Vahter Veiko Liisiga Bolognas, kes, lisaks mitmetele teemadele, kirjeldab oma disainialaste tegevuste kõrval ka visiooni põhjamaisest hygge’st

vaata kõiki