Artiklid ja uudised

Alvar Aalto disainitud vineerist Paimio tool kui disainiikoon

Paimio tool on 20. sajandi disainiikoon ja Alvar Aalto loomingust üks tuntuimaid mööbliesemeid. Soome päritolu Alvar Aalto oli väga andekas arhitekt ja rahvusvahelise modernse liikumise innukas kõnemees. Aalto disain oli innovatiivne ja radikaalne ning see sai tuntuks eksperimentaalse lähenemisega puidumaterjali painutamisele. Sellest said omakorda oluliselt mõjutatud ka Ameerika disainerid Charles ja Ray Eames ning soomlane Eero Saarinen. Aalto stiili on tihti nimetatud humaanseks modernismiks. Alvar Aalto dialoog looduse, arhitektuuri, disaini ja inimolemusega on saanud elavaks pärandiks.

 Allikas: www.vineerimaailm.ee

Allikas: www.vineerimaailm.ee

Paimio tugitool on üks kaunemaid Alvar Aalto poolt disainitud toole – selle kergusele ja geniaalsele struktuurile ei leia võrdset. Paimio tool on loodud osana Paimio Sanatooriumi üldprojektist, mille kallal Alvar Aalto asus töötama 1929. aastal peale disainikonkursi võitu. Traditsiooniliste metalltorude asemel tahtis Aalto mööbli juures kasutada midagi soojemat ja inimlikumat. Ajendatuna sellest mõttest tegi Aalto 1931. aastal Paimio tooli, mida toodeti painutatud vineerist ja laminaatpuidust. Aalto soovis luua sanatooriumi jaoks mööblitükke, mis toetaksid lisaks funktsionaalsusele ka nende kaunist väljanägemist ning patsientide heaolu. Lisaks esteetilistele põhjustele disainiti Paimio tool sellisena, et patsientidel oleks sellel kergem hingata. Need toolid olid tugevad, stabiilsed ja kerged. Toole oli lihtne liigutada rõdudele, et patsiendid saaksid päikese käes istuda. Tugeva toestuse, madala istumiskoha ning ilma polsterduseta toolid tundusid ka hügieenilisemad, kuna neid oli lihtne puhastada.

 Allikas: www.vineerimaailm.ee

Allikas: www.vineerimaailm.ee

Paimio tool sai kulminatsiooniks Aalto varasematele katsetustele lamineeritud puiduga. Paimio tooli ühes tükis iste, riputatuna omaenda raamile, on nagu struktuurse ratsionalismi põhialuste väljendamine koos kaasaegse disaini põhimõtetega. Aalto sõnul oli Paimio tool esimene nö elastne vineertool, mille seljatugi oli samas täiesti murdumatu. Tooli varasematel versioonidel katsetati erinevaid värvivariatsioone, näiteks mustaks lakitud istet puhtal puiduraamil. 1933. aastal esitleti Paimio tooli Inglismaal Soome disainerite näitusel ning juba järgmisel aastal hakati seda turustama Briti importija ja edasimüüja Finmar poolt. Kuna Aalto painutatud puidu disain hakkas rahvusvahelistel turgudel järjest populaarsust koguma, asutasid Aalto, tema abikaasa Aino Marsio (samuti arhitekt ja disainer), kunstiajaloolane Nils-Gustav Hahl ja Soome töösturid Harry ja Maire Gullichsen ettevõtte Artek, et toota ja turustada Aalto mööblit. Artek on olnud aktiivselt tegutsev alates selle asutamisest 1935. aastal ning Paimio tool on jätkuvalt tootmises.

Paimio Sanatooriumi disain tegi Alvar Aalto arhitektina maailmakuulsaks ning oli alguseks tema mööblidisaineri karjäärile.

Tooli mõõdud ja materjal. Laius 60 cm, sügavus 80 cm, kõrgus 64 cm, isteosa kõrgus 33 cm. Materjalidena kasutatud painutatud kasevineeri, painutatud lamineeritud kaske ning puhast kaske.

www.vineerimaailm.ee
Facebook

Sisestatud: 01.06.2017

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki