Artiklid ja uudised

10 kasulikku aksessuaari igas funktsionaalses köögis

Söögitegu ei ole ammu enam vaid supi soojendamine või kartul ühte ja kaste teise potti. Kokkamisest on saanud paljude hobi, oluline eneseväljendus- või väljaelamisvahend. Nii nagu on teinud suure hüppe kvaliteedis meie köögid, on muutunud ka nende sahtlite ja kappide sisu. Iseasi, kas iga vidin ka vältimatult vajalik on.

Millised aksessuaarid on täna asendamatud iga kokandushuvilise jaoks? Mis on need kümme asja, millesse päriselt ka tasub investeerida?

Pilt: Pexels.com

Pilt: Pexels.com


Kvaliteetne kokanuga

Mis võiks köögis veel rohkem närvidele käia või kaost tekitada kui nüri nuga? Nüri noaga ürte lõigates on tulemuseks roheline sodi ning tomati pritsmed kaunistavad nii köögikappe kui särgikraed. Kui kvaliteetne nuga ei ole asi, millesse investeerida, siis ei ole aeg sinu jaoks ilmselt veel küps ja võid mikrolaineahjus valmisfabrikaate edasi soojendada. Kui aga väärt tooraine ning ahvatlevad retseptid kutsuvad, siis tuleb küll esimese asjana nimekirjas üks korralik kokanuga soetada. Sest muidu võib vaimustus õige kiiresti üle minna. Sest protsess ei ole nauditav ja lõpptulemus ei ole kaugeltki selline nagu pildil, videos või ettekujutuses.

Kvaliteetne kokanuga võiks olla hõlpsasti puhastatav, roostekindel ja kerge kaaluga. Kas väärikal noal võiks olla ka eluaegne garantii? Aga tõepoolest, miks mitte? Sellist lisaboonust pakuvad näiteks vastupidavad ja pikkade traditsioonidega Jaapani kööginoad, mille kasutamine on puhas rõõm.


Noateritaja

Ka kõige parem nuga ei püsi aga terav iseenesest ja nõuab regulaarset teritamist. Aga kes viitsib poole söögitegemise pealt hakata terituspulga, luisu või muu säärase asjaga hakata nuga teritama, kui see võtab aega kuni 20 minutit? Pealegi lähevad poes müüdavad terituspulgad kiiresti nüriks või ei terita üldse (jah, tõepoolest, kui sa ei oska õige nurga alt teritada, siis ei saa sa nuga üldse teravaks!)

Millist teritajat siis valida? Eks ikka kvaliteetset.

Kõige universaalsemad noateritajad - teemantteritajad - võimaldavad suurepärase tulemuse saada nii keraamiliste kui ka metallist kööginugade puhul. Kes aga soovib stiilse välimusega köögiaksessuaari, valib Vulkanuse teritaja, mis toob ruumi ka värvi ja efektsust.


Tõeliselt suur ja raske lõikelaud

„Üks õige lõikelaud on raske ja suur“, ütleks iga profikokk. Õhukesed lõikelauad on kerged ja ei püsi hakkides paigal, tõmbavad vee toimel lohku või lainesse. Väikestelt lõikelaudadelt aga pudiseb ka kõige väiksem supiroheline maha.


Paksu põhjaga pann

Panne ei pea olema mitu, aga pann peab olema hea. Õige panni põhi on parajalt paks, sest see aitab hoida temperatuuri. Ka see investeering tasub end ära, sest sageli on malmist või muust materjalist paksu põhjaga pannid eluaegsed. Küll aga tuleb jälgida, et pann ka pliidiga sobiks.


Korralik riiv

Vähe on neid, kes viitsivad ühe porgandi pärast köögikombaini kapist välja võtta ja pärast puhastada või selle ostmisesse ja ära paigutamisse investeerida. Kuid palju on neid, kes armastavad küpsetada lahtiseid pirukaid või pitsat, riivida koogitaignasse sidrunikoort ja koogi peale šokolaadi. Korralik riiv ei maksa palju, kuid on asendamatu.


Pipraveski

Pipra- ja soolaveskitest on saanud olulised sisekujunduselemendid, mida on saada erinevates suurustes ja materjalides alates puidust ja plastist kuni klaasi ja metallini. Kuid vähem oluline pole ka veski praktiline väärtus, sest värske terast jahvatatud pipar on midagi hoopis muud kui eelnevalt jahvatatud ja kilesse või purki pistetud puru.


Köögikaal

Tunde järgi kokata on küll ka tore, kuid peenemad küpsetised saavutavad algaja käes soovitud tulemuse küll vaid hoolikalt retsepti ja seal toodud koguseid järgides. Õnneks on kaasaegsed köögikaalud väga väikesed, kergesti puhastatavad ja näevad head välja. Mahuvad sahtlisse ja sobivad ka tööpinnale.


Koorimisnuga

Isegi profid ei ole tavalise noaga võimelised koorima köögi- ja puuvilju nii, et koored oleksid õhukesemad kui paber, tulemus ilus ja ühtlane ning kogu protsess mitte tüütu, vaid tõeliselt nauditav. Hea koorimisnuga on kerge ja terav ning sobib ka väiksemate plekkide ja täppide eemaldamiseks.


Saumikser

Saumikser on üks väiksemaid, kuid universaalsemaid elektrilisi abimehi köögis. Asendamatu, sest selle abil valmivad kiirelt nii püreesupp, hummus kui smuuti. Ja pesema peab vaid väikest otsikut! Hea mikser käib keskelt lahti ja on vähemalt 500 W võimsusega, et sellega saaks lisaks püreesupile purustada ka külmutatud marju, pähkleid ja muud tahkemat kraami.


Kuumakindel silikoonkinnas

Kes soovib panustada ohutusele ja puhtusele, see valib oma kööki modernsed silikoonkindad - asendamatud abimehed kuumade ahjuplaatide, -pottide ja –pannide tõstmisel. Erinevalt pajalappidest on need ka libisemiskindlad ja hõlpsasti pestavad.

Sharpy.ee - parimad kööginoad

Sisestatud: 12.02.2019

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Osale konkursil Kodu Kauniks 2014!

Osale konkursil Kodu Kauniks 2014!

Nüüd on aeg võtta vastu otsuseid, osaleda ühel tõeliselt heas ettevõtmises ja saada teenitud tasu tehtud töö eest!
Konkurss Kodu Kauniks 2014 on alanud! Ootame võistlusele osalema kõiki toredaid ja tublisid kodu- ja aiahuvilisi, olenemata vanusest, elukohast või perekonna suurusest. Auhinnafond on sel aastal 20 000 eurot ning lisaks pea- ja eripreemiatele saavad auhinna ka kõik konkursil osalejad.
Aita leida ja tunnustada ilusaid kodusid, huvitavalt kujundatud aedu ja põnevaid ideid!

vaata kõiki