Artiklid ja uudised

Retrohõngulise kodu sisustamise ABC

Kodu sisustamine ja värskendamine nõuab palju pühendumist. Tasub läbi mõelda kõik koduja sellega seotud lahendused. Tihti ei olegi kodule uue hõngu saamiseks vaja vahetada välja kõik seinakatted ja põrandad, vaid piisab näiteks ühe mööblieseme välja vahetamisest. Kui ostate uue diivani, värskendab see kogu elutuba. Siiski tasub vaadata ja mõelda, kas see diivan ka ülejäänud toaga ühildub. Suur valik diivaneid on saadaval Kaup24.ee veebipoes

Juhul, kui olete otsustanud teha oma kodus suurema värskenduse, tasub mõelda, kas soovite kindlat stiili või segada erinevaid stiile omavahel kokku, luues niimoodi isikupärase stiili. Üheks populaarseks stiiliks on retro. Järgnevalt anname teile nõu, kuidas kujundada retrohõnguline kodu.


Mis on retro?
Enamasti seostub retro stiil paljudele inimestele vanaaegse mööbli ja tapeediga. Selleks aga, et tuua oma koju natuke retrohõngu, ei ole vaja ilmtingimata soetada endale korter, milles tehti viimati remonti mitukümmend aastat tagasi. Piisab ka sellest, kui leiate mõne vanaaegse mööblieseme.

Kuigi retro all peetakse silmas 1960ndate ja 1980ndate stiili, saab oma kodule lisada retrot ka tolle aja kodustiili järgides. Tol ajal olid moes värvilised kardinad ja suured mustrid. Samas osa inimestele seostub retro ka muude vanaaegsete asjadega. Näiteks võib eeldused retrohõngulise kodu loomiseks anda ka see, kui elate vanas majas. Tuues esile vanaaegse kividest või palkidest seina, on võimalik anda kodule eriline atmosfäär.

Kuidas sisustada retrohõnguline kodu?
Kõigepealt tasub vaadata seda, kas on kavas teha põhjalikum remont või väiksem värksendus. Viimase korral tasub vaadata ka olemasolevat stiili. Kui kodu on üldpildis minimalistlik, piisab ka näiteks retrohõngulistest kardinatest, et anda kodule isikupära. Näiteks valgete seintega ja heleda parketiga ruumi sobiksid kirju mustriga kardinad, mis köidavad tähelepanu. Samuti on tagatud see, et kogu pilt ei lähe liiga kirjuks.

Juhul, kui plaanite ka näiteks tapeedi vahetust, saab retrohõngu lisada ka tapeedi abil. 1980ndate sisekujundusest inspireeritud tapeediga on võimalik anda tõelist retrohõngu. Piisab ka sellest, kui tapeedite ainult ühe seina. Kuna värvitoonid võivad olla tumedad ja mustrid suured, tasub väikestes ruumides olla nendega ettevaatlik. Niimoodi võib muutuda ruum visuaalselt veelgi väiksemaks.

Kui teil on palju mustrilisi sisustuselemente, tasub nende kombineerimisel olla ettevaatlik. Selleks peab olema nii julgust kui ka oskust. Kõhkleval seisukohal olles tasub valida ainult üks muster. Oluline on stiil ja värvide tasakaal. Kui näiteks seinal on tume muster, võiks olla teine mustriline asi, näiteks kardinad, heledad. Samuti võiks olla heledamal asjal tagasihoidlikum ja väiksem muster.

Mööbel
Väga populaarne on kombineerida vana uuega. See tähendab, et kui teil on näiteks kusagilt vanakraamipoest saadud huvitava disainiga laud, võib seda elutoas kombineerida modernse diivaniga. Nurgadiivanile saab isikupärastada ka diivanipatjadega, millel on retrohõnguline muster. Laia valiku nurgadiivaneid leiate siit.

Samuti võib näiteks söögilaua taga olla erinevat sorti toole. Seejuures võivad olla nii vanaaegsed või modernsed. Samuti on võimalik näiteks vana söögilaua restaureerimine ja lisada sellele moodsad toolid.

Vannituppa võib retrohõngu lisada näiteks segisti, mis näeb välja, nagu oleks pärit aastakümnete tagusest ajaks, kuid töötab sama hästi, nagu moderne. Samuti on võimalik vannituppa lisada paksu raamiga peegel.

Väikesed sisustuselemendid
Kööki saab lisada retrohõngu ideaalselt vanaaegse lauaserviisiga. Punased valgete täppidega kohvikruusid toovad paljudele nostalgialaksu, samuti võib kasutada ka vanaaegseid maitseainepurke. Kas pole mitte ideaalne juua ultramoodsa kohvimasina tehtud kohvi vanaaegsest kohvikruusist.

Samuti võib elutuppa luua retrohõngu vanaaegsete küünlajalgade või kausiga. Kui kohvilaual on küpsised serveeritud kaussi, mis näeb välja, nagu oleks pärit 1980ndatest aastatest, on kindel, et ruumile on väikse detaili näol antud isikupära.

Riiulitesse saab panna esemeid, mis näevad retrod välja. Peale selle on võimalik kinnitada seinale retro stiilis kaart. See lahendus sobib ideaalselt näiteks lastetuppa või kontoriruumi. Retrohõngu võib anda ka kõigest väike laavalamp.

Põrandakatted
Üks viis, kuidas anda oma esikule või köögile 1970ndate aastate stiili, on mustvalge ruuduline põrand. See lahendus sobib ideaalselt siis, kui teil on hele või valge mööbel ja seinad. Lisaks ruudulisele põrandale on veel 2 viisi, kuidas retrostiilis põrand võiks välja näha- kas naturaalne puit või karvane vaipkate. Kui teile vaipkatted ei meeldi, siis retrohõngu annavad ka karvased vaibad, mis sobivad ideaalselt kas elutuppa või magamistuppa. Neid on olemas erinevates värvitoonides, mis annab võimaluse hõlpsasti kombineerida olemasoleva sisustusega.

Siiski tasub kodu retrostiilis kujundades mõelda iga toa puhul, kas soovitakse toonitada seinu või mööblit. Silmapaistva, mustrilise ja kirju mööbli korral võiksid seinad ja põrand olla tagasihoidlik, samas kirjude tapeetidega ruumidesse võiks panna tagasihoidlikuma värvilahendusega mööbli. Väiksesse tuppa ei tasuks panna liiga palju mööblit, kuna muidu muutub tuba veelgi väiksemaks ja kitsamaks. Parima hinnaga mööbel on saadaval Kaup24 veebipoes.

Sisestatud: 30.06.2021

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Tänapäeva tehnoloogiamaailm üllatab meid jätkuvalt koduinnovatsioonidega, mis mitte ainult ei tee meie elu lihtsamaks, vaid võimaldavad meil ka teha kaasaegseid valikuid oma eluruumide kujundamisel. Siin on valgustuse uuendused, mis võimaldavad nautida esteetikat ja energiasäästuvõimalusi: traditsioonilised pirnid asendatakse LED-tuledega, nutikas ja seninägematu dekoratiivvalgustus. Räägime siis mõnedest kõige muljetavaldavamatest kaasaegsetest valgustuse uuendustest, mis viivad teie kodu atmosfääri kindlasti uuele tasemele.

vaata kõiki