Artiklid ja uudised

5 lihtsat põhitõde koolilapse lauavalgusti valimisel

4ROOM INTERIORi partnerfima Anglepoise lauavalgusti Type 75.
Hea ergonoomikaga. Turvaline. Silmale sõbralik mudel. Ideaalne koolilapse lauale. Palju värve ja kahes erinevas suuruses

4ROOM INTERIORi partnerfima Anglepoise lauavalgusti Type 75. Hea ergonoomikaga. Turvaline. Silmale sõbralik mudel. Ideaalne koolilapse lauale. Palju värve ja kahes erinevas suuruses

Õigesti valitud laualamp aitab hoida enamatki kui silmade tervist.
Ülevalgustatud või ebapiisava valgusega seostatakse terve rida vaevusi nagu pea- ja silmavalud, silmade ülepingutust ning ka rühivigasid. Et keha üritab kompenseerida üle- või alavalgustust, kasutab ta ebamugavuse vältimiseks kurnavaid sundasendeid, et paremini näha.

Laualamp on ruumis lisavalgusallikas, et tagada töölauall vajalik valgustugevus. 

SOOVITUS: Lisaks kohtvalgusele lülita õppimise ja lugemise ajaks täiendavalt sisse ka üldvalgusti, et laps ei väsitaks asjatult silmi.Valguse ühtlasem jaotumine vähendab kontraste valgustatud ja pimedate alade vahel: ja nii väsivad silmad vähem.

Teadmine, e valgus mõjutab nii õppimisvõimet kui ka üldist tervist ja heaolu, on juba pea kõikide lastevanemateni jõudnud. Et koolieelses rohkearvuliste ja elus esmakordsete tegevuste virvarris mitte pead kaotada, on hea koolilapse lauavalgusti valimisel hoida fookust just kõige olulisemal.

5 soovitust koolilapse lauavalgusti valimiseks:


1. Lähtu funktsionaalsusest ja kasutusmugavusest:
Lauavalgusti juures on oluline, et seda oleks kerge seada sobivasse asendisse.
Eelkõige - kuplit peab saama kergesti liigutada=suunata ja nii, et soovitud asend jääb püsima. See tähendab seda, et eelista kvaliteetset toodet. Olgugi kooliaasta alguse väljaminekud suured, on oluline kvaliteedi arvelt mitte kokku hoida. Vastasel korral selgub, et peagi tuleb uus poeskäik ette võtta.



Kui laud on väike, kaalu koolilapse töölaua valgustamiseks seina- või klamberkinnitusega suunatava kupliga valgustit.

Silmaarstid peavad parimaks lauavalgustit, millel on suunatav kuppel ja kuppel on tagant avatud. Nii tekib ruumi vähem kontrastseid (silmi väsitavaid) valgusvooge.

Lapse silmade tervise seisukohalt on oluline, et valgus oleks küllaldane, kuid samas ei pimestaks. Vältima peaks nii ala- kui ülevalgustamist, sest mõlemad äärmused väsitavad silmi ja seeläbi kogu organismi.


2. Arvesta turvalisusega:
Turvalisust silmas pidades võiks valida lauavalgusti, mille kuppel on mittepurunevast materjalist: kangas, metall jms.
Kindlasti tuleks vältida valgusteid, millel on teravad servad või mis lähevad kuumaks.

3. Kui koolilapse laual on arvuti:
Arvutiga tööd tehes paigutage lauavalgusti viisil, kus valgusvoog ei peegelduks kuvarile ega jätaks töötsoonile käe varju. Suunatava kupliga lauavalgusti on siin taas parim valik.

Raamatu lugemine või töövihiku täitmine nõuab rohkem valgust kui arvutiga töö. 

Arvesta ja märka: Kui õppematerjal on läikival paberil ning tekib silmadele ebamugav peegeldus, aitab lambikupli asendi muutmine. Näita seda ise lapsele.

4. Lapsed on erinevad. Vali laualamp lapsest lähtudes:
Lapsed arenevad erinevalt ning igaühel on oma temperament. Kui laps on energilisem ja väga liikuva loomuga, võib olla mõistlikum valida laua plaadi sisse või seinale kinnitatav mudel. Nii saab kindel olla, et mänguhoos ei kuku laualamp maha. Seinale paigaldatav ja suunatava kupliga mudel hoiab kokku ka laua ruumi.


5. Väldi varje tööpinnal:
Et tavapäraselt asub üldvalgusti ruumis lae keskel ja töölaud pigem akna all või seina ääres, langeb kunstvalgus laua ääres istujale selja tagant ja tekitab tööpinnale varju.
Teisisõnu tekib soovitule vastupidine olukord – selmet laud oleks valgustatud, on see pimedam kui ülejäänud ruum. Laualamp valgustab välja tsooni ja kõik tegevused, mis lisavalgust vajavad: lugemine, kirjutamine, joonistamine jne.

Jälgi ja arvesta: Valgus peaks tulema paremakäelise jaoks vasakult ja vastupidi. 


Millega veel tasub arvestada:
Kunagi peeti õppimiseks ja kirjatöödeks vajalikuks vähemalt 60W hõõglampi. Koolilapse laualambi valikul tuleks kindlasti esmalt tutvuda valgusti või valgusallika tehniliste andmetega. Hinnanguid ei saa enam anda wattide (W) järgi nagu enne vaid olulised näitajad on valgusvoo ühik (lm), valgustemperatuur (K) ja värvieraldusindeks (CRI).

Kogenud valgustisalongide konsultandid on alati valmis nõu andma ja soovitama konkreetse pere ja lapse vajadustest lähtuvat mudelit. Kui tunnete, et vajate
lisanõuandeid, minge salongi ja küsige julgelt.

www.sisustus.4room.ee
Konsulteeri läbi tallinn@4room.ee
Või telefonitsi: 6801143 ja 56 94 7008

Sisestatud: 19.08.2021

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki