Artiklid ja uudised

Köögi ja söögitoa valguslahendused

Köök on koht, kus hea valgustus on tähtsal kohal. Vähem tähtis ei ole ka võimalus seda soovikohaselt vastavalt olukorrale reguleerida – töötamise ajal on vaja tugevamat ja suunatumat valgust, õhtusöök võiks ehk mööduda õdusamas ja romantilisemas valguses ning vahetevahel on vaja segu neist kahest lähenemisest.




Kindlasti peavad olema hästi valgustatud köögi tööpinnad ning hea valgus peab olema ka köögisaare kohal, kui selline peaks ruumis asetsema. Enamikul juhtudest projekteeritakse tööpinnavalgustus juba köögi soetamisel ning integreeritakse kas ülemise kapirivi põhjapinna sisse või kinnitatakse taustapinnale. Vahetult kraanikausi ja aurava pliidi läheduses olevate valgustite puhul peaks arvestama nende niiskustaluvusega, lisaks disainile. Head abilised on led-valgustid, mis lisaks tugevale valgusele on säästlikud ning ei kuumene.




Köögisaare kohale võib kohtvalgustusena kasutada dekoratiivsemaid lahendusi – suuri rippvalgusteid, suunatavaid rippvalgusteid ning täiendada neid süvisvalgustitega laes. Oluline on taas asjaolu, et tööpinnale langeks ühtlane ja piisav valgus, kuid et saar on reeglina ühendajaks köögi ja söögitoa vahel, võib siin kasutada dekoratiivsemaid lähenemisi. Nii võib ka omavahel siduda köögisaare ja söögilaua kohal olevad valgustid, kasutades kas sama valgustisarja erinevaid suuruseid, aga samu vorme või lähtuda värvist ning materjalist, kuid disaini pisut varieerida.

Köögi puhul sõltub otse loomulikult kõik pere suurusest, köögi kasutamise intensiivsusest, toidutegemisel kasutatavatest võtetest jms, kuid on selge, et puhastamise mõttes on parem köögiossa valida metallist või plastist dekoratiivsed rippvalgustid. Söögilaua kohal olevatel valgustitel loomulikult sellist piirangut seada vaja ei ole.




Söögilaua läheduses võib kasutada ka dekoratiivseid seinavalgusteid. Neid saab kasutada ka ilma laevalgusti toeta, kasutades söögilaua valgustamiseks näiteks küünlaid, tekitamaks eriti romantilist ja sumedat õhkkonda. Ka jõuluõhtu hilisemad tunnid kohvi ja koogiga on kaunid koos küünlasäras kuuse, pisut vähesema valguse ja küünaldega koos söögilaua taga veeta.



Sageli on omal kohal söögilaua valgustamisel suured, kaarjad põrandavalgustid. Ei ole ju valmis elektrilahendused alati nii täpselt projekteeritud, et valgusallikad satuksid sinna kuhu neid soovitakse. Siis saab tuua valguse vajalikku kohta teisaldatavate valgustitega, pistikuid seinas reeglina ikka jätkub. Või kasutada lahendust, kus laevalgusti on juhtmega seina ühendatav.

Kokkuvõtvalt – köögi valgustuse valimine sõltub eelkõige ruumi enda disainist, köögi paigutusest, kasutajate vajadustest ja harjumustest. Valgustite valik on tänapäeval sedavõrd suur, et lahenduse leidmine võib võtta küll aega, aga lahendus ei jää tulemata.





Lisatud fotodel olevaid valgusteid võite kõiki küsida 4Room salongidest Tallinnas, aadressil Pärnu mnt.110 või Tartus, Sisustus E-kaubamajas, Tehase 16.

Sisestatud: 18.10.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki