Artiklid ja uudised

Naturaalne põrandakate on tervislik ja vastupidav

Tervisliku ja keskkonnasõbraliku eluviisi pooldajad võiks põrandakatte valikul mõelda näiteks naturaalse linoleumi või miks mitte ka kookosvaiba peale.


Auma-Expo Floorin pakub naturaalsetest põrandakattematerjalidest puitu, korki, linoleumi, erinevaid vaipasid ning bambusparketti. Suurimas valikus on saadaval juhtiva linoleumitootja Forbo põrandakatteid, mida on võimalik valida enam kui paarisaja erineva mustri ja värvitooniga. Forbo naturaalse linoleumi, Marmoleumi, näol on tegemist väga mitmekülgse ja vastupidava materjaliga, mida saab osta nii rullis kui ka plaadi kujul. Viimasel juhul on tegemist Marmoleum Click’iga, mida on äärmiselt kerge ja mugav paigaldada. Plaate on saadaval kahes mõõdus, nii ruudu- kui ka ristkülikukujulisena. Neid omavahel kombineerides võib tulemus olla päris huvitav ja omapärane. Samuti saab neid plaate hiljem soovi korral kerge vaevaga üles võtta ning teistsugustega asendada.


Pikk tootmisprotsess
Marmoleum on 100% looduslik materjal ning sobib hästi ka allergikutele – näiteks paljud lasteaiad ongi tellinud seda spetsiaalselt just allergiliste laste rühmadesse. Marmoleumi tootmiseks segatakse kokku linaseemneõli, puiduvaik, puidujahu ning lubjakivipulber ning pressitakse see ühtseks materjaliks ja mida samas toonitakse looduslike pigmentidega. Marmoleumi tootmisprotsess on hästi pikk ja põhjalik ning võtab aega keskmiselt 2-3 kuud, samas kui sünteetilist PVC materjali toodetakse üksnes paari päevaga. Tehasest tulles on Marmoleum pehmem ning just siis on seda kõige parem paigaldada. 1-2 aasta pärast muutub materjal kõvaks ja siis võib paigaldamine oluliselt keerukam olla – seepärast tuleks marmoleumirullide kusagile nurka seisma jätmist võimalusel vältida.

Tegemist on äärmiselt keskkonnasõbraliku materjaliga. Need taimede ja puude liigid, millest saadakse linoleumi valmistamiseks toormaterjali, toodavad nimelt ka hapnikku ja aitavad seega vähendada süsihappegaasi sisaldust atmosfääris. Marmoleumist ei teki mingeid jääke ning ka prügimäel laguneb see kergesti juba paari aastaga.


Igapäevane hooldus kuiva mopiga
Olenemata kattest vajavad kõik põrandad ka mingisugust hooldust. Marmoleumi igapäevaseks hooldamiseks piisab kuivast mopist, mille abil saab lahtise tolmu ja abrasiivse mustuse kerge vaevaga kokku pühkida. Märja lapiga pole tegelikult soovitav ühtegi põrandakatet igapäevaselt nühkida – sel kombel hõõrutakse mustus laiali ning puhastamise asemel kitib vesi selle hoopiski põranda külge veelgi tugevamalt kinni. Ka tolmuimeja pole alati kõige parem vahend, kuna tekitab tuulekeerise ning ühest kohast eemaldatud tolm tuleb teisalt ringiga tagasi.

Kui väljas on väga porine ilm, siis muidugi üksnes kuivpuhastusest ei piisa. Sellisel juhul võiks teise etapina pesta põrandat kergelt niiske mopi ja spetsiaalsete pesuainetega.

Enamik plekke pole Marmoleumi puhul probleemiks ja lapiga saab need kerge vaevaga eemaldatud. Tegemist on tiheda ja kaitsekihiga kaetud materjaliga ning mustus ei imbu selle sisse. Samas mehaaniliste vigastuste vastu pole muidugi ükski materjal kaitstud, ehkki Marmoleum on üldiselt vastupidavam kui puit.


Vesilõikus võimaldab imepeeneid mustreid
Lisaks praktilisele otstarbele saab Marmoleumi abil luua ka kordumatuid sisekujunduslahendusi. Nimelt on võimalik Aquajet tehnoloogia abil lõigata materjali sisse väga erinevaid mustreid ja kujundeid, põhimõtteliselt saab teha peaaegu kõike, mida klient soovib. Arvuti abil juhitav veejuga lõikab Marmoleumi väga kõrge surve all ning seega on tagatud suurepärane lõiketäpsus.
Teine võimalus põrandakattematerjali ilmestamiseks on pimedas helendav fotoluminestsens-keevisnöör Gloweld, mida enamasti kasutatakse siiski pigem praktilistel kaalutlustel – näiteks selleks, et inimesed leiaks pimedas õige tee. See variant sobib hästi kasutamiseks ööklubidesse, kinodesse või mujale pimedatesse ruumidesse.

Kui aga tarvis luua märkamatuks jäävaid või kontrastseid keeviseid, on võimalik kasutada keevisnööre, mis on saadaval nii ühe- kui ka mitmevärvilisena kõigile Marmoleumi värvitoonidele.


Hinnaklass oleneb materjali paksusest
Marmoleumi puhul sõltub hind peamiselt sellest, kui paksu materjaliga on tegemist. Standardpaksuseks on 2,5 mm, ent teatud kollektsioone on tehtud ka 2,0 mm paksusena – need sobivad peamiselt vähema kasutusega kohtadesse, näiteks kodusesse keskkonda. Kõige paksem ehk siis 3,2-4,0 mm paksune Marmoleum on aga mõeldud kasutamiseks väga intensiivse käidavusega ruumides ning sobib seega ka näiteks rongivagunitesse ja mujale ühistransporti.

Tooteseeriate puhul hinnas erinevusi ei ole ning pole vahet, kas tegemist on ühevärvilise või mustrilise materjaliga. Küll aga võivad hinnad varieeruda eri tootjate vahel ning sõltuvad materjali vastupidavusnäitajatest.

Autorid: Tarmo Titov, Siret Antsmäe ja Ketlin Priilinn
Artikkel ilmus: Ajakiri Interjöör

Sisestatud: 30.08.2011

Floorin Interior

Tel:
655 8244, 655 3902
Aadress:
Pärnu mnt 139E/3, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

5 KÜSIMUST, MIS AITAVAD TEHA ÕIGE PÕRANDAVALIKU

5 KÜSIMUST, MIS AITAVAD TEHA ÕIGE PÕRANDAVALIKU

Põrand on iga kodu alus, seda nii otseses kui ka kaudses mõttes. Kogu meie kodune elu toetub põrandale, samuti paneb põrandakujundus aluse kogu kodu disaini­kontseptsioonile. Õige põrandakatte valimine on enamasti keerulisem, kui lihtsalt kõige kaunima mustri või vastupidavaima materjali leidmine. On hulk teisigi faktoreid, mida tuleb arvestada valiku tegemisel: niiskus, libedus, mugavus, põrandaküte... Kodupõrandal on oluline roll meie elukvaliteedile, sest hästi valitud lahendus näeb hea välja, on mugav ja turvaline ning kestab kaua.

vaata kõiki