Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Näpunäiteid ruumide valgustamisel

Valgustuse ülesandeks on teha ruum valgemaks ja muuta liikumine ohutuks, seega tuleks valgusti valimisel lähtuda ruumi eesmärgist. Valgustus mõjutab ka inimeste meeleolu ning hea valgusutsprojektiga saab kodu õhkkonda hubasemaks muuta. Siin on teile näpunäited, mida pidada silmas valgustuse valimisel.


• Väga oluline on leida valgustuslahendused juba siseviimistluse varajases faasis, sest hiljem võib muudatuste tegemine olla väga keeruline kui mitte võimatu.


• Tööruumide ja puhkeruumide valgustus ei saa olla ühesugune. Tööruumide valgustamisel ei sobi ühtlane üldvalgustus, vaid peaks lähtuma töötasapindade asukohast ja kõrgusest. Töötsoonis peaks olema viis korda enam valgust, kui kõige hämaramas seljataguses tsoonis.


• Köögis ei piisa ühest üldvalgustist keset lage. Eelkõige on vaja mõelda valgustuslahendustele tööpindade kohal, et pimedas kööginurgas endale mitte näppu lõigata. Alles seejärel saab otsustada, mida teha üldvalgustusega. Ühe laelambi asemel köögilaua kohal võiks mõelda näiteks led-valgustitele või mõnele muule moodsale valgustuslahendusele, mis muudaks köögi omapärasemaks. Jälgida tuleb ka seda, kuidas mõjub valgustus köögi värvidele, kas kapiuksed peegeldavad valgust või mitte, kas valgus muudab köögi toonid tuhmimaks või toob mõne värvi eriti esile jne.


• Elutoas ei piisa ühest ühtlase üldvalgusega laevalgustist, mille valgus võib hajutada tähelepanuvõimet ning on silmadele väsitav. Kõigepealt tuleks tagada hea üldvalgustus, millele lisada põranda- ja seinavalgusteid vastavalt ruumi suurusele, kujundusele ja oma maitsele.

• Magamistuba on mõeldud eelkõige magamiseks ning sealne valgustus võiks olla pigem hubane ja õdus. Küll aga oleks voodis lugejatel vaja sängi kõrvale kas öökapi-, seina- või põrandalampi, et mitte pimedas silmi rikkuda.

• Tugev valgus toob esile kujundusvead, nõrk valgus sobib hästi nende varjamiseks.


• Kui on vaja anda ruumile avarust juurde, siis sobib hästi ühtlane hajutatud valgus, kui tahate tekitada mulje kõrgemast ruumist, siis aitab ülespoole suunatud valgus.

• Vannituppa valgustite valimisel peab meeles pidama, et pesuruumi valgustid peavad olema niiskuskindlad. Praeguseks on poodides võimalik leida lisaks lakke süstitavatele halogeenlampidele ka väga erinevaid peeglivalgusteid.


• Värviline valgus koos valge valgusega annab esemete varjudele omamoodi helgi ning toob välja endaga samavärvilised pinnad, neutraliseerib ja muudab tuhmiks vastandvärvilised pinnad.


• Kuigi valgustid võiksid olla suures osas tagasihoidlikud ja peidetud, peaks nähtaval olevad valgustid kogu majas olema sarnase stiiliga. Valgustuslahenduste planeerimisel tuleks mõelda eluruumidele kui ühtsele tervikule.

Loodame, et teie kodustes tööruumides saab nüüd tänu heale valgustusele produktiivsemalt tööd teha ja puhkeruumides mõnusamalt lõõgastuda.


Koostanud: Mirjam Nikolai

Fotod:
http://www.fopple.com
http://midhomes.net
http://www.freshhome.com
http://www.home-designing.com

Sisestatud: 03.05.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Ajastul, mil kaugtööst on saanud täiesti tavapärane tööelu osa, on kodukontori olemasolu muutunud
paljude jaoks hädavajalikuks. Kuna virtuaalne suhtlus mängib kodukontoris väga suurt rolli, siis
sellega seoses on üles kerkinud täiesti uut laadi probleem - vajadus videokoosoleku jaoks kõlbuliku
taustaseina järele. Kuidas õige taustaseina abil mõjuda ekraanil isikupärasema ning
professionaalsemana? Retro kodusisustuskaupade e-pood NaguMuiste annab nõu.

vaata kõiki