Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Kuidas valgust ruumi tuua?

Mida lühemad on päevad, seda rohkem vajame elektivalgust. Aga, kui ruumis puuduvad aknad ja päevavalgust ei pääse sinna kunagi?

Kuidas asendada päevavalgust? Me oleme harjunud olukorraga, kus igal ruumil on aken või isegi mitu. Viimasel ajal näeme, kuidas majade aknapinnad on muutunud aina suuremaks, pakkudes meile nii valgust kui avaraid vaateid. Ja ometi tuleb ette olukordi, kus ruumis puudub aken. Enamasti on sellisteks ruumideks abiruumid, aga ka vannitoad, garderoobid, esikud. Oleme harjunud sellega, et nende ruumide lagedes olevad valgustid tagavad meile vajaliku valgustuse. Aga samas jääb ruum ise siiski umbseks ja märkame, et aina sagedamini kipuvad seal uksed pärani lahti jääma.


Hea võimalus sellistes ruumides avatust luua, ühtlasi ruumi valgust tuua, on võimalik valguslae abil. Väikese pesuruumi lae saame terves ulatuses katta piimja opaalklaasiga, mille taha laepinnale on paigaldatud luminofoor-raamvalgustid.


Oluline on teada,et ühtlase valgulae saamiseks on vaja ka valgustid ühtlaselt lakke paigaldada ja selleks, et valgustorud läbi klaasi paistma ei hakkaks,on vajalik jätta klaasipinna ja valgustite vahele piisavalt ruumi.


Ripplagede kandekonstruktsiooni abil on võimalik nõnda ehitada ka väga suuri valguslagesid, aga samas peame mõtlema,kas vajame ka nii palju valgustust. Olenevalt ruumi suurusest ja selle kasutamisest, võime kujundada ka ainult osaliselt valguslae. Loomulikult peab siis arvestama kogu ruumi kujundust. Meeles pidada tasub kindlasti ka seda,et valitud luminofoorvalgustid oleksid sooja,valget valgust pakkuvad.


Aga alati pole võimalik ka valguslage ehitada. Selline olukord näiteks tekkis eramus, kus sissepääsu vastas oli trepp ja ruumis polnud ühtegi akent.
Trepialune tumm sein ei paku ju mingitki vaadet?
Kuigi valgustust kogu ruumis liikumiseks oli piisavalt, oli soov eramu ukselt avanevat muljet siiski atraktiivsemaks muuta - tegu oli ju ikkagi esimese emotsiooniga ,mis avaneb majja sisenemisel. Siin tekkis mõte see tumm sein valgusseinaks kujundada. Seinale kinnitati luminofoorvalgustid, nende ette paigaldati opaalklaas ja tekkis akent asendav valgussein.


Koostanud: sisearhitekt Liina Ainomäe

Sisestatud: 03.11.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki