Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Värvilised põrandad ja kuidas neid saavutada

Põrandate värvimine ei ole sisekujunduses uus trend, vaid vana hea traditsioon, mis on jälle hoogu kogumas. Vanaaegsetest majadest võib leida põnevate mustritega põrandaid, kus on kujutatud erinevaid sümboleid, maalitud pilte või lihtsalt ruute ja triipe. Tänapäeval võib põrandale maalida huvitavaid mustreid või isegi vaipasid.



Värvi valimine

Värvi valimise all ei pea me silmas värvitooni valimist, vaid toodet, mis sobiks just sellele pinnale, mida te värvima hakkate. Niisketes ruumides tuleks kasutada kindlasti teist toodet kui elu- ja magamistoas. Kui otsite poest värvi põranda värvimiseks, siis kindlasti mainige ka klienditeenindajale, millise ruumiga on tegemist - nii tagate, et ta aitab teil leida võimalikult vastupidava ja kergesti hooldatava toote.




Eeltöö

Pinna ettevalmistamine on aeganõudev töö, kuid ka kõige olulisem hea lõpptulemuse kindlustamiseks. Kõigepealt peab ära mõõtma põranda, mida värvima hakkate ning vastavalt sellele varuma värvi, seejärel viima toast välja kõik üleliigse või katma maalriteibiga pinnad, mis puutuvad põrandaga kokku, kuid ei tohiks värviseks saada. Tööpinna ettevalmistamisel tuleb hinnata põranda olukorda, kas tegemist on uue või vana põrandaga, ning töötlema seda vastavalt. Eelnevalt värvitud põrandalt tuleb eemaldada vana värv. Ükskõik, kas tegmist on vana põranda või uuega, puidu või betooniga, tuleb värvitav pind lihvida siledaks ja seejärel eemaldada lihvimisel tekkinud tolm. Ebatasane pind tuleb ka pahteldada, sest värviga ebatasasusi peita ei saa. Värvitav betoonpind peaks olema kõvenenud vähemalt ühe kuu ning ei tohi olla liiga niiske. Enne pinnavärvimist tasuks põrand ka kruntida, sest kruntimine parandab põrandavärvi naket ning pind kulub vähem. Enne värvima hakkamist, peab kindel olema, et pind on korralikult puhastatud ning ka kuiv.




Värvimine

Enne värvimist segage kogu toode valmis, et vältida hilisemat juurdesegamist, mis võib viia toonierinevusteni põrandal. Värvimiseks sobib pintsel või rull. Laudpõranda puhul tuleb värvida pikkade ühtlaste tõmmetega piki lauda ning korraga on soovitatav värvida nelja kuni viit lauda. Mustreid aitab teha maalriteip. Mõelge välja muster, mida soovite põrandale teha, joonistage kasvõi pliiatsiga ette ning teipige mustri välimised ääred kinni nii, et saate julgelt värvida, kartmata, et määrite ülejäänud põranda ära. Isegi lihtsate triipude tegemisel on soovitatav kasutada teipi, et saada ühtlane sirge tulemus. Keerulisemate mustrite tegemisel tasuks appi võtta šabloonid. Kuna värvi lõplik kuivamine võib võtta pikemalt aega, siis raskete mööbliesemete tagasipanemine võiks toimuda alles nädala pärast, kergemad esemed võib panna põrandale ühe ööpäeva pärast.



Mida värvida, kuidas värvida

Põranda mustrit võib jätkata ka seintel või vastupidi, vastavalt seinale värvitud kujunditele, teha samasugused ka põrandale. Näiteks vertikaalsed triibud seinal võivad jätkuda ka põrandale. Põrandaid võib värvida kodu igas ruumis kas tervenesti või osaliselt ning värvida võib näiteks ka trepiastmeid.

Värvilised põrandad muudavad kogu atmosfääri ja annavad kodule iseloomu. Ideid ja võimalusi on lõputult, tuleb valida vaid endale meelepärane ja oma elamisse sobivaim värvilahendus.

Koostanud: Mirjam Nikolai
Fotod: www.shelterness.com
www.homedesigncatalogs.com
www.elledecor.com

Sisestatud: 16.10.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

Kui oled otsustanud hakata ehitama terrassi või olemasolevat kohendama, siis valides materjali on kindlalt Sinu jaoks oluline, et terrass oleks kauakestev, vähest hooldust vajav ja samas kena välimusega. Eestis on enamus terrasse ehitatud pigem pehmemast okas -või lehtpuidust (mänd, haab, lehis) või komposiitmaterjalist. Aga need ei pruugi olla ainsad materjalid kaasaegse terrassi ehitamiseks. Kas Te olete näiteks kuulnud uuest bambusest terrassilaudisest - Bamboo X treme?

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Fassaadikrohvid ja terviklikud fassaadisüsteemid on oma arengus jõudnud nüüd päris nanotehnoloogiani. Nanokrohvide nimetus on kasutusel olnud juba aastaid, aga oma nimetuselt pole neil rohkem ühist kui elementide suurust mõõdetava mõõtühiku “nano” kasutamisega. Tänapäeval pole küsimus enam selles, kui suur on krohvi tera suurus ega see, millega saavutatakse vastupidavus ja elastsus. Nüüd räägime juba kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.

vaata kõiki