Artiklid ja uudised

Vähem on rohkem on vähem on rohkem

Kuidas vaid materjal määrab kogu maja hingamise ja rütmi, koges arhitektuuriteadlane Mait Väljas, külastades betoonmaja Suurupis.

Betoonil on moodsa ehitusmaterjalina kahtlemata eriline aura. Mingil põhjusel räägitakse funktsionalistlikest ja hilisematest neofunktsionalistlikest ehitistest juba aastakümneid halvustava tooniga kui „valgetest kastidest“, viidates just majade betoonkarkassile, mitte naeruvääristades mahtude ebakorrapärast jaotust, kandiliste ja ümarate vormide vaheldumist, lintaknaid või muid stiilitunnuseid. Ja tõepoolest, klassikalise modernistliku arhitektuuri – 1920. aastatest kuni 1960. aastateni – vormirepertuaari põhiline määraja oli (raud)betoon, mitte raud/teras või klaas. Vastavalt sellele, mida oli võimalik tehniliselt teostada, muutus ka vorm. Tasub vaid meenutada Taani arhitekti Jørn Utzonit ja Sydney ooperiteatri kaks aastakümmet kestnud saagat, mille tulemusena sündis üks 20. sajandit koondav ehitis (nagu Eiffeli torn sümboliseerib 19. sajandit). Projekti, mis ületas algse eelarve neljateistkümnekordselt (!), üks peamisi valupunkte oli betoonist katusekonstruktsioon, kuid ühtlasi avas see purjeid meenutav kujund ukse järgnevatele ekstravagantsustele arhitektuuris, mis kestavad tänaseni.

Arhitekt: Madis Eek
Sisekujundus: omanikud
Valmis: 2007
Pindala: 200m²
Tubade arv: 5


Eramu & Korter
Tekst: Mait Väljas
Fotod: Kalle Veesaar

Sisestatud: 06.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

Kui oled otsustanud hakata ehitama terrassi või olemasolevat kohendama, siis valides materjali on kindlalt Sinu jaoks oluline, et terrass oleks kauakestev, vähest hooldust vajav ja samas kena välimusega. Eestis on enamus terrasse ehitatud pigem pehmemast okas -või lehtpuidust (mänd, haab, lehis) või komposiitmaterjalist. Aga need ei pruugi olla ainsad materjalid kaasaegse terrassi ehitamiseks. Kas Te olete näiteks kuulnud uuest bambusest terrassilaudisest - Bamboo X treme?

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Fassaadikrohvid ja terviklikud fassaadisüsteemid on oma arengus jõudnud nüüd päris nanotehnoloogiani. Nanokrohvide nimetus on kasutusel olnud juba aastaid, aga oma nimetuselt pole neil rohkem ühist kui elementide suurust mõõdetava mõõtühiku “nano” kasutamisega. Tänapäeval pole küsimus enam selles, kui suur on krohvi tera suurus ega see, millega saavutatakse vastupidavus ja elastsus. Nüüd räägime juba kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.

vaata kõiki