Artiklid ja uudised

Ilus, ilusam, kõige ilusam

Aasta lõppedes on tavaks kõikvõimalike pingeridade koostamine – aasta parim artist, plaat, raamat jne. Miks mitte tarbeese, on tõenäoliselt arvanud disaini iludusvõistluse asutajad, pakub Agneta Land.

Tegemist on Pulchra-nimelise iludusvõistlusega (www.pulchra.org ), kus omavahel konkureerib sada rahvus­vahelist disainobjekti nii mööbli-, tehnika-, tarbe- kui ka rõivadisaini vallast.

Eesmärk on välja selgitada kümme kauneimat. Peakontor asub Itaalias.

Täpsuse huvides võib mainida, et kõnealusel konkursil osalevad esemed ei ole pelgalt viimase aasta väljalase. Nii mõnigi valituks osutunud objekt kuulub disainiklassikasse ja tähistab poole sajandi juubelit.

Nominendid valis välja ekspertidest žürii. Enamik Pulchra iludusvõistluse objektidest esindab Itaalia disaini. See ei üllata, arvestades seika, et üritus on algatatud itaallaste poolt ja tõenäoliselt koosnes žürii itaallastest. Mitte küll alahinnates Itaalia disainitraditsioone ja kõrget taset, oleks nominentide hulgas soovinud siiski rohkem näha ka Skandinaavia päritolu esemeid.


Selles vallas saab sõna sekka öelda käimasoleval konkursil häält andes. Sajast Pulchra internetilehel olevast esemest saab hääletaja välja valida kümme lemmikut. Lehe alla nummerdatud ruutudesse tuleb pingereas asetada enim meeldinud objektid. Hääletamine on tasuta ja seda saab teha üks kord päevas kuni 31. detsembrini käesoleval aastal. Hääletajatele on ka võimas auhind, 10 000 eurot kuldmüntides, mille saab see, kelle valik kõige enam kattub lõpliku pingereaga. Kui selliseid inimesi on mitu, on võitja see, kes ajaliselt varem hääletas.

Hääletus käib juba käesoleva aasta 30. jaanuarist alates ja võitja kuulutatakse välja hiljemalt 25. jaanuaril 2009.

Muide, hääletusankeedi lõpus on lahter, kuhu teha pakkumisi järgmise aasta nominentideks.


See on hea võimalus eestimaist disaini promoda. Tekstiilikunstniku Annike Laigo vildist iste “Kivi” suudaks vabalt rahvusvahelise disainiga konkureerida ja on nii teostuselt kui ka olemuselt väga eestilik ese.

Aga veel. Pulchra iludusvõistluse kümme parimat suletakse veekindlasse metallkapslisse ning saadetakse n-ö reisile igavikku. Kapsel maetakse parki. Iga aasta lisandub maa-alusesse aarete­parki uusi meie aja olulisi esemeid, oodates tulevasi arheolooge.


Disaini matmise mõte on originaalne, ehkki ebaotstarbekas. Võib-olla peitub selles sügavam tähendus – asjad, mis loodud meie eluolu mugavaks tegema ja inimkonda teenima, maetakse kapslis mulla alla?

Eestis võiks keegi algatada eestimaise disaini võrgupingerea. Sadat eset ehk kokku ei tule, aga kümme ikka? Hääletajaid võiks motiveerida see, et võitja saab konkursil osalenud esemed endale, matma neid praeguses majanduslohus vahest siiski ei hakkaks.








Autor: Agneta Land
paber.ekspress.ee/viewdoc/2AFA6D1BF1CF4848C22575000056552F

Sisestatud: 28.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Ajastul, mil kaugtööst on saanud täiesti tavapärane tööelu osa, on kodukontori olemasolu muutunud
paljude jaoks hädavajalikuks. Kuna virtuaalne suhtlus mängib kodukontoris väga suurt rolli, siis
sellega seoses on üles kerkinud täiesti uut laadi probleem - vajadus videokoosoleku jaoks kõlbuliku
taustaseina järele. Kuidas õige taustaseina abil mõjuda ekraanil isikupärasema ning
professionaalsemana? Retro kodusisustuskaupade e-pood NaguMuiste annab nõu.

vaata kõiki