Artiklid ja uudised

Villa Draiver

Kuressaare golfiväljakule on kerkinud arhitekt Terje Truumaa kavandatud eramu-golfimaja, mille keerukas vorm ja šikk sisustus pani arhitektuurikriitiku Mihkel Karu unistama elust, mis mööduks valge polosärk seljas kandilise veiniklaasi taga.

Golfikepi-kujuline Villa Draiver asub Kotkapoja tänaval keset Kuressaare Golfiklubi radasid. Ei tasu aga karta, et mõni pall võiks aknasse lennata, sest naabriks oleva raja löögitrajektorid majani reaalselt ulatuda ei tohiks.

Monoliitbetoonist hoone on valdavas osas kaetud laia püstise helebeeži laudisega. Kohati on jäetud hoone laudadega katmata ning soojustus on viidud betoonikihtide vahele. Maja piirneb hoovipoolsel küljel golfiraja juurde kuuluva tiigiga, kuid maja kõrval paiknevatel kruntidel laiutab hetkel veel tihe kadakavõsa - see loob maja ümber ülimalt maalilise ja kauni keskkonna, pakkudes külastajale mitmeid ilmast ja valgusest olenevaid kordumatuid vaateid.

Maa seest kasvav betoonmaja

Hoone põhimahule liitub pikk lauge kaldega katus-varjualune, mis on mõeldud nii autole kui ka varikatusena hooviküljel paiknevale basseinile. Pooleaastase kasutamise käigus on ilmnenud asjaolu, et uhke varjualune toimib edukalt tuuletunnelina, muutes nii basseini kasutamise kohati ebamugavaks. Maja katused on kaetud muru ja kukkeharjaga, andes soojal aastaajal hoonele vägagi maalähedase ja justkui maapinnast väljakasvava ilme.

Tänavapoolse fassaadi on arhitekt Terje Truumaa lahendanud küllaltki kinnisena, Sissepääsu kõrgele klaasseinale sekundeerib vaid kitsa piluna kööginurga aken. Avatus ja õhulisus on viidud hoone tagaküljele, kus avarale terrassile avanevad elutoa ruumikõrgused aknad ning mille kohale eendub teise korruse tubade esine rõdu. Maja on selgelt mõeldud vaatlemiseks ja imetlemiseks golfiväljakute poolelt ning tagasi ta end juba ei hoia.

Pikemalt juba ajakirjas nr. 1-2009.


ERAMU & korter
Tekst: Mihkel Karu
Fotod: Kalle Veesaar
http://www.solness.ee/eramu/index.php?gid=4&id=1021

Sisestatud: 25.03.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Elektriline ehituskunst

Elektriline ehituskunst

Eesti arhitektuurimaastikul on mitmeid loomingulisi duosid, kes on juba aastakümneid arvanud, et kaks pead on ikka kaks pead – Vilen Künnapu ja Ain Padrik, Jüri Okas ja Marika Lõoke, Andres Alver ja Tiit Trummal (viimased kaks omavad küll tänaseks isiklikke büroosid). Eelmainitute väärikasse ritta tuleb panna ka arhitektid Urmas Muru ja Peeter Pere, kes oma isikupäraste eramute ja stiilipuhaste kortermajadega eristuvad nii kinnisvarakülade santabarbaralikest villadest...

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Tabasalus asuv vaskeramu on arhitektuurihuvilisele juba mõned aastad tuntud elanik kohalikul majamaastikul. Arhitektide Urmas Muru ja Peeter Pere 2004. aastal valminud eramu paistis kohe silma tellijapoolse julguse ja arhitektide eksperimenteerimisvalmidusega – vaskplekiga kaetud maja pole Eesti eramutes kasutatava puidu ja betooni kõrval igapäevane nähtus. Tänaseks on samade arhitektide joonestuslaualt tulnud ka tigujas alumiiniumeramu Rannamõisas.

vaata kõiki