Artiklid ja uudised

Quo vadis klaasvitriin spoilerelamu

Miljööväärtuslikus piirkonnas püüab iga uuselamu pilke, mõtestab ringi senist ruumi ning toob kaasa paratamatu kvaliteedimuutuse. Nagu ümbermaailma reisija, kes kohaneb sihtpunktis uute oludega, jäädes samas kõrvalseisjaks. Arhitektuurinautija Risto Kozer astus reisilaevale ning seilas Uues Maailmas.

Maja kui laev

Tänases kesklinnaruumis liikudes ei näe just tihti tellisarhitektuuri, välja arvatud vanemad klassitsistlikud ja stalinistlikud elamud. Silma paistab kaasagne kroomplekk, klaas ja betoon, mitte traditsiooniline tume tellis. Loomulikult muutuvad ajaga materjalid ja trendid, kuid ajatu toote puhul jääb vorm tegelikult samaks. Nii nagu pole muutunud suitsupaki kaubanduslik kuju, pole oluliselt muutunud ka luksusautode tootja Rolls Royce'i märk. Tõestamaks, et tänapäeval võib moodsas elamuehituses julgelt kasutada ka traditsioonilist tellist, leiame vastuse järgnevat klaasvitriin-spoilerelamut uurides.

Selle miljöösõbraliku käekirjaga elamu autoriks on Rein Murula arhitektuuribüroo. Kuna kõnealuse elamu stiil pole otseselt defineeritav, meenutab selle välisfassaad mingis mõttes Euroopa sadamalinnades viljeldavat rekonstrueeritud post-industriaalset tellisehitise joont, mida kohtab elamuarhitektuuris küll vähem, kuid haridus-ja kultuuriasutuste poolel rohkem. Berliini Wilheminenhofi linnaosa jõeäärses piirkonnas leidub üks vanem tehasehoone, mida mainis muuhulgas Alfred Döblin oma kurikuulsas romaanis Alexanderplatz. Nüüd on antud sellele hoonele moodne välimus ja dünaamiline kiiver. Kõik tunnused, nagu roheline valtsplekk, kumer katuseraam, tume tellis ja vitriinklaas, vastavad paralleelis otsitud kriteeriumidele ainult heas mõttes. Koidu tänavalt vaadeldes jääb mulje, et plekk-kapuuts ja sellest välja ulatuvad aknad suudavad ka ekstreemsemates ilmastikutingimustes enda eest seista, nagu seda teeks ka üks korralik laev. Nimetatud efekti kinnitavad servadest kinni hoidvad, kahte korrust läbivad valtsplekist vertikaalse rütmiga akende read.

Pikemalt juba ajakirjas nr. 1-2009...


ERAMU & korter
Tekst: Risto Kozer
Fotod: Peeter Sirge
http://www.solness.ee/eramu/index.php?gid=77&id=1026

Sisestatud: 25.03.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Elektriline ehituskunst

Elektriline ehituskunst

Eesti arhitektuurimaastikul on mitmeid loomingulisi duosid, kes on juba aastakümneid arvanud, et kaks pead on ikka kaks pead – Vilen Künnapu ja Ain Padrik, Jüri Okas ja Marika Lõoke, Andres Alver ja Tiit Trummal (viimased kaks omavad küll tänaseks isiklikke büroosid). Eelmainitute väärikasse ritta tuleb panna ka arhitektid Urmas Muru ja Peeter Pere, kes oma isikupäraste eramute ja stiilipuhaste kortermajadega eristuvad nii kinnisvarakülade santabarbaralikest villadest...

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Tabasalus asuv vaskeramu on arhitektuurihuvilisele juba mõned aastad tuntud elanik kohalikul majamaastikul. Arhitektide Urmas Muru ja Peeter Pere 2004. aastal valminud eramu paistis kohe silma tellijapoolse julguse ja arhitektide eksperimenteerimisvalmidusega – vaskplekiga kaetud maja pole Eesti eramutes kasutatava puidu ja betooni kõrval igapäevane nähtus. Tänaseks on samade arhitektide joonestuslaualt tulnud ka tigujas alumiiniumeramu Rannamõisas.

vaata kõiki