Artiklid ja uudised

Hoolega valitud värvilaik


Rannamõisa uues majadegrupis asuv monokroomne korter tervitab külalist kevadiselt värviliste detailidega. Karen Jagodin käis külas ja leidis eest mõnusa vungiga noorte kodu.

Kui korterisse sisenejat tervitab esimesena esiku seinal trooniv mustvalge maal rokiikoonist, siis võiks eeldada, et tulekul on plaadikuhjadega melomaani boheemlaslik pesa, kuid ei. Hoopiski šikk noorte kodu, mille koloriidi võtab Guns`n`Roses`i lauljat kujutav taies osavalt kokku.

Kolmesest kaheseks

Üsna tagasihoidliku arhitetuurikeelega uue kortermaja teisel korrusel paiknev korter oli algselt ette nähtud kolmetoalisena. Kuna elamine soetati aga juba sisetööde eelsel aja, sai kahe väikese toa asemele kavandada avarama kööginurga ning ühe suure magamistoa. „Nii saime kahe ca 10 m² toa asemele korterisse avarust ning oluliselt juurde ka mugavust,“ täpsustab aktiivselt korteri kujundamises osalenud arhitektist pereliige. Planeeringu muutmisest võitis eelkõige köök, mis muidu jäi üsna väikesemahulise lisandusena elutoa nurgataha. Nüüd moodustavad aga kaks ruumi orgaanilisema seose. Boonusena mahub magamistoas lahedalt liikuma, lisaks voodile paigutati sinna ka garderoobikapp ning tulevikus võib sinna veelgi mõne lisafunktsiooni paigutada.

„Põhiideeks oli tekitada monokroomne ruum, kus aktsenti looksid üksikud värvilised mööbliesemed“, seletab sisekujunduse põhimõtteid pereliige. Seinte tumehalli ja valge põhikaaslaseks on laimiroheline, millele sekundeerib oranž. Kui alles sisustamata korterisse sisenedes võis seinte värvivalik mõnda külalist ehmatada- eritoone hallid ja valged seinad ei ole just levinuim võte, siis koos mööbliga hakkas tööle kontseptsioon, mida korterit kujundades silmas peeti: seinad jäägu meid ümbritsevaks taustaks, mille keskel omavad põhirolli rõõmsavärvilised sisustusdetailid. Efektse köögilaua kavandas arhitektist pereliige, sinna juurde valiti aktsendiks rohelised toolid, mille värv on kandunud edasi ka elutoa kardinatesse. Nii on lihtne tulevikus ka korteri välimust värskendada: piisab vaid uut värvi sisustusdetailide hankimisest, kui võid luua meelepärase atmosfääri just nii tihti, kui soovid.

Pikemalt juba ajakirjas nr. 1-2009...


ERAMU & korter
Tekst: Karen Jagodin
Fotod: Maari Ross
www.solness.ee/eramu/index.php?gid=3&id=1025

Sisestatud: 25.03.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Elektriline ehituskunst

Elektriline ehituskunst

Eesti arhitektuurimaastikul on mitmeid loomingulisi duosid, kes on juba aastakümneid arvanud, et kaks pead on ikka kaks pead – Vilen Künnapu ja Ain Padrik, Jüri Okas ja Marika Lõoke, Andres Alver ja Tiit Trummal (viimased kaks omavad küll tänaseks isiklikke büroosid). Eelmainitute väärikasse ritta tuleb panna ka arhitektid Urmas Muru ja Peeter Pere, kes oma isikupäraste eramute ja stiilipuhaste kortermajadega eristuvad nii kinnisvarakülade santabarbaralikest villadest...

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Tabasalus asuv vaskeramu on arhitektuurihuvilisele juba mõned aastad tuntud elanik kohalikul majamaastikul. Arhitektide Urmas Muru ja Peeter Pere 2004. aastal valminud eramu paistis kohe silma tellijapoolse julguse ja arhitektide eksperimenteerimisvalmidusega – vaskplekiga kaetud maja pole Eesti eramutes kasutatava puidu ja betooni kõrval igapäevane nähtus. Tänaseks on samade arhitektide joonestuslaualt tulnud ka tigujas alumiiniumeramu Rannamõisas.

vaata kõiki