Artiklid ja uudised

Vana maja nägu korda

„Eramu ja korter“ jätkab artiklite seeriat vana maja restaureerimise teemadel. Seekord on fookuses puitmaja fassaad ning selle olulisimad osad: laudis, uks ning aknad.

Iga aasta alguses premeerib Tallinna Kultuuriväärtuste Amet paremini restaureeritud mälestisi, miljööalade hooneid ja keskkonda sobivaid uusehitisi. Linn valis tänavu juba seitsmendat korda välja parimad aasta jooksul restaureeritud majad. Konkursi eesmärk on tunnustada kultuuripärandit hindavaid omanikke, arhitekte ja arendajaid, kelle ühise töö tulemusena lisandub linnapilti igal aastal kaunilt restaureeritud maju, stiilseid värvilahendusi ja ajaloolist keskkonda arvestavaid uushooneid. „Eramu ja korter“ uuris, millised on olulisimad fassaadi osad ning kuidas peaks nendega ümber käima.

Laudis

Maja välislaudist võib pidada maja nahaks. See mitte ainult ei paku hoonele soojapidavust, vaid ka peenemat väljanägemist. Mida algupärasemalt on hoone säilinud või taastatud, seda paremini mõjub ta kogu piirkonna elukvaliteedile. Vana puitmaja „õnnetu“ üldilme võib lähemal uurimisel osutuda petlikuks. Harvad on juhud, mil kogu laudis vajab täielikku väljavahetamist.

Traditsioonilised laudisetüübid on rõht- ja püstlaudis. Kõige levinum ja kõige esteetilisema välispinnaga on hööveldatud laudadest välisvooder. Et laudis säiliks, tuleb väältida puidu liigmärgumist, kaitsta pinda UV-kiirguse eest uuendades perioodiliselt puitu kaitsvat värvikihti, tagada ventileeritus, täita kiti või pilpakestega vett koguvad praod ja lõhed ning vajadusel tõrjuda puidukahjureid.

Pikemalt juba ajakirjas nr . 1-2009...


ERAMU & korter
Fotod: Reio Avaste
http://www.solness.ee/eramu/index.php?gid=26&id=1029

Sisestatud: 25.03.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Elektriline ehituskunst

Elektriline ehituskunst

Eesti arhitektuurimaastikul on mitmeid loomingulisi duosid, kes on juba aastakümneid arvanud, et kaks pead on ikka kaks pead – Vilen Künnapu ja Ain Padrik, Jüri Okas ja Marika Lõoke, Andres Alver ja Tiit Trummal (viimased kaks omavad küll tänaseks isiklikke büroosid). Eelmainitute väärikasse ritta tuleb panna ka arhitektid Urmas Muru ja Peeter Pere, kes oma isikupäraste eramute ja stiilipuhaste kortermajadega eristuvad nii kinnisvarakülade santabarbaralikest villadest...

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Tabasalus asuv vaskeramu on arhitektuurihuvilisele juba mõned aastad tuntud elanik kohalikul majamaastikul. Arhitektide Urmas Muru ja Peeter Pere 2004. aastal valminud eramu paistis kohe silma tellijapoolse julguse ja arhitektide eksperimenteerimisvalmidusega – vaskplekiga kaetud maja pole Eesti eramutes kasutatava puidu ja betooni kõrval igapäevane nähtus. Tänaseks on samade arhitektide joonestuslaualt tulnud ka tigujas alumiiniumeramu Rannamõisas.

vaata kõiki