Artiklid ja uudised

Inspira tutvustab. Ikoon. Tom Dixon

Bändis bassimängijana ja multifilmianimaatorina alustanud disainer Tom Dixon on jõudnud 20 aastaga omanimelise firma ning Arteki loovjuhi kohale. Sisearhitekt Maris Kerge tutvustav sisustussalongis Inspira müügil oleva disaineri tähelendu.

Nagu ühele superstaarimõõtu disainerile kohane, on Tom Dixon ka oma poole sajandi pikkuse elu osanud vähem või rohkem teadlikult ütlemata põnevaks disainida. Sündis 1959. aastal küll Tuneesias, elas esimestel eluaastatel Egiptuses ja Marokoski, kuid alates neljandast eluaastast Inglismaal, britist isa ja läti-prantsuse päritolu ema käe all üleskasvanuna peab mees ennast briti tee-seda-ise disainitraditsiooni esindajaks.

Õigupoolest ei olnud Dixonil disaineriks saamise soovi või plaani. Selle elukutseni viis mehe rida kokkusattumusi ja juhuseid. Liitunud esmalt Chelsea School of Arti–is ettevalmistuskursusega, langes ta sealt juba kuue kuu pärast välja. Edasi leidis Dixon endale tegevust graafilise disaineri ja multifilmianimaatorina. 21aastasena liitus bassimängijana Funkapolitani-nimelise bändiga, kust olevat häbeliku poisina tublisti julgust juurde saanud.

Murrang visuaalidelt kolmemõõtmelise disaini poole toimus kaks aastat hiljem, kui Dixon ööklubi promootori ja tehasepidude korraldajana õppis selgeks keevitamise (esialgu sooviga oma mootorratast parandada) ning lõi Creativ Salvage - nimelise kollektiivi liikmena mööbliseti. Seeria suhestus hästi varaste 80ndate post-punk meeleoludega. Ja ei mingit aastatepikkust „põlve otsas pusimist“ ja enesetõestamist! Vaid kolm aastat hiljem, 1985. aastal võttis Itaalia mööblihiid Capellini Tomi S-tooli (peetaksegi tema läbimurdeobjektiks) ja Bird Lounger-i tootmisesse. Seejuures peab disainer just Giulio Capellinit oma eluülikooli üheks tähtsamaks õppejõuks, kes nö silmad avas. S-tool oli aken maailma, kus disain oli auhinnatud ja respekteeritud. See oli samm väljapoole „isetootmise getost“.

Pikemalt juba ajakirjas nr. 1-2009...


ERAMU & korter
Tekst: Maris Kerge
Fotod: Inspira
http://www.solness.ee/eramu/index.php?gid=27&id=1028

Sisestatud: 20.03.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Elektriline ehituskunst

Elektriline ehituskunst

Eesti arhitektuurimaastikul on mitmeid loomingulisi duosid, kes on juba aastakümneid arvanud, et kaks pead on ikka kaks pead – Vilen Künnapu ja Ain Padrik, Jüri Okas ja Marika Lõoke, Andres Alver ja Tiit Trummal (viimased kaks omavad küll tänaseks isiklikke büroosid). Eelmainitute väärikasse ritta tuleb panna ka arhitektid Urmas Muru ja Peeter Pere, kes oma isikupäraste eramute ja stiilipuhaste kortermajadega eristuvad nii kinnisvarakülade santabarbaralikest villadest...

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Tabasalus asuv vaskeramu on arhitektuurihuvilisele juba mõned aastad tuntud elanik kohalikul majamaastikul. Arhitektide Urmas Muru ja Peeter Pere 2004. aastal valminud eramu paistis kohe silma tellijapoolse julguse ja arhitektide eksperimenteerimisvalmidusega – vaskplekiga kaetud maja pole Eesti eramutes kasutatava puidu ja betooni kõrval igapäevane nähtus. Tänaseks on samade arhitektide joonestuslaualt tulnud ka tigujas alumiiniumeramu Rannamõisas.

vaata kõiki