Artiklid ja uudised

Energiasäästlikkuse aktuaalsus ja LED-tehnoloogia

Seoses energiavarude hoogsa vähenemise, populaarsust koguva rohelise mõtteviisi ja üha kallinevate elektrihindadega muutub järjest olulisemaks kokkuhoid ning tasub kriitiliselt üle vaadata elektri jõul töötavate seadmete säästlikkus.

Tarbimisharjumused nagu muudki tavad saavad eelkõige alguse kodust. Energiasäästuportaali (www.kokkuhoid.energia.ee) andmetel kulub Eesti keskmise perekonna eelarvest soojusele ja elektrienergiale kokku ligi 12%. Seejuures tasuks eeskuju võtta Euroopa Liidust, kus sama näitaja on 2-3%. Keskmiselt 8% kodus igapäevaselt kasutatavast energiast kulub valgustusele.



Koduses valgustuses kasutatavad säästupirnid ei ole enam ammu mingi uudis, nende hinnad on taskukohased ja nad pakuvad tõhusat alternatiivi tavalistele hõõglampidele. Ent tehnika arenedes püüdlevad valgustitootjad veelgi ökonoomsemate valgusallikate poole. Ning miks rääkida kokkuhoiust vaid sisevalgustuse puhul, kulutame ju igapäevaselt suure osa elektrit valguse tootmisele ka välitingimustes. Kõigile on enesestmõistetav, et tänav on öösiti valgustatud, seevastu mõeldakse harva, palju see kõik maksab, kas valgusenergiat kasutatakse tänaval otstarbekalt või on tegemist raiskamisega. Kui öösel tuppa paistva tänavavalgustuse tõttu on raske uinuda, kas siis oleks õigem kardin ette tõmmata või ehk mõelda, mida valgusreostusega, mille tegelikult oma taskust kinni maksame, peale hakata. Need on küsimused, mille üle maailmas üha rohkem pead murdma on hakatud.

LED-tehnoloogia
Põhiline areng valgustuses on toimunud enam kui sajandi jooksul, sealhulgas üleminek hõõglampidelt valgusviljakamatele halogeenlampidele ning energiasäästlikumatele luminofoorlampidele. Nüüd hakkavad viimaseid tasapisi asendama veelgi tõhusamad valgustid – LED-lambid.

LED-tehnoloogial baseeruvaid valgusteid peetakse 21. sajandi kõige rohelisemateks kunstliku valguse allikateks. Erinevalt tavalistest elektripirnidest ei sisalda valgusdioodidel põhinevad valgustid ehk LED-id (inglise keeles Light Emitting Diode) hõõgniiti. LED-tehnoloogia puhul pannakse madala pingega helendama spetsiaalsesse vaiku asetatud, peegeldi ja elektroodidega varustatud sobiva pooljuhi kristall, mis kiirgab valdavalt valgust, mitte niivõrd soojust. Seega on valgusdiood hõõglambist ja ka säästulambist tunduvalt ökonoomsem. Lisaks on LED-valgustid oma eelkäijatest märkimisväärselt keskkonnasõbralikumad.

Valgusdioodid leidsid esmalt kasutust peamiselt olmeelektroonikas ja väiksemate seadmete indikaatorvalgustitena, mis eeldasid pikka eluiga ja head vastupidavust, kuid LED-tehnoloogia kiire areng ja odavnevad hinnad loovad üha uusi kasutusvõimalusi nii väli- kui sisevalguslahenduste planeerimisel. Erinevate prognooside kohaselt asendub lähema 5 aasta jooksul suurem osa kasutatavatest valgusallikatest just energiasäästlike ja vastupidavate LED-valgustitega.

Eelised
Kuid tulles tagasi ülal jutuks tulnud tänavavalgustite juurde. Mis annab alust arvata, et tänavavalguslahenduste väljatöötamisel tasuks kaaluda uudse LED-tehnoloogia poolt pakutavaid võimalusi? Järgnevalt mõned argumendid:

Järjest kallinev elektrienergia ja valgusdioodide imeväike voolupruuk muudavad LED-tehnoloogial põhinevad lahendused enneolematult säästlikuks – võrreldes naatrium- ja elavhõbedalampidega on võimalik säästa 50% kuni 80% energiast;
Väga suur suhteline valgusviljakus – kuni 80 lm/W. Sama võimsustarbe juures on valguse heledus 8 korda suurem kui tavalistel hõõglampidel. Tavalised valgusallikad toodavad küll rohkesti elektromagnetilist energiat, kuid see eraldub lisaks valgusele suuresti ka soojuse kujul. Seevastu valgusdioodid muundavad peaaegu kogu kasutatava energia valguseks;
Pikk eluiga – kuni 50 000 töötundi. Lisaks tagab kõrge töökindlus madala hooldusvajaduse. Arvestades tänavavalgusti tööajaks 10 tundi ööpäevas, on valgusti võimalikuks elueaks enam kui 13 aastat. See on 5-10 korda kauem kui naatrium- ja elavhõbedalampide puhul. Nii võib pirnivahetamise peaaegu unustada;
Põrutus- ja vibratsioonikindlus – LED-tehnoloogia puhul ei kasutata kergesti katkevat hõõgniiti ega hõlpsasti purunevaid klaasdetaile. Tänu valgusdioodide väikestele mõõtmetele on vähenenud ka LED-tänavavalgustite mõõtmed ja kaal, mis teevad lambid tugevale tuulele ja teistele ebasoodsatele ilmastikutingimustele vähem tundlikuks;
Lai tööpingevahemik – lambi heledus ja tööiga ei ole tundlik voolukõikumistele, kusjuures tavaliste tänavavalgustite puhul vähenevad heledus ja eluiga juba siis, kui tööpinge muutub rohkem kui 7%;
Ohutu madalpinge ja peaaegu olematu kuumuskiirgus tõstab LED-valgusti turvalisust ja töökindlust. Ei esine kõrgepinge kasutamisel ilmnevaid probleeme nagu tolmu kogunemine lambile, kuplite ja tolmu kõrbemine, mis vähendavad valgusti heledust ja lühendavad selle eluiga.
Eralduv valgus ei pimesta ega väsita silmi, samuti on dioodide tekitatud valgus kergemini suunatav ja seega ei teki nn valgusreostust. Enamasti on LED-tänavavalgustid disainitud nii, et need valgustaksid vaid konkreetset ja soovitud ala. Puuduvad ka valgusallika vananemisega tavaliselt kaasnevad valgusvärelused.
Viibimatu süttimine – LED-lampidel puudub harilike tänavavalgustite puhul esinev kauane süttimine, LED-valgusti süttib hetkega täisvõimsusel;
LED-id ei moonuta värve, valgustatud alal on kõik nähtav õigetes toonides;
Lai värvitemperatuuride valik – tänased LED-valgustid on saadaval erinevates värvitoonides, mis kõik on vaatajale loomulikud ja mugavad. Ei esine naatriumlampidele omast unist meeleolu loovat liiga madalat värvitemperatuuri ega elavhõbedalampe iseloomustavat kõrget värvitemperatuuri, mis võib põhjustada depressiivset meeleolu.
Tervise- ning keskkonnasõbralik – ei kasutata pliid ega elavhõbedat, valgus ei sisalda IR- ega UV-kiirgust;
Ideaalne lahendus päikeseenergia kasutamiseks – madal tööpinge ja energiasäästlikkus loovad suurepärased võimalused kombineerida LED-valgusteid päikesepatareidega laiendamaks keskkonnasäästlikkust veelgi.
Täna turul pakutavate LED-lahendustel põhinevate tänavavalgustite valik täieneb pea iga päev. Enamasti on dioodvalgusteid lihtne kinnitada olemasolevatele valgustipostidele – saadaval on nii vitsklambritega kinnitatavad moodulid kui ka standardsesse E40soklisse sobivad valgustid (pärast valgusti täielikku kinnitamist soklisse, on seda võimalik 360° ulatuses soovitud suunda pöörata, et tagada optimaalne valgustusnurk). See teebki LED-valgustitest lihtsa ja kiire alternatiivi elavhõbeda-, naatrium-, või metallhaliidlampidele, kusjuures olemasolevaid valgustiposte ja - kestasid pole tarvis vahetada ega täiustada.

Seega, kuna LED-valgustid on ökonoomsed, märkimisväärse vastupidavusega ning avardavad tohutult võimalusi valguslahenduste loomisel nii sise- kui välistingimustes, võime neis õigustatult näha tuleviku valgusallikaid.

Leia endale sobivad LED-lahendused meie tootekataloogidest!

Festing OÜ
info@ledvalgus.ee
www.ledvalgus.ee

Sisestatud: 02.07.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Kas sisseehitatud või vahetatav LED valgusallikas?

Kas sisseehitatud või vahetatav LED valgusallikas?

Sisseehitatud LED valgusallikaga valgusti annab veidi rohkem valgust, aga LED riknemisel on selle vahetamine keerukam. Kuna tegemist on elektroonikaga, siis on vaja selle ala spetsialisti abi. Vahetatavate LED valgusallikate juures peab teadma, et aja jooksul LED värvustemperatuur muutub. Kui üks LED pirn valgustis läbi põleb, siis uus võib olla erineva valgustemperatuuriga, vaatamata samadele parameetritele. Seega on mõistlik vahetada kõik valgusallikad korraga.

vaata kõiki