Artiklid ja uudised

SISEKUJUNDAJA KIRJUTAB: Hubase ümbruse loomine on panustamine iseenda ja lähedaste heaollu.


Oma kodu on inimesele see paik, kus ta lõõgastub ja rahuneb ning taastub ja kogub energiat.
Seetõttu mõjutab kodu kujundus otseselt meie enesetunnet. Mida kõledam ja elutum on meie
ümbrus, seda väsinumad, pingestatumad ja elujõust tühjemad me oleme. Mida leebem ja elavam see on, seda paremini me taastume ja terveneme.

Talve lähenedes õhtud pimenevad ja valgus väheneb ning tekib igatsus soojuse ja hubasuse järele. Pimedatel päevadel veedame me enamuse ajast kunstlikus valguses ning unustame sageli, kuidas päikesevalgus päeva jooksul muutub ja kuidas valguse muutumine mõjutab ruumide üldist ilmet.



Ilusad suured katmata aknad, mille vaated rõõmustasid meid suvekuudel, muutuvad talvel tihti suurteks süngeteks ja tumedateks pindadeks. Kasutades kujundusega sobivaid kardinaid saab seda mõju pehmendada ning tulemuseks on mõnusalt tasakaalustatud ruum.

Kõige suurem osa pimeda aja ruumide ilme kujundamisel on valgustusel, sest ta mõjutab nii meie meeleolule kui ka ruumi kujunduses kasutatud värvide. On hea, kui üldvalgustusele saab paigaldada valguse intensiivsuse reguleerimiseks sensorlülitid, et muuta vastavalt vajadustele tegevuse vaheldudes meeleolu.

Kasutades suundvalgusteid, võid valgustada ruumi arhitektuurseid elemente või üksikud pindu.
Romantilisust lisab oskuslikult paigutatud põranda või lauavalgusti.
Soojust ja mõnu võime leida ka kamina ees istudes, sest elava tule valgus ja varjud muudavad ruumi hubaseks ja tule vaatamine rahustab ning ainuüksi üheainsa küünla soe värelev leek teeb ruumi õdusaks ja pidulikuks.


On hea, kui ruumide kujundamisel on kasutatud värvilahendust, mis mõjub ühtviisi hästi nii päeva kui ka kunstlikus valguses. Igal värvil on oma mõju ning tihti saab liiga heledat ruumi hubasemaks muuta, kui kasutada veidi sügavamaid ja natuke tumedamaid värvitoone mõnes seinas või mõne detaili värvides.


Kui lisada juurde veel mõni vaip, mis on kooskõlas muude tekstiilidega, saame juurde veelgi pehmust.
Muutes valgust, värve ja tekstiile, võib meie kodust saada rikkalike meeleolude maailm, mis rahustab hinge ja värskendab vaimu.

Kodu ei pea olema näituseks, kodu võib olla vahva vaadata aga tore tunda.








Heldi Rebane
sisekujundaja

Sisestatud: 25.11.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

SISEKUJUNDAJA KIRJUTAB: Loo oma kodus uut energiat andev ja tervendav atmosfäär

SISEKUJUNDAJA KIRJUTAB: Loo oma kodus uut energiat andev ja tervendav atmosfäär

Elame ajajärgul, kus meid ümbritsev tekitab pingeid ning paljude inimeste nähtamatuks kaaslaseks on stress, mis oskab võtta meilt uskumatult suure osa energiast nii salaja, et me seda üldse ei märkagi. Stressi allikaid on palju ning üheks neist võib olla ka meie kodu, mis peegeldab tõepäraselt kõike, mis toimub meie hinges ja elus. Korras ja mugav helge kodu annab tõendust, et ka meie elu kulgeb mugavalt ja energiaküllaselt ning vastupidi- energiavaeguse, tahtetuse või hingesegadusega kaasnevad korrastamata ja tarbetute esemetega ülekuhjatud ruumid.

vaata kõiki