Artiklid ja uudised

Kuidas korstnapühkija katusele pääseb


Tänapäevastele katustele langeb osaks palju rohkem kohustusi ja ülesandeid, kui vaid kaitsmine sademete ja ilmastikumõjude eest. Katusest tuleb välja mitmesuguseid tehnovõrke – suitsukorstnad, ventilaatorid, ventilatsioonikorstnad, antennid, katuseaknad jms. Kõik need loetletud lisatarvikud nõuavad katusekatete tootjatelt ja eriti nende paigaldajatelt suurt kogemust – katusesse tuleb teha ava ja see tuleb ka ilmastikukindlalt sulgeda. Seetõttu tuleks kriitiliselt üle vaadata koos pädeva spetsialistiga, millised avad millisele katusele sobivad, milliseid tuleks vältida.

Kui vajalik hulk funktsionaalsust lisavaid tarvikuid on paigaldatud, tuleb mõelda ka nende hooldamise peale. Enamasti kipuvad Põhjamaades ja meil levinud katused olema viilkatused ja seetõttu on vaja abivahendeid kaldpinnal käimiseks. Siinkohal tulevad appi katuseredelid ja käiguteed. Peatume nendel tsingitud terasest valmistatud toodetel nüüd ka veidi pikemalt.

Katuseredel saab alguse juba seinalt, kuhu kinnitatakse vertikaalne redeliraam vastavalt räästa kõrgusele maapinnast. AS Toode pakub viie erineva pikkusega mooduleid, mida saab ka omavahel jätkata, jätkukohta märkamata. Redel ei pea algama maapinnast, ühiskondlikel hoonetel kasutatakse lausa redeleid, mis algavad selliselt kõrguselt, kuhu soovimatu külaline ei ulatagi. Eramajadel on soovitav siiski redeliga alustada astumiseks mugavalt kõrguselt. Redel kinnitus üle räästa ulatuvate kaartega ja kinnitatakse sõltuvalt katusekattest. Profiilsetel terakatustel kas kruvidega või valtskatuse korral spetsiaalsete klambritega. Redeli peamine ülesanne on tagada turvaline juurdepääs katusele, korstna või muude katusetarvikute juurde. Kõrgemate räästaste korral on võimalik tellida ka turvavarustust – seljakaared, köied jms.
Selle järgi oleks vajalik ka leida redelile katusel võimalikult sobiv asukoht. Katusele võib paigaldada ka mitu redelit. Katuseredel ei pea ulatuma harjani, kuigi see on soovitav, siis on teda hea kinnitada harjapleki alla. Sellisel redelil on ka visuaalse meeldivuse pool paremini lahendatud – harjani viidud redel tekitab terviku. Redel kinnitub katusele kruvide või valtskatuse puhul asjakohaste klambritega.

Redelit ei ole mõtet panna katustele kaldega alla 15 kraadi. Sellisel juhul on juba mugavam katusel liikuda katusekattel. Kindlasti ärge unustage jalga tõmbamast kummitallaga jalanõusid! Sellise kalde puhul piisab vaid seinaredelist.

Samuti ei ole sellise kalde puhul vajalik kasutada käiguteid. Järsema kalde korral on need siiski omal kohal. Käigutee ülesanne on tekitada korstna (vm hooldustvajava detaili) juurde turvaline horisontaalne pind. Enamjaolt on käiguteed müügil 3-meetriste moodulitena, mida saab vajadusel lõigata ja jätkata. AS Toode pakub just selliseid mooduleid. Siinkohal tuleb kasutada ca 1,5m sammuga spetsiaalseid kinniteid, mida müüakse erinevatele profiilidele kõigis värvitoonides. Kinniti võimaldab käiguteed muuta horisontaalseks kuni katuse kaldeni 60 kraadi. Üle selle on soovitav kasutada katusele pääsemiseks juba katuseluuke või aknaid.

Eespool peatusime korraks ka avade arvus katusel. Igasuguste avade tegemisel tasub olla ettevaatlik ja pigem üritada katuselepääs lahendada väljaspoolt. See väldib võimalikke vihmavee või lumesulamisvee sissetungimisi. Mida madalam kalle, seda kriitilisemalt tuleb luukide ja läbiviikude paigaldamisesse suhtuda. Igasugune sademete räästasse voolamist takistav detail korjab hästi lund ja sodi, mis katusel sulades üritavad kõige lähemat teed pidi leida teed maapinnale. Tihtipeale võib see olla teekond läbi luukide ja läbiviikude pööningu või eluruumide kaudu.

Katuseredelid ja käiguteed on kasutatavad peaaegu kõikide katusekatete korral. Vanadel eterniitkatustel siiski nende rabeduse tõttu mitte. Erinevad on kinnituslahendused, mistõttu soovib tarvikute tarnija teada kliendi katusekatte tüüpi (kivikatus,teraskatus,rullmaterjalid jne), lahendus on olemas peaaegu alati.

Lisaks redelitele ja sildadele aitavad katuseid muuta funktsionaalsemaks näiteks katuseaknad, ventilatsioonikorstnad ventilaatoritega ja ilma, lumetõkked, korstnamütsid, antennide läbiviigud. Soomes reguleerib selliste toodete kasutamist seadus ja seetõttu võime näha väga detailiderohkeid katuseid ka eramajade rajoonides. Eestis on selleni veel pikk maa minna, kuid vähemalt AS Toode on valmis selleks, kui meie praeguse ja tulevased soovivad oma katused muuta terviklikeks lahendusteks.

Hinnavahemik ühekordse eramaja katusele:
seina- ja katuseredeli komplekt: ca 3500 krooni
käigutee ühe korstna teenindamiseks: ca 1600 krooni
Hinnad on koos käibemaksuga ja värvitud detailidele. Tsingitud lahendused on kuni 20% soodsamad.

Sisestatud: 13.05.2010

Toode AS Peakontor ja Esindused

Tel:
659 9400
Aadress:
Kasesalu 2, Saue, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Päikesepaneelide ja turvatoodete korrektsest kinnitamisest kaldkatustele

Päikesepaneelide ja turvatoodete korrektsest kinnitamisest kaldkatustele

Ambitsioonikatest kliimapoliitika eesmärkidest ajendatud ning geopoliitilistest vapustustest võimendunud energiakandjate hinnatõus, kohatine defitsiit ja võimalik ebastabiilsus varustuskindluses on hüppeliselt suurendanud huvi taastuvenergialahenduste kasutuselevõtuks nii tööstuslikes mahtudes, kui ka kodumajapidamistes. Esmakordselt tajutakse energiatõhusa hoone eeliseid rahakotis tuntavalt ning enam tähelepanu osatakse pöörata efektiivsetele kütte-, ventilatsiooni ja elektrilahendustele uusehitiste korral ning vanema hoone renoveerimist käsitleda kulu asemel investeeringuna.Sarnane mõtte- ja teguviis puudutab kitsamalt ka katuseehitust, kuid entusiastliku pealehakkamise juures tasub hoolikalt läbi mõelda kasutatavad lahendused ja tooted nii, et vältida aastakümneteks kestmaloodud uue katuse eluea olulist lühenemist või lausa kahjustamist.

Teraskatus ja päikeseenergia – terviklik rohemõtlemine

Teraskatus ja päikeseenergia – terviklik rohemõtlemine

AS Toode on Eestis, aga ka teistes Balti riikides ja Soomes teraskatuseid tootnud, müünud ja paigaldanud enam kui kolm aastakümmet. Meie katuste all tunnevad kümned tuhanded pered ja koduomanikud muretult end sügistormides, suvistes äikesehoogudes ja katustele kogunenud elevust tekitavate lumehangede all. Teraskatus on soodne, kiiresti paigaldatav ning põhjamaade kliimasse sobivaim valik. Lisades teraskatusele selle paigalduse käigus päikest püüdvad paneelid, saab panna uue katuse ka raha teenima. Ajapikku hakkab katus maksma selle peremehele pealegi.

Katuse lisatarvikud 2. osa: redelid ja platvormid

Katuse lisatarvikud 2. osa: redelid ja platvormid

Katusetarvikute artikli esimeses osas oli juttu vihmaveesüsteemidest. Teises osas jätkame redelite ja platvormidega. Kui valik on langenud metallist katusekattele, tasub tõsiselt mõelda korstnate hooldamisele – plekk-katus on libe ja juba 20* kalde korral ning sellel liikumine ilma julgestusvahenditeta on ohtlik. Eestis ei ole küll veel kindlat normatiivi, millisest kaldenurgast alates peaks redeleid ja platvorme kasutama, kuid erialaliidud on selle teemaga juba tegelemas.

vaata kõiki