Artiklid ja uudised

John Brookes'i Denmans Garden - aiandushuviliste meka


Laupäevases, 04.juuni Aiasaates:
John Brookesi külalistele avatud koduaed Denmans Garden on aiandushuviliste meka, kus kauni ja moodsa joonega hästi välja peetud inglise aiadisain pakub inspiratsiooni ja avastamisrõõmu igaühele.

Aed pole maakodu aedadega võrreldes just kuigi suur, pisut üle 1,6 hektari, kuid see on rajatud selliselt, et aias kulgedes avanevad pidevalt uued vaated ning tulevad sisse erinevad teemad. Ühestki punktist pole võimalik kogu aeda korraga hoomata, küll aga tekib tahtmine järgmise teekäänaku taha piiluda. Selline lahendus aga hea, sest aia suurus (õigemini väiksus) pole nii tajutav ning külastaja saab osa erinevatest põnevatest aiakooslustest.

Brookesi aiale on iseloomulik eestlastelegi väga meelepärane looklev kujundusmotiiv – nii istutusalad, muru, teed, platsid kui ka veekogud voogavad kaarjalt. Ainult elumaja lähedal on kasutatud pisut geomeetrilisemat vormi, mis aitab hoone arhitektuuri ja aia siduda toimivaks, tihedaks ja nauditavaks tervikuks.

Taimestuse valikul on õieilule sama oluline ka lehestiku ja võra dekoratiivsus ning loomulikult looduslike kasvutingimustega arvestamine. Istutusaladel on nii looduslikke liike kui põnevaid sorte, mis kokku moodustavad pisut metsiku, kauni ja lopsaka koosluse. See aed on ka väga heaks näiteks tiheda mitmerindelise istutuse osas, kus tagaplaanil on kõrgemad ja ees madalamad taimed.

Eraldi märkimist väärib Denmans Gardeni muru ja selle käsitlus. Aias võib näha kolme erineva kõrgusega muru – klassikaline inglise muru, mis hetkel on valehäbita kuumalainest pisut kurnatud, kuid peale vihma jälle uhkelt haljendama lööb; niiduna mõjuv murukooslus, kus kevadeti sibullilled õitsevad ja mida iganädalaselt ei niideta; ning lõpuks veel kahe eelmise vahepealne, 10-15cm kõrgune muru, mis on puude all täpselt võra laiuselt kõrgemaks lastud kasvada.
Kõikjal on kasutatud sama muruseemne segu, vahe on vaid niitmissagedusel. See aga võimaldab murualade kuju ning asukohti tahtmise korral iga aasta ümber disainida ning loomulikult hoiab see kokku ka niitmisele kuluvat aega, kuivõrd iganädalast korrapärast hoolt nõuab ainult osa murupinnast.
Põnev on siin aias ka kruusa kasutus kõrvuti istutusalade multśina ja teekattena. Sel moel kaob ära nende omavaheline piir, inimene on taimedega justkui loomulikult koos.
Lisaks murule ja looklevatele mitmerindelistele istutusaladele on see aed kuulust ka oma siniste aiatoolide pärast, mis panevad aiale justkui punkti i´le. Selline tooli värvivalik sündis ühest küljest tänu Brookesi sinise värvi lembusele, kui ka asjaolule, et valged toolid tema jaoks liiga karjuvalt aias mõjusid.


Aiasaade eetris igal laupäeval Kanal 2-s kell 9.00 ning
kodrused pühapäeviti Kanal 11-s kell 11.50

Tekst: Maarja Gustavson
sisearhitekt-maastikukujundaja

Sisestatud: 05.06.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.

Kvaliteetne batuut – kauakestev rõõm

Kvaliteetne batuut – kauakestev rõõm

Üks atraktsioon, mis väliüritustel igal juhul lapsi tõmbab, on kindlasti batuut. Samal põhjusel on ka batuudikeskused popiks muutunud – kellele ei meeldiks siis nii kaua hüpata, kui vähegi jaksu on? Kui aga väliüritused kodulinna kätte ei tule ning ei taha kogu aeg ka batuudikeskuse külastamise eest maksta, on võimalus osta koju üks korralik batuut. Kuidas aga valida välja kvaliteetne batuut, mis pakuks mitme aasta jooksul kõikidele rõõmu?

vaata kõiki