Artiklid ja uudised

Kompostimise aabits

See on õige kompostimine Rohkem kui kolme miljoni müüdud kompostri kogemus

Kompost – aktiivne panus keskkonnakaitsesse

Siit leiad olulist infot ja nõuandeid kompostimiseks.
Need nõuanded muudavad kompostimise lihtsamaks.
Nende nõuannete järgimine toob kaasa rõõmu suurepäraste kompostimistulemuste üle – oma aia heaoluks ja keskkonnakaitseks.
Soovime Teile rohkesti rõõmu GARANTIA® kompostritest.

Kompostri õige asukoht
Õige asukoht Enne kompostri paigaldamist ja täitmist tuleb sellele valida sobiv asukoht. Sealjuures tuleb pidada silmas järgmist:

• Asukoha valikul tuleb jälgida, et komposter oleks elumajast ja peenramaalt mugavalt ligipääsetav.
• Tuleb mõelda ka oma naabritele. Hoiduda naaberkrundist vähemalt 0,5 m kaugusele.
• Komposter tuleb asetada vahetult maapinnale. See võimaldab pisimate elusorganismide juurdepääsu kompostrile. Kaitseks näriliste vastu tuleks komposter varustada põhjavõrguga (lisavarustus).
• Tihendatud maapind tuleb eelnevalt kobestada. Betoon- ja kivialused ning asfalt ei sobi põhimõtteliselt kompostri aluspinnaks.
• Eriti kiire kõdunemine saavutatakse siis, kui komposter on paigaldatud päikesepaistelisse kohta või poolvarju. Komposter vajab päikesesoojust vee aurustamiseks, ei tohi aga täielikult läbi kuivada. See peab asuma tuule eest kaitstud, aga mitte tuulevaikses kohas – õhu liikumine on oluline värske õhu juurdevooluks.

Nüüd võib alustada!
Esmasel täitmisel kasutatakse alumiseks kihiks suuremõõtmelise struktuuriga materjali, nagu näiteks peenestatud oksi. Selle eeliseks on, et õhk saab altpoolt kergemini komposti tungida ja liigset vett saab paremini ära juhtida. Järgmised kihid peaksid olema võimalikult hästi segatud aia- ja köögijäätmetest.

NÕUANNE
Kui on käepärast aktiivset komposti, võib seda kasutada kõige alumiseks kihiks. Mida paremini on kompost segatud, seda lihtsamini ja probleemideta see kõduneb. Kompostrit ei tohiks täita korraga, vaid aeglaselt, ainult igapäevaselt tekkivate orgaaniliste jäätmetega. Köögijäätmete veesisaldus on suur. Hoolitseda tuleb piisava õhu juurdevoolu ja eemaldamise eest – väga oluline on piisav hapniku juurdevool. Märg materjal tuleb segada kuivaga ja jäme materjal peenega.

Meeles tuleb pidada, et:
komposter ei ole prügihunnik, kuhu visatakse mõtlematult kõike. Selleks, et komposter täidaks oma eesmärgi, tuleb lähteained valida sihipäraselt.

Kompostimine talvel
Ka talvel on võimalik kompostida. Osaliselt märgade köögijäätmete optimaalseks kompostimiseks talvel tuleb kompostile lisada sügisel kogutud kuivi lehti ja puiduhakmeid. Lagunemisprotsess kompostris toimub külmal aastaajal aeglasemalt, aga siiski pidevalt, sest mikroorganismid toodavad oma tegevusega ise pidevalt soojust.

Hästi õnnestunud komposti lisandid

Niidetud muru

Värskelt niidetud muru sisaldab palju vett. Kui kodusele kompostile panna seda peale liiga paks kiht, kipub niidetud muru kokku kleepuma ja sulgeb komposti õhutihedalt. Õhukindel sulgemine toob kaasa mädanemise koos vastava lõhnasaastega.

NÕUANNE
Niidetud murul tuleb lasta kuivada ja alles seejärel lisada see kompostile. Kui see ei ole võimalik, tuleb värskelt niidetud muru hästi segada vana kompostmaterjaliga või kuivade lehtede või puiduhakmetega. Sel viisil on võimaldatud õhule alati hea juurdepääs.

Puulehed
Puulehed tuleb enne kompostri täitmist peenestada/hekseldada. Nii ei saa puulehed moodustada õhutihedat kihti.

NÕUANNE
Märgade köögijäätmete kompostimisel talvel on mõttekas lisada kuivi puulehti. Jätta varu ja lisada aeg-ajalt kompostile koos köögijäätmetega.

Puude ja põõsaste oksad
Puude ja põõsaste oksad tuleb enne kompostile lisamist hekseldada. Puiduhakmeid saab väga hästi kasutada struktuurmaterjalina. Vahetevahel õhukese kihina lisades aitab see komposti alati hästi õhustada ja muudab komposti kohevaks.

NÕUANNE
Et kompostmaterjali segamisel vajatakse puulehti ja puude ning põõsaste oksi, on mugav säilitada seda materjali kompostri kõrval. Selleks saab kasutada universaalset ümarmahutit.

Tsitrusviljade ja banaanide koored
Tsitrusviljad on majapidamises tavaliselt esinevates kogustes kompostitavad. Et viljad on sageli kaetud vahakihiga, kõdunevad nad aeglasemalt ja tuleb seetõttu peenestada. Pestitsiidi jäänused koortel lagundatakse kompostimise käigus. Kõige parem on osta pritsimata tsitrusvilju. Banaanikoored ja tsitrusviljad tuleb lisada peenestatult.

Nii valmib kompost lõpuni
Umbes 6 – 10 nädala pärast võib märgata, kui virgad olid mikroorganismid. Kompostri sisu on vähenenud ja soojenenud. Materjal on tihenenud ja niiskus on aurustunud. Seejärel tuleks kompost kompostrist välja tõsta. See käib päris lihtsalt: tuleb avada üks kompostri sein, kompost välja võtta ja paigutada vabale pinnale. Soovitatav on komposti sõeluda. Sõelumise eelduseks on kuiv, paakumata või kleepumata kompost. Peenosiseid võib kasutada toorkompostina, jämedad osised lähevad tagasi kompostrisse (kompostri sein eelnevalt sulgeda). Seejärel algab kompostimine uuesti.

Komposti valmidusastet tuleb kontrollida:
komposti valmidusastet saan määrata kressi-katsega:
1. täita konservipurk 1/3 ulatuses kompostiga, kressiseemned sinna peale asetada, kergelt niisutada ja purk sulgeda
2. jälgida taimede kasvu
3. kui taimed on rohelised ja juured valged, on kompost piisavalt valminud, kui taimed on pruunid, ei ole kompost veel valmis.


Aiaprogramm Nii kompostite õigesti


Orgaaniliste jäätmete kompostimine ei ole müüt. Kompostimisel paigutatakse orgaanilised jäätmed kihiti, eesmärgiga lagundada orgaanilised ained mikroorganismide tegevuse toimel hapniku kaasmõjul. Selle protsessi lõpptulemust nimetatakse kompostiks. Kompost on igas aias väärtuslikuks pinnase parandamise vahendiks. Kvaliteetse komposti kasulikkus on teaduslikult tõestatud. Vastupidiselt ainult mineraalväetise kasutamisele säilitab ja parandab kompost mullaviljakust. Kodus kompostimise positiivne lisaefekt on majapidamisjäätmete hulga vähendamine. Sellega on võimalik vähendada jäätmete hulka kuni 30% võrra. Kompostimine hoiab kokku raha.
Kodus kompostimine on aktiivne panus keskkonnakaitsesse. Sealjuures on abiks GARANTIA® kompostrid!

Thermo-King Thermolen® – kvaliteetmaterjal
Thermo-King valmistatakse kvaliteetmaterjalist Thermolen®. Vahtmaterjalist termoseinad pakuvad parimaid isolatsiooniomadusi. Seeläbi tekkiv soojus jääb kompostrisse ja kiirendab kõdunemist. Thermolen® on UV- ja ilmastikukindel materjal ja hoolitseb niiviisi kompostri pika eluea eest. Materjali omadused, mis veenavad!
Tuulekindel tänu

Wind-Fix-kaanelukustusele.


Lihtne täitmine kahe suure täiteluugi kaudu. Parimad kompostimistulemused ideaalsete temperatuuritingimuste tõttu kompostris. Selle eest hoolitseb klambritega suletav kaas, mis võimaldab niiske õhu eraldumist. Võimalik on kaane suve- ja talveasend. Lihtne ja mugav komposti väljavõtmine kahe suure väljavõtmisluugi kaudu. Väljavõtmismugavus.
Easy-lock süsteem – kokkupanek ilma tööriistadeta. Kiire ja vähese lõhnaga kõdunemine tänu õhupiludele külgedes ja põhjapiirkonnas.

Thermo-King põhjavõrk


Põhjavõrk võimaldab pisiorganismidele optimaalset juurdepääsu kompostrisse ja kaitseb samal ajal näriliste eest. Põhjavõrku saab lihtsalt sobitada Thermo-King 400-, 600- ja 900-liitristele kompostritele. Lihtsalt neljast otsast kokku panna ja parajaks muuta - valmis!

Thermo-King
Komposter Thermo-King on supertoode, mis veenab oma disaini, materjali ja ideaalsete kompostimisomadustega. Toote kasutajasõbralikkus muudab Thermo-King kompostri oma klassi tipptooteks:
• Lihtne täitmine kahe suure täiteluugi kaudu.
• Kiire kompostimine optimaalse õhutussüsteemi ja Thermolen®-ist termoseinte tõttu.
• UUS Easy-lock süsteem – kokkupanek ilma tööriistadeta.
• UUS Wind-Fix kaanelukustus kaitseb tuule vastu ja võimaldab fikseerida kaane nii talve- (kinni) kui suveasendisse (paokil).
• Saadaval suurustes 400 l, 600 l või 900 l.
• Juurde võib tellida põhjavõrgu.

Easy-Iock-süsteem

Easy-Iock-süsteem

Wind-Fix-kaanelukustus

Wind-Fix-kaanelukustus

Praktiline tühjendamine

Praktiline tühjendamine


Thermo-King


Maht (l) 400 / 600 / 900
Pikkus (cm) 74 / 80 / 100
Laius (cm) 74 / 80 / 100
Kõrgus (cm) 84 / 104 / 100
Värvus roheline

Thermo-King põhjavõrk


Maht liitrites 400 / 600 / 900
Pikkus (cm) 98
Laius (cm) 98
Värvus must

Komposter Rapid


• 280 liitrise mahuga.
• Kaheosalise kaanega.
• Lihtne ja mugav täitmine tänu täiendavale klappkaanele (käsitsemine ühe käega).
• Augustatud, õhukanaliga põhjaplaat
• Komposti lihtne väljavõtmine tänu nihutatavale kaanele
• Keerates kaant päri- või vastupäeva avanevad ja sulguvad ventilatsiooniavad. Suveasend - ventilatsiooniavad lahti. Talveasend - ventilatsiooniavad kinni.
• Saadaval rohelises ja mustas värvitoonis.

Augustatud, õhukanaliga põhjaplaadiga. Lihtne komposti väljavõtmine. Kaheosaline kaas.

Komposter Rapid
(augustatud põhjaplaadiga)


Maht (l) 280 Ø (cm) 80 Kõrgus (cm) 89 Värvus roheline

Komposter Turbo
(komposti väljavõtmine neljast küljest)



Maht (l) 600 Värvus roheline

Toodetega saab lähemalt tutvuta Ehituse ABC kauplustes üle Eesti.

Sisestatud: 05.07.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki