Artiklid ja uudised

Fotograaf Frédéric Chaubin`i näitus "Nõukogude kosmosemajad"

Kolmapäeval, 28. märtsil kell 17 avatakse Eesti Arhitektuurimuuseumi suures saalis näitus „Nõukogude kosmosemajad. Fotograaf Frédéric Chaubin”.

Prantsuse fotograaf Frédéric Chaubin on viimased kümmekond aastat reisinud üle terve endise Nõukogude Liidu territooriumi pildistades üles arhitektuuri 1970. aastate algusest kuni NSVLi lagunemiseni. Tulemusena on sündinud unikaalne kollektsioon fotosid majadest, mis pole kooskõlas tavapärase ettekujutusega Nõukogude arhitektuurist kui igavast hallist massist, lõpututest hruštšovka kvartalitest ja tüüpprojektidest.

Chaubini fotodel on Nõukogude arhitektide kujutlusvõime plahvatused, ulmearhitektuur, mis väljendab viimast meeleheitlikku püüet ehitada üles kommunistlikku utoopiat. Tihti asuvad need ehitised – teadusasutused, teatrid, kinod, tsirkused, hotellid – NSVLi äärealadel, kus modernistlik arhitektuurikeel on segunenud kohalike traditsioonidega, luues omapärase rõhutatud monumentaalsusega ekspressiivse arhitektuuri. Fotodelt on selgelt loetavad ka arhitektide muud eeskujud ja lähtekohad (konstruktivism, kaasaegne lääne arhitektuur, eriti USA ja Jaapani mõjud).

Frédéric Chaubini loodud pildiline narratiiv, mida ta nimetab Nõukogude arhitektuuri neljandaks perioodiks, ei pruugi kattuda arhitektuuriajaloolaste käsitlustega Nõukogude arhitektuurist, kuid on kunstnikunägemusena põnev ja paeluv. Oma korduvatel külastustel Eestisse pole ta leidnud niivõrd pööraseid või veidraid ehitisi kui Kesk-Aasias või isegi Leedus, kuid kaamera ette on jäänud vormiliselt huvitavad ja tuntud ehitised Eesti 1970.–1980. aastate arhitektuurist: Leonhard Lapini villad Laagris, Toomas Reinu Rapla KEK, Raine Karbi linnahall ja rahvusraamatukogu, Peep Jänese ja Tõnu Melliku Tehvandi suusakeskus Otepääl jt.

Antud projekti raames on toimunud näitused Tokyos, New Yorgis, Los Angeleses, Pariisis, Brüsselis. Seni suurim näitus toimus eelmisel aastal Karlsruhes ZKMis (Zentrum für Kunst und Medientechnologie), mis langes kokku kirjastus Taschen poolt välja antud raamatu „Frédéric Chaubin. Cosmic Communist Constructions Photographed” ilmumisega. Raamat on osutunud väga menukaks ja pälvinud palju tähelepanu. Näituse ajal on muuseumist võimalik raamatut osta soodushinnaga.

Näituse kuraator on Mait Väljas ja kujundaja Marge Pervik-Kaal.
Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Prantsuse Instituut Eestis

Näitus jääb avatuks kuni 6. maini 2012.

Eesti Arhitektuurimuuseum, Rotermanni soolaladu

Avatud: K 12–18; N 12–20; R–P 11–18
Ahtri 2, Tallinn 10151
tel 625 7000, faks 625 7003
www.arhitektuurimuuseum.ee

Sisestatud: 23.03.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

Kui oled otsustanud hakata ehitama terrassi või olemasolevat kohendama, siis valides materjali on kindlalt Sinu jaoks oluline, et terrass oleks kauakestev, vähest hooldust vajav ja samas kena välimusega. Eestis on enamus terrasse ehitatud pigem pehmemast okas -või lehtpuidust (mänd, haab, lehis) või komposiitmaterjalist. Aga need ei pruugi olla ainsad materjalid kaasaegse terrassi ehitamiseks. Kas Te olete näiteks kuulnud uuest bambusest terrassilaudisest - Bamboo X treme?

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Fassaadikrohvid ja terviklikud fassaadisüsteemid on oma arengus jõudnud nüüd päris nanotehnoloogiani. Nanokrohvide nimetus on kasutusel olnud juba aastaid, aga oma nimetuselt pole neil rohkem ühist kui elementide suurust mõõdetava mõõtühiku “nano” kasutamisega. Tänapäeval pole küsimus enam selles, kui suur on krohvi tera suurus ega see, millega saavutatakse vastupidavus ja elastsus. Nüüd räägime juba kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.

vaata kõiki