Artiklid ja uudised

Tuule ja vee õpetus ei olnud võõras talupoegadelegi

Seedrite feng shui koolkonna rajanud Siret ja Janno Seeder on leidnud harmoonia endas ja ümbritsevas.

Seedrite feng shui koolkonna rajanud Siret ja Janno Seeder on leidnud harmoonia endas ja ümbritsevas.
Ükski asi meis ei ole juhuslik. Enamasti me tegutseme, kas teadlikult või alateadlikult. Seedrite feng shui koolkonna üks rajajaist Siret Seeder usub, et kõik inimesele osaks saav on tingitud tema mõtetest ja energiast. Saame seda, millest mõtleme.

Alustaks algusest. Mis on feng shui?

Feng shui (tõlkes tuul ja vesi – toim.) on õpetus, mis on olemas kõikidel põlisrahvastel. Ka eestlastel on oma tuule ja vee õpetus, mille eesmärk on elada tasakaalus iseenda ja ümbritseva keskkonnaga, loodusega.

Feng shui ülesanne on õppida tundma ja tasakaalustama energiaid. Seega on feng shui oma olemuselt energiaõpetus, mille käigus õpime tundma energia omadusi ja paneme need enda heaks tööle. Viimast tehakse tasakaalustamise ehk halva vähendamise ja hea rohkendamise teel. Oluline on hea rohkendamine, sest feng shui õpetus ütleb: sarnane tõmbab sarnast.

Feng shui põhimõiste on qi ehk energia (eesti k vägi – toim.), mis on kõikjal liikuv nähtamatu elujõud. See on liikumapanev jõud, mis mõjutab inimeste elu. Feng shui abil saab luua sellise olukorra, kus energia voolab pehmelt ja meile soovitud suunas.

Võite enese teadmata elada aastaid halva energiaga kohas ja imestada, miks tervis on korrast ära, miks suhted ei toimi. Inimesed ei oska ära tunda ja enda jaoks tööle panna ümbritsevat positiivset energiat.

Kuidas aitab see inimese igapäevaelu paremaks muuta?


Feng shui puhul arvatakse tihti, et tegemist on imerohu või võlukepiga, mille abil mured ja probleemid kaovad. Feng shui aitab mõista ümbrust ning seda, kuidas sellega ümber käia.

Läänemaailmas on eesmärgiks kontrollida ümbrust, oletatakse, et loodus teenib inimest ja seda võib inimese tahtele allutada.

Hiinas öeldakse, et taevas ja inimene on üks. Inimene on osa loodusest, mitte selle kontrollija. Kui me väärkohtleme loodust ja kahjustame ümbrust, siis kahjustame samas iseennast. Kui inimene muudab ümbrust, siis need muutused on näha ka tema elus.

Loomulikult ei tohi unustada, et feng shui’l on kaks poolt: yang ehk väline maailm, nagu näiteks ruum ja riietus, ning sisemine maailm yin, nagu näiteks tegelemine oma mõtete, tunnete ja põhiväärtustega.

Tavaliselt tullakse abi küsima siis, kui olukord on juba lootusetult sassis. Tark inimene alustab kohe rahulikult tasakaalustatud liikumist. Meil ei ole vaja põnevaid hüppepalle, mis toovad kaasa ülisuurt rõõmu, aga samas ka ülisuurt raskust. Õnnelik tee on kesktee, iseenda leidmine ja oma rajal liikumine.

Mis viis teid feng shui´ga tegelemiseni?

Öeldakse ikka, et laps (hing) valib vanema, kelle juurde ta tuleb, ja mitte vanemad ei õpeta last, vaid laps õpetab vanemaid.

Tõepoolest, lapsevanema eesmärk ei ole õpetada, vaid ette elada, eeskuju anda. Kuid laste kaudu on meil võimalik palju areneda.

Feng shui juurde suunas meid laste tervis. Me ei saanud abi arstidelt, psühhiaatritelt ja seejärel astusime alternatiivmaailma. Ka siin pakuti väga erinevaid võimalusi, kuid enda jaoks tuleb ise just see õige leida. Ja mis peamine: ainuke tõe kriteerium on kogemus ja kui see kogemus üha tugevamalt ja tugevamalt näitab, mis on sinu tee, siis hakkadki vastu punnimata seda teed käima. Nii meiegi feng shui juurde jõudsime.

Pärast postiivseid tulemusi hakkasime end teadlikult selles vallas harima. Esialgu võõrkeelsete raamatute abil, hiljem aga õppisime meistrite käe all, kuid usun, et suurima kogemuse – ahhaa-efekti – andis meile meie esimene reis Hiina 2009. aastal.

Sellepärast käime Hiinat tunnetamas ja kogemusi saamas igal aastal ning kutsume avastusreisile kaasa ka teisi Hiina-huvilisi.

Kas eestlastele on idamaade õpetused mõistetavad ja omased? Kas aja jooksul olete märganud muutusi eestlaste suhtumises feng shui’sse ja sellega seonduvasse?

Feng shui energiaõpetus põhineb talupoja- ehk maarahva tarkusel ja eestlane on ennast alati maarahvaks pidanud. Esialgu oli võõristust päris palju, sest tegemist oli ju võõra­pärase nimetusega. Tavaliselt on naised uuele vastuvõtlikumad kui mehed.

Meenuvad veel kümme aastat tagasi toimunud kliendikohtumised, kus naine oli feng shui’st huvitatud ja mees seiras meid eemalt kurja pilguga. Nii mõnestki mehest, keda vägisi meie loengutele toodi, on nüüdseks kaasamõtleja saanud.

Esimesed poolteist aastat olid rasked, kuid 2004. aasta lõpuks olime nagu paisu tagant välja saanud ja tänaseks on klientide lugemine juba sassi läinud, kuni 1500 pidasime arvet. Üldiselt on arvamus, et tuleme kohale ja tõstame kodu pea peale, ja kui seda ei juhtu, ollakse väga üllatunud.

Aastatega on välja kujunenud Seederite feng shui koolkond, sest oleme igal sammul viinud hiinapärase feng shui kokku eestipärase tuule ja vee õpetusega. Ja nagu meie Hiina õpetaja ütles, et kõik inimesed on sündinud feng shui meistrid. Küsimus on vaid selles, kas nad sellesse usuvad ning kasutavad iga päev.

Peagi tähistame seitsmendat korda üheskoos Hiina uusaasta saabumist, ka Rakveres oleme seda teinud vist juba kolmel korral. Nii oleme selgi aastal rituaalselt vana aasta energiaid ära saatmas ja uut vastu võtmas 18. veebruaril. Nii et tundub, et huvi üha suureneb.

Millised oleks teie arvates selle õpetuse ABC, mille järgimine ei tohiks kellelegi üle jõu käia?

Millal tunneb inimene ennast hästi? Ta tunneb ennast hästi siis, kui on täidetud tema kaks põhivajadust: tunda ennast turvaliselt ja teada, mis tema ümber toimub.

Kui inimene neid põhivajadusi oma elus arvestab, tunneb ta ennast hästi. Näiteks usun, et mitte kellelegi ei meeldi istuda seljaga ukse suunas.

Sellepärast ärge paigutage kunagi lapse koolilauda tuppa nii, et laps istub seljaga ukse suunas.

Pange oma aiale, majale, uksele välja tänava nimi, korteri number ehk tehke ennast nähtavaks. Me oleme harjunud ennast ära peitma, kuid energia on laisk ja kui ta meid kohe ei leia, läheb ta järgmise juurde, meie aga mõtleme, kuhu meie õnn siis jäi.

Külgetõmbeseadus toimib kogu aeg – 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas. Missugused on valdavad mõtted, selline on ka sinu elu.

Kui sinu elu sulle ei meeldi, siis alusta sisemise feng shui’ga ja muuda oma mõtteid, põhiväärtusi. See on raske! Ei ole, see on vaid sinu otsus.

Näiteks nii kaua kui ma ennast mäletan, ei ole ma kunagi talve armastanud ja kogu minu energia läks kevade ootamise peale. 2005. aastal otsustasin, et ei ole mõtet viha pidada looduse peale, vaid seda aktsepteerida ja sellega kohaneda. Ostsin endale korralikud soojad talveriided ja talved on nüüd mõnusad ja ilusad.

Isegi sõnade kasutamine aitab muutuda. Asenda lause “see on nii raske” lausega “see ei ole nii lihtne” ja juba hakkavad energiad su ümber muutuma.

Kui palju järgite selle õpetuse põhimõtteid oma igapäevaelus ja kodus?

100% kindlasti mitte, olen siiski inimene. Tänu feng shui’le olen õppinud ennast kõrvalt vaatama – iseennast tundma õppida on põnev ja naljakas. Emotsioonid on paremini juhitud. Olen korduvalt saanud tõestust feng shui positiivsest mõjust tervisele.

Feng shui ütleb, et igat olukorda saab parandada, kas siis muutmise, asendamise, tähelepanu hajutamise või ümberjuhtimise abil. Seda kõike oleme ka oma kodus ja õppeklassis rakendanud.

Tähtis on see, et minu kodu on terve lugu ja mööda oma kodu liikudes on minu kodujutt väga-väga pikk, sest igal asjal on tähendus.

Kust peaksid alustama need, kes tunnevad feng shui vastu huvi, kuid pole siiani leidnud võimalust selle õpetusega lähemalt tutvuda?

Kõigepealt uurige kodulehte www.seeder.ee.

Minu esimene raamat “Eesti oma feng shui”, mis ilmus 2008. aastal, on n-ö feng shui ABC. Ja hakates oma kodu remontima, renoveerima või ehitama, on mõistlik raamat eelnevalt läbi lugeda.

Tänaseks on ilmunud feng shui’s tuntud bagua tsoonide sarjast kuus raamatut ja veebruari alguses ilmub sarja seitsmes raamat. Toonitan veel kord, et kodu loomisel tuleb alustada esimesest raamatust.

Virumaale jõuame kahjuks harva, kuna meil siin koostööpartnerid puuduvad ja Tallinnast vägesid juhtida ei ole lihtne. Tegemist on siiski väikese perefirmaga.

Tartus koolitame juba seitsmendat aastat ja Pärnus neljandat aastat, sest seal on meil koostööpartnerid olemas. Tuleb jääda ikka nende liistude juurde, mida tunneme ja hästi valdame.


Algallikas: Virumaa Teataja

Sisestatud: 31.01.2013

Sildid:

Feng shui

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

vaata kõiki