Artiklid ja uudised

Soovitused kodu ja aia särama löömiseks

Elektriliste jõuluehete valik tekitab alati palju küsimusi - milliseid valida, kuhu ja kuidas paigaldada. K-rauta tootejuht Aita Meentalo ja Artus Pro turundusjuht Rene Türk jagavad praktilisi nõuandeid elektriliste jõuluehete valimiseks.

 Allikas: www.k-rauta.ee

Allikas: www.k-rauta.ee
1. Tuppa või aeda?
Esimese asjana tuleb otsustada, kuhu toodet valitakse. Reeglina on tuppa mõeldud tuled soodsamad, aga neid tohibki kasutada vaid siseruumis. Välitingimustesse loodud tuled on kallimad ja neid võib soovi korral kasutada ka toas. Info, kuhu toode sobib, leiab alati pakendilt.

2. LED vs hõõglamp
Nii siseruumi kui välitingimustesse saab valida LED-valgustuse või hõõglampidega valgustuse vahel. LED-valgustuse töökindlus on suurem, tuled kestavad kauem, on põrutuskindlamad ja võtavad vähem elektrit. Samas on LED-valgustus hõõglambist oluliselt kallim. Aastate peale jagatuna on kõrgema hinnaga kvaliteetsem toode siiski kokkuvõttes soodsam, sest selle eluiga on pikem ja energiatarbimine väiksem. Hõõglampe eelistatakse lisaks hinnale ka koduse ja sooja valguse tõttu, sest tihti seostatakse LED-valgusteid külma tooniga. Tänapäeval leidub siiski ka sooja valgusega LED-tulesid, nagu ka erinevaid värve, mida saab omavahel kombineerida.

3. Kasutuskoht ja ehte kuju
Müügil on pikad valgusketid, -kardinad ja –võrgud, jääpurika kujulised ning ümmargused valgusehted ning valgusvoolikuid. Valik sõltub eelkõige maitsest, aga ka kasutuskohast. Näiteks jääpurikad sobivad hästi räästa alla ja rõdudele, valgusketid puudele ja majade kontuure rõhutama, võrgud põõsaid katma. Siseruumides saab tuledesäraga ehtida lisaks kuusele ka aknaladu ja kardinapuid.


4. Paigaldus on ehete eluea võtmeks
Tulede tööiga sõltub eelkõige õigest paigaldusest. LED-pirnile lubatakse töötamise kestvuseks 25 000 tundi, mis tähendaks kümme aastat järjest põlemist. Nii kaua tuled siiski maja ei valgusta, sest enne tekivad tõenäoliselt katkestused kaablites. Kuna jõuluvalgust lõhub kõige enam paigaldamine ja mahavõtmine, siis on mõistlik valgustus ka suveks majale ja õuepuudele külge jätta. Kindlasti tuleb paigaldusel jälgida, et kaablid ei satuks teravatele servadele, sest välivalgustus liigub paratamatult tuule käes, kaabel võib läbi kuluda ja tekkida lühis.


5. Kombineeri ehteid omavahel
Paigalduse puhul on hea teada, et enamikke sama tootja ehteid saab omavahel jätkata ning sellega kombineerida erinevaid värve. Siin kehtib siiski reegel, et LED-ehteid saab kombineerida omavahel ning hõõglampe omavahel.

6. Kasuta nutikaid lahendusi
Jõulutuled võivad põleda kogu jõuluaja, neid ei pea kodust ära sõites või päeval välja lülitama. Tänapäevaste jõuluehete puhul pole põhjust ka karta, et kui üks tuli läbi põleb, siis kustub kogu kett. Küll võib valida ehituspoest anduri, mis lülitab tuled automaatselt sisse hämaruse tulekul ning kustutab hommikuvalgusega tuled jälle ära.

7. Rohkem on uhkem
Lisaks ehete välisele ilule peaks ostmisel arvestama ka ehitava pinna iseärasustega ning mõõtmetega. Jõulutulede puhul kehtib reegel – mida rohkem, seda uhkem. Sellega võiks arvestada ka aia kujundamisel – pigem üks kaunilt ehitud rikkalik jõulupuu kui kõikjal natuke valgust.


www.k-rauta.ee
Facebook

Sisestatud: 16.12.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki