Artiklid ja uudised

Septembri kokk - Tere, õpetaja!

„Alustades lastele kodunduse õpetamist Rocca al Mare koolis, sain üsna ruttu aru, et toidu valimise ja valmistamise oskus on üks olulisemaid asju elus. See tagab tervise, millega oma kutsumust teostada. See jagab naudingulisi hetki ning ehedat, jagamisest tulevat rõõmu. Olen oma kooli üle väga uhke: mul õnnestus siin ka poistele toiduvalmistamist õpetama hakata, soolist vahet tegemata. Kahjuks valitseb mujal Eestis ikka veel arvamus, et koduste tegemised on naiste rida, ning hariduses on toitumisõpetusel marginaalne tähendus.
Teine armas asi, mida hea kolleegi Markkoga teeme, on toiduklubi. Alustasime täiesti teistmoodi kokanduskursustega, mis toimib põhimõttel – tehes õpid. Koos tehes ja tulemust nautides olen kogenud väga uudseid ja häid tundeid, üle kuuekümne klubilise loodetavasti samuti.
Ju oli töö Eesti suurimas toiduajakirjas Oma Maitse senise loogiline jätk. Tänavu saab 15 aastat minu esimesest toiduretsepti ning seda illustreeriva foto avaldamisest. Mul on vedanud, et oleme fotograaf Jüri Seljamaaga tineteist toetavad partnerid nii töö- kui ka eraelus.
Vaatamata mõnele kaugelt toodud toidule hindan üle kõige siiski koduseid aineid. Olen endas talletanud lapsepõlveaegsed maalt saadud mälupildid ja -maitsed. Kuid millisest toidust hakkab hoolima uus linna poevalikutesse aheldatud põlvkond? Kui sageli mõeldakse sellele vastutustundele kodus süüa tehes, kui ostetakse järjekordne valmistoit või Brasiilia õun... Meil on ju ometi võimalus eelistada ehedust. Kasutades toiduaineid, mille ost jätab raha kodumaale ning annab sellega arenguvõimaluse kohalikele tootjatele. Rääkimata hubasusest, mis üheskoos toitu tehes kodus tekib.“

Suitsujuustu-suvikõrvitsasupp
Neljale

pisut oliiviõli
1 mugulsibul
1 kartul
1 keskmise suurusega suvikõrvits
0,8–1 l vett
300 g suitsujuustu

Koori ja tükelda sibul ning kartul ja kuumuta väheses õlis mõni minut.
Kui kartul on pisut värvi omandanud, lisa suvikõrvitsatükid ja kuumuta segades.
Lisa nii palju vett, et see viljad kataks ning keeda, kuni kõik ained on pehmenenud.
Püreeri koos riivitud suitsujuustuga ühtlaseks, kuumuta veel keemiseni ja serveeri. Kaunista mõne suitsujuusturiba või petersellilehega. Soovi korral lisa pipart.

Soojad petersellileivad

3-4 rukkipala vm koorikleiba
30 g võid
värsket peterselli
soola
parmesanjuustu

Sega pehme või hulka peeneks hakitud petersell ja veidi soola. Määri see leibadele, puista peale pisut riivitud parmesani ning küpseta 200º ahjus 5-8 min.

www.kodu-aed.ee/est/kokaraamat/

Sisestatud: 18.09.2007

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

vaata kõiki