Artiklid ja uudised

13 ja pühapäev

Toast Skagen
Rootsi Instituudi välja antud kogumikus „Rootsi kulinaaria klassika” räägitakse selle krevetisaia kohta järgmist: „Toast Skagen on elegantne kombinatsioon krevettidest, kalamarjast ja mahedalt maitsestatud kastmest väiksel ümaral röstsaial. Selle loojaks on üks Rootsi köögi suuremaid uuendajaid Tore Wretman. Nime skagen on rootslased laenanud naabrite taanlaste käest (Skagen on kohanimi Taanis), kuid isutekitaja ise on üdini rootsilik. Kui Toast Skageni vaagnad on laual, tähendab see, et tegu on väärika peoga.”

Vaja läheb:
pool pakki röstsaia
ca 1 kg koorimata krevette (Vali keskmisest suuremad, et oleks parem puhastada. NB! Väikesed kooritud krevetid Skagenisse ei sobi!)
3-4 spl majoneesi
100 g lõhemarja
pott värsket tilli
1 sidrun
sidrunipipart
soovi korral saia määrimiseks võid
Skandinaaviale omase maitse saamiseks konjakisinepit (dijoni sinep). See viimane pole küll hädavajalik.

Tee nii:
Sulata krevetid külmkapis (u ööpäev) või toatemperatuuril (3-4 tundi) ning puhasta. (Viimane on ka selle toidu puhul ka ainuke raske töö!) NB! Pärast kala või krevettide puhastamist hõõru käsi sidruniga, et kalalõhn kaoks!
Rösti saiad ja lõika neist õhukese klaasiga (näit veiniklaasiga) ilusad ümarad kettad.
Haki till, aga jäta mõni oksake kaunistamiseks.
Riivi sidrunilt kollane kooreosa (või lõika ribad selleks mõeldud noaga). Pressi sidrunist mahl.
Sega hakitud till, krevetid, majonees (ja soovi korral sinep) ning sidrunimahl, maitsesta sidrunipipraga. NB! Ära majoneesiga liialda, sest krevettide sulamisvee tõttu võib kaste tulla liiga vedel ja sai vettib läbi.
Tõsta krevetisegu lusikaga saiaviiludele.
Lisa kuhjakeste otsa mõned puhastatud krevetid ja lusikaotsaga lõhemarja, kaunista tillioksa ja sidrunikoorega.
Suupiste maitseb hästi ka ilma kalamarjata, eriti sobib sellega aga õlu – see peab olema hele ja külm. Skal!

Autorid: Ingrid Lepp, Piret Veigel
www.kodu-aed.ee/est/kokaraamat/
Fotod: Indrek Kasesalu

Sisestatud: 19.06.2007

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

vaata kõiki