Artiklid ja uudised

Hinge Laur, mesilaste sõber

Seitsme aasta eest pensionile jäädes oli Hingel äkki rohkem aega uute avastuste jaoks.
Ta õppis mesinikuks ja hakkas oma maakodus mesilasi pidama. Nüüd ongi köögis tema üheks lemmikuks mesi, mis annab toitudele eriliselt pehme maitse.
”Eesti Meeraamatu” koostamine oli Hinge jaoks hea võimalus katsetada erinevaid meetoite ning oma kogemusi ja teadmisi teistelegi jagada.
Mett peaks oma tervise huvides tarvitama küll iga inimene, kellel allergiat ei ole. Mesi on tervislik toiduaine, mida organism väga kergesti omastab. Mesi on ka hea konservant, mille abil säilitati juba aastasadade eest liha ja kala. Pole ju keegi näinud hallitanud mett!
Hinge soovitab mett kasutada suhkru asemel ning süüa seda 50 kuni 100 grammi iga päev. Kas niisama lusikaga, või kohvisse-teesse segades.
Oma lemmiktoiduaineks nimetab Hinge veel teravilju. Neist saab häid putrusid ja näiteks kaerahelvestest ja seemnetest valmistab ta kodus ise tervislikku müslit. Hinge soovitab julgelt proovida ka mitmesuguseid poes müüdavaid teraviljasegusid.
Veel armastab Hinge toitudes kasutada kodumaiseid köögivilju. Meelsasti teeb ta hautisi porgandist, pastinaagist, juursellerist ja muudest köögiviljadest. Ja ta soovitab mitte ära põlata näiteks kaalikat, milles on näha ussijälgi – selline köögivili on kindlasti keemiavabalt kasvanud, rikutud kohad aga saab ju välja lõigata.
Peolauale valmistab Hinge ikka suuremat käteosavust ja aega nõudvaid roogasid. Külmlauale huvitavaid suupisteid välja mõelda ja kaunilt vaagnale sättida on ju ehtne looming!

Meevaht:

400 g kohupiimapastat
0,5 kl mett
2 sl suhkrut
3 munakollast
75 g võid
200 ml vahukoort

Vahusta munakollane suhkru ja meega, pidevalt vahustades lisa või, vahukoor ja kohupiimapasta. Vahtu võib kasutada isetehtud kookide ja tortide valmistamiseks või serveerida puuviljadega.

Küpsetatud köögivili meega
4 inimesele

2-3 sl mett
4 keskmist porgandit
1 väiksem kaalikas
1 porru
2 keskmist pastinaaki
2 sibulat
0,5 kl õli
2 sl võid
soola, valget pipart

Puhasta köögivili ja tükelda 2 x 2 cm suurusteks kuubikuteks. Pane köögivili ahjupotti koos õli, soola, pipra ja mee seguga. Küpseta 200° juures 30-40 minutit, sega enne valmimist paar korda. Serveeri koos liha või kalaga.


Tekst: Ingrid Lepp
Fotod: Kaido Haagen
www.kodu-aed.ee/est/kokaraamat/

Sisestatud: 15.10.2007

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

vaata kõiki