Artiklid ja uudised

Sikke Sumari, suhtlusgurmaan

Sikke Sumari mitte ainult ei armasta toitu ega räägi sellest, vaid ta sõna otseses mõttes elab igapäevaselt hea toidu ja kokkamise keskel – mida ta väga naudib.

Sikke Sumari on koos abikaasa Tonyga pidanud Soomes gurmeepoode ja restorane ning korraldanud üle kümne aasta kokanduskursusi. Mõni aasta tagasi võttis Sikke nõuks endale Saare- või Muhumaal suvekodu osta. Juhuse tahtel kiindus ta juba esimesse nähtud talukohta Muhumaal niivõrd, et nüüd ongi saanud see tema päriskoduks. Päris tavaline see kodu pole – Namastes käib varakevadest hilissuveni palju külalisi, kes peavad lugu heast söögist ja parimast seltskonnast. Nimelt korraldab Sikke seal kokanduskursusi, mis ka kõige toiduvõõramas külalises köögikunsti vastu huvi ja innustust tekitavad. Lähemalt Sikke tegemiste, kokaraamatute ja kokanduskursuste (nüüd ka Tallinnas!) kohta vaata: www.sikkesumari.com

Sikke lemmiktoiduained on need, mis on just parajasti kõige maitsvamad – vastavalt aastaajale. Mida lähemal toiduained kasvanud on ja mida lühem on nende teekond kööki, seda parem.
Talvel on asi muidugi natuke keerulisem, sest siinpool maakera ei kasva sel ajal ju midagi. Seepärast ootab Sikke kevadet, mil värske spargel toob järjest lähemale suve – aja, mil põllumaa ja mets pakuvad oma parimaid ande kuni hilissügiseni välja. Tänavu talvel aga maa ei külmunudki, nii et Sikke sai veel jaanuaris Namaste maa-artišokkidest mõnusat suppi keeta.
Lemmikabiline Sikke köögis on köögikombain, mis teeb taignaid kookide, leibade ja muude hõrgutiste tarvis. Tegelikult saab köögis hakkama ka ilma masinateta, aga ilma terava noata küll mitte.
Sikkele meeldivad lahtised köögiriiulid. Nii on kõik vajalik käeulatuses, pole vaja uste tagant otsida.
Köök ise peab aga olema piisavalt suur ja ülejäänud koduga ühendatud, nii et sinna mahuks kas pere või hulga sõpradega üheskoos kokkama. Väga tähtis on, et toiduvalmistaja ei peaks muust seltskonnast eralduma.

Gino Martini kiividega
NELJALE

Lihtne ja kiire magustoit, mille võib edukalt varem valmis teha ja serveerimiseni külmkapis hoida. Lisaks kiividele sobivad vardasse hästi maasikad ja banaanid ning kõik hapukad marjad.

Rummikaste valge šokolaadiga
3 dl vahukoort
130 g valget šokolaadi
1 ½ dl suhkrut
4 cl rummi
Serveerimiseks
4 kiivit (võid lisada ka maasikaid ja banaane)

· Aja koor kuumaks, lisa suhkur ja keeda umbes minut aega. Sega hulka tükeldatud valge šokolaad ja rumm ning keeda veel paar minutit.
· Pane kaste külmkappi jahtuma, aga sega vahepeal, et kastme pinnale ei tekiks “nahka”.
· Vala kaste nelja martiiniklaasi.
· Koori kiivid ja lõika neljaks. Aja tükid vardasse ja aseta risti-rästi klaasidele.


Kodu-aed.ee
Tekst: Ingrid Lepp
Fotod: Eeva Musacchia, Jari Kivelä
www.kodu-aed.ee/est/kokaraamat

Sisestatud: 15.02.2008

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

vaata kõiki