Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Puitmaja hooldusvärvimine

Millised on vajalikud eeltööd ja kuidas neid teha ning milliseid tooteid valida, et tulemus saaks ilus ja kauakestev.

Hooldusvärvimine

Varem värvitud pindade ettevalmistamine on kõige töömahukam, sest lahtine ja pragunenud värvikiht tuleb täielikult eemaldada. Põhjaliku puhastamise, kraapimise ja harjamisega võib alustada juba siis, kui ilmad veel värvimist ei võimalda.

Toimi järgmiselt:

1. Eemalda lahtine, pragunenud värv terasharja ja kaabitsaga.
2. Harja pind tolmust ja lahtistest osakestest puhtaks.
3. Pese pind puhastusvahendiga VIVACLEAN, hallitusega kahjustatud kohti töötle hallitusvastase ainega HOMEENPOISTO.
4. Loputa pind veega enne, kui pesuvahend jõuab kuivada. Selleks sobib kõige paremini kõrgsurvepesur. Väldi pinna liigset märgamist, sest see pikendab kuivamisaega.
5. Lase kuivada.
6. Töötle puhta puiduni puhastatud kohad puiduimmutiga KOLOREX PROTEKT.
7. Krundi naelapead ja muud värvi alla jäävad paljandunud metallosad metallikruntvärviga KORROSTOP või KORROSTOP PLUS.


Vana värvitüübi määramine ja värvimine

Üldreegli järgi kasutatakse hooldusvärvimisel sama tüüpi värvi, millega pind oli varem värvitud.
Lateksvärvi kiht on elastne, pinnalt eemaldatud värvikile tükike ei murdu painutamisel, vana värvipind praguneb puukiuga samas suunas, eemaldatud värvikile põletamisel võib tunda plastmaterjali põlemise lõhna. Hooldusvärvimiseks sobib ainult sama tüüpi värv - Vivacolor sortimendist näiteks vesialuseline puitfassaadivärv VILLA AKVA.

Vesialuselise värviga (lateksvärviga) värvitud pinna värvimine

● Puhta puiduni puhastatud kohad töödelda puiduimmutiga KOLOREX PROTEKT
● Värvi maja kaks korda vesialuselise puitfassaadivärviga VILLA AKVA


Punamuldvärviga on tegemist siis kui värvitud pind on raudpunane ja täismatt, määrib, kui käega üle tõmmata. Seda värvitüüpi saab kasutada ainult saetud puitpinnal ja karedal palkpinnal. Hooldusvärvimine punamuldvärvi peale on võimalik ainult sama tüüpi värviga. Õlivärvide vananemisel on iseloomulik ruudustikuline või risti puukiudu pragunemine, nn krokodillinahk. Õlivärviga värvitud pinda võib värvida ka vesialuselise akrülaatvärviga. Seega on kaks võimalust õlivärviga värvitud pinna kruntimiseks ja hooldusvärvimiseks:

● Krundi puhta puiduni puhastatud kohad linaõlivärviga VILLA LIN, mida on vedeldatud puiduimmutusainega KOLOREX PROTEKT 10 % värvimahust. Värvi maja vedeldamata linaõlivärviga VILLA LIN kaks korda.
või
● Krundi puhta puiduni puhastatud kohad kruntvärviga VILLA PRIMER. Halvas seisundis pind tuleks kruntida kogu ulatuses. Värvi maja kaks korda vesialuselise puitfassaadivärviga VILLA AKVA.

Puitpinda värvi alati pintsliga, sest nii tungib värv (või peits) sügavamale puitu, nakkub paremini aluspinnaga ja annab puidule parima kaitse välismõjude eest. Pintselda 2-3 lauda korraga, alustades ülalt ja liikudes piki puidukiudu. Ole tähelepanelik ja hoolikas voodrilaudade ja prusside otsapindade värvimisel, sest puidu ristlõikepinnad on niiskuskahjustustele kõige vastuvõtlikumad. Värvi maja seina kaupa nii, et jätkukohad jääksid maja nurkadesse või muudesse varjatud kohtadesse. Sega ühte anumasse terve seina jaoks vajalik kogus värvi. Sega värvi ka värvimise ajal, et ei tekiks toonierinevusi.


Õiged, keskkonna ja loodusega sobivad värvitoonid leiad Tikkurila välisvärvide värvikaartidelt. Sinna on valitud UV-kiirgusele vastupidavad ja pikka aega püsivad toonid.

Sisestatud: 29.04.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

3D värv

3D värv

Siseseinavärvile on siginenud ka kolmas dimensioon. Võite proovida toaseinte värskendamiseks ja neile uue ja põneva iseloomu andmiseks Tikkurila uut vesialuselist struktuurvärvi nimega Tunto. Sellel on kaks karedusastet: Hieno (peen) ja Karhea (kare). Kuna mõlemad värvid on toonitavad kogu Symphony värvikaardi ulatuses, saate eri värvitoonide puhul kasutada mitmesugust pinnatöötlust või vastupidi, samale toonile anda mitu erinevat faktuuri, kasutades spetsiaalseid töövahendeid.

vaata kõiki