Artiklid ja uudised

Ideid jõululaua kaunistamiseks

Cherie sisustussalong`i nõuanded

Võta jõulutoimetustel aeg maha ja mõtle varakult laua katmisele. Rabav jõululaud ei avalda üksnes mitte muljet külalistele, vaid tõstab ka meeleolu ja teeb hea toidu veelgi nauditavamaks. Siin on mõned praktilised näpunäited aasta tähtsaima õhtusöögi tarbeks:


Mõnusa jõululaua juures ei peaks muretsema plekkide pärast.
Kuigi valge lina on ülimalt pidulik, eelista jõulude ajal hoopiski kitsast lina laua keskel või säravaid taldrikualuseid. Värviline kitsas lina toob laua naturaalse tekstuuri esile ja on palju lihtsam hooldada. Säravad taldrikualused lisavad pidulikkust, kuid samas võib kasutada ka efektseid suuri praetaldrikud ja sel juhul ei pea ka plekkide pärast muretsema, juhul kui pidu peaks hoogu minema.




Klaas ja kristall lisavad sära.
Klaas on heaks viisiks jõululauale sära lisamiseks, kuna sätendab kaunilt küünlasäras. Kui võimalik, kasuta erinevaid värve ja suurusi ning pidulaud on hetkega suursugusem.









Korralda organiseeritud segadus.
Jõulud on selleks, et end lähedaste seltskonnas hästi tunda. Nii et ära muretse liialt formaalsuste pärast. Kasuta erinevaid lauanõusid ja miksi neid omavahel, kuid ära üleliia hoogu mine, pea silmas, et asjad oleksid tasakaalus ja lõpptulemus elegantne.
Kuna jõulud on kogu pere sündmus, pea silmas ka kõige pisemaid külalisi ja köida nende kujutusvõime näiteks vahvate isemeisterdatud kohakaartidega, selleks sobivad hästi näiteks spreivärviga värvitud käbid. Lase kujutlusvõimel lennata, elegantne pidulaud ei pea veel igav olema.





Muuda laud isikupärasemaks väikeste isetehtud meenetega.
Jõulumeenete valmistamine on sel aastal eriti kuum teema ja suurepärane viis haarata kogu pere meeleolukasse tegevusse. Jõulumeeneid aitavad valmistada mitmed vahvad töötoad nii Rotermanni jõuluturul, Eesti Vabaõhumuuseumi jõulukülas Tallinnas kui ka Jõululodjal Tartus. Olgu tegemist eriskujulise piparkoogi, puulusika, vahva postkaarti või vildist kuuseehtega, igatahes lisab ise meisterdatud kingile väärtust ka valmistamise lugu.





Maalähedased savinõud teevad südame soojaks.
Kuhja pühadele omased piparkoogid, õunad ja mandariinid lihtsatesse savinõudesse, see tuletab meelde möödunud aegu ja teeb südame soojaks. Heaks inspiratsiooniks on Atla mõisa savist vormid või pitsimustriline keraamika Aili Palmilt.





Küünlad panevad valguse laual tantsima.
Meeleolu loomiseks kasuta rohkelt küünlaid. Kui pikad küünlad annavad lauale kõrguse, siis teeküünlad annavad klaasidele ja lauahõbedale kauni sära. Aseta küünlad kas peegelpinnaga alusele või käepärastesse anumatesse (selleks sobivad imehästi ka liiva või kivikestega täidetud erinevad klaasanumad). Suurepärase valiku küünaid leiate näiteks Hansaplantist ja Kaubamaja Kodumaailmast.







Elusad taimed annavad lauale värskuse.
Laua panevad elama väsked taimed. Kuigi kaunis looklev kuusevanik on ülimlik, piisab ka väikeses potis olevast minijõulupuust, jõulutähtedest või mõnest hüatsindist. Suurepäraseks inspiratsiooniks on Hansaplanti kauplus Harjumaal, vaata lähemalt ka nende kodulehekülje jõuluinspiratsiooni rubriiki


Sisestatud: 06.12.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki