Artiklid ja uudised

Traditsioonilised posttala ehitustehnikaga majad

“Timber Frame”- posttala tehnika
Elamute ehitamine on alati sõltunud antud piirkonnas saada olevatest ja ehitamiseks sobivates kohalikest materjalidest. Teise olulise mõjutajana on olnud traditsioonilised ja kultuurilised ehitustehnikad ja tööriistad. Vanimad säilinud massiivsest puidust püstitatud ehitised on ehitatud juba enne 1000 aastat. Näitena võib siin tuua keiser Temmu poolt Jaapanisse rajatud pühakoda, mis sai valmis ligikaudu 700 peale Kristust. Poolas esimene teadaolev posttala ehitis nägi ilmavalgust juba 700 a. eKr.



Puu – põhjamaine materjal
Puu on domineerinud maakera põhjapoolsel osal. Samas võime leida puidu kasutamist üle terve maailma. Teisteks traditsioonilisteks materjalideks on läbi aegade olnud hein ja savi. Neid kolme põhilist toorainet on ka kasutatud korduvalt koos. Tulemuseks on väga mitmekülgsed ja omapärased ehitised.

Kirves ajale vastu pidanud tööriist
Enne saetööstuse tõusu 17. sajandi alguspoolel oli kirves sajandeid põhiliseks ehitus- tööriistaks. Kirve võimul oleku ajal olid lauad, talad ja postid kõik käsitöö, mis eeldab töömeestelt erilist osavust. Kuigi tänapäeva tootmise juures enam kirvest ei kasutata on tehnikalised arengud saanud kõik alguse kirvest.



Inimkonna kasvu mõjutused
Kasvav inimsete hulk ja üha kokkusurutum ühiskond tähendasid seda, et traditsioonilisi massiivsest puidust ehitisi hakati pidama ehitusmaterjali raiskavana. Lisaks oli ka metsavarude liigne kasutus radikaalselt vähendanud metsaala Kesk- ja Edela-Euroopas, mis tõstis puu hinda ja mõjutas selle kättesaadavust. Siirduti üha rohkem kasutama puitu kui abimaterjali. Mitte kandvates konstruktsioonides hakati kasutama alternatiivseid materjale nagu kivi, savi ja õlgi. Ita- ja Põhja-Euroopa inimtihedus ei saavutanud lääne ja edela taset ja massiivsed puitehitised nagu palkmajad säilisid tähtsa ehitusviisina.

Energia säästu tagajärjed
Post-tala tehnika on järjepidevalt kasvatanud poolehoidu. Tänapäeval kasutatakse ehitistes ikka puud, kuid soojustusmaterjalina mineraalseid villu või muid tehismaterjale. Selline konstruktsioon võimaldab eriti madala energia kuluga elumajade ja avalike hoonete ehitamist. Eriti soositud on see ehitustehnika Saksa- ja Inglismaal.



Tutvu Finnlamelli Eesti uute projektidega – Medeia, Themis ja Thea, mille kandev konstruktrioon on post-tala puitraamistik.

Sisestatud: 20.05.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Sisekujundaja kaasamise ajastamine

Sisekujundaja kaasamise ajastamine

Kui hoone välisilme kujundab arhitekt kooskõlas olemasoleva keskkonna, esitatud ehituslike ning arhitektuursete nõutega, siis sisekujundus jääb tihtipeale koduomaniku enda otsustada-lahendada ning sisearhitekti pärusmaaks arvatakse rohkem avalike funktsioonidega ruumide disainimine. Enamasti inimestele meeldib kodukujundusega tegeleda ning seda tehakse suure pühendumuse ja entusiasmiga. Nendel juhtudel, kui soovitakse kodurajamise protsessi kaasata ka sisearhitekt on soovitatav arvestada järgnevaga.

vaata kõiki