Artiklid ja uudised

Milline piirdeaed valida?

Piirdeaiad võib laias laastus jagada kolme gruppi: võrkaed, puitaed ja metallaed.

Kõige lihtsam ning soodsam lahendus on tavaline võrkaed, mida kasutatakse pigem krundi tagumiste osade piiramiseks. Fassaadi- või tänavapoolne osa ümbritsetakse enamasti puit- või metallaiaga.


Kõigi aiatüüpide puhul on võimalik kasutada valmismooduleid – nende paigaldus on lihtsam, kiirem ja odavam.

Enne aia rajamist tuleks uurida, ega kohalikul omavalitsusel ole piirdeaedadega seoses mingeid nõudmisi või soovitusi. Aia rajamise eelarvele avaldab mõju ka aiapostide vundeerimise meetodi valik.


Võrkaia levinuim kõrgus on 1,25 või 1,5 meetrit. Võrkaedasid on saadaval mitmes eri kvaliteedi ning hinnaklassis. Nende valik algab punutud rullvõrgust ning lõppeb keevitatud aiapaneelidega. Võrkaial hind koos paigaldusega algab suurusjärgust ca 19 EUR/jm


Puitaia tavapärane kõrgus on samuti umbes poolteist meetrit. Puitaedadest on enim levinud horistontaalse või vertikaalse lipiga aed. Puitaia ehitusel võib kasutada allserva viimistlemiseks monoliitset betoonsoklit või betoonkividest soklimooduleid. Puitaia hind koos paigaldusega jääb suurusjärku 48-72 EUR/jm.

Väravad on tänapäeval pulbervärvitud terasraamiga, seda nii puit- kui ka võrkaedadel. Värav võib avaneda nagu uks, olgu välja- või sissepoole, või liikuda aiaga paralleelselt eest ära.


Liugvärava konstruktsioon on massiivsem ja kallim. Automaatikaga saab avada mõlemat tüüpi väravaid, vastava seadme hind on poole tuhande euro ringis.

Värava liikumise piirkond tuleb hoida puhas, talvisel ajal võib see päris töömahukaks kujuneda. Väravate paigaldusel tuleb silmas pidada piisavat kõrguste erinevust sillutise ja värava vahel.

Sisestatud: 25.05.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Sisekujundaja kaasamise ajastamine

Sisekujundaja kaasamise ajastamine

Kui hoone välisilme kujundab arhitekt kooskõlas olemasoleva keskkonna, esitatud ehituslike ning arhitektuursete nõutega, siis sisekujundus jääb tihtipeale koduomaniku enda otsustada-lahendada ning sisearhitekti pärusmaaks arvatakse rohkem avalike funktsioonidega ruumide disainimine. Enamasti inimestele meeldib kodukujundusega tegeleda ning seda tehakse suure pühendumuse ja entusiasmiga. Nendel juhtudel, kui soovitakse kodurajamise protsessi kaasata ka sisearhitekt on soovitatav arvestada järgnevaga.

vaata kõiki