Artiklid ja uudised

Seinamaali A ja O

Nimetatagu teda siis seinamaalinguks, dekoratiivpildiks või seinamaaliks - tegemist on pildiga mis pintseldatakse otse ruumi seinale! Kamille Saabre artikkel viib sind läbi seinamaalingu protsessi, andes näpunäiteid alates idee valikust kuni töövahenditeni.

Seinamaal algab vajadusest. Olgu selleks siis tühi lastetuba, kõle trepimade või akendeta toanurk. Nii nagu iga looming algab ka seinale pildi maalimine mõtisklustest! Mõnikord tähendab see uut kuube ootava seina ees istumist ja arusaamise ootamist või mõtete kaasas kandmist kõikjal kuhu lähed - seisad Selveris järjekorras või sõidad trolliga linna, selle asemel et tühja pilguga inimesi jõllitada, mõtle hoopis oma seinale. Tihti tuleb lapata ka ajakirju või sisustusraamatuid, et seinamaaling paremini kangastuks. Idee leidmine ja arendamine on seinamaali juures ilmselt kõige pikem protsess. Jääb see sein ju silme alla pikemaks ajaks, seega on hea läbi mõelda, mis ka järgmisel hooajal silmarõõmu pakuks.


Mida võtta arvesse seinamaalingu puhul

Esimene küsimus endalt küsimiseks on kindlasti - kes elab või liigub selles ruumis?
Kas tuba on suur ja kõrge või liiga pisike ja kitsas? Näiteks teevad soojad toonid (kollakad, oranzikad, punakad) toa hubasemaks ning vähendavad optiliselt ruumi. Seevastu mõjuvad külmad toonid (sinakad) vastupidiselt. Tuba, mis avaneb päikese poole võiks kanda oma seinamaalingul mahedamaid toone, sest päikesevalgus muudab ereda tooni veelgi agresiivsemaks. Kui tuba on väikene ning on soov teda suurendada, siis võiks mõelda perspektiivi sisse toomisele, see lööb ruumi lahti ning loob juurde uut pinda.

Kavandi seinale kandmine

Kui seinamaali idee on paberil, siis tekib küsimus: kuidas saaksin selle tillukese pildi kordi suurendatult seinale? Selleks on mitmeid võimalusi. Kõige mugavam moodus on joonistada seinamaaling lihtsalt silmajärgi seinale. See muidugi nõuab kindlust ja kogemust.

On aga ka kindlamaid meetodeid:

Projektor
Kui sul on võimalus laenata kontorist projektorit ning projetseerida seinamaaling otse seinale, siis on see üks lihtsamaid kavandi kandmise viise. Nõuab aga väikseid digitaalseid eelteadmisi. Kui kasutad seda aparaati igapäevases töös, siis on sul need oskused olemas. Projetseerides ei pea omama suurt joonistusoskust, vaid saad ka keerukama foto kergelt seinale kantud. Lihtne kopeerimine hämaras toas!

Ruudustik on klassikaline seinamaali ülekandmise moodus. Joonalua abil ruudustad ühtlaste ruutudega oma kavandi. Seejärel teed proportsionaalselt sama arvu ruute kordi suurendatult seinale. Kui sul on rohkem detaile siis võiksid ruudud olla väiksemad. See lihtsustab su tööd kavandi seinale joonistamisel. Kui tegemist on lihtsa seinamaalinguga, siis piisab suurematest ruutudest. Ruudustiku seinale saamiseks ära kasuta pliiatsit, vaid tee see maalriteibiga. Siis ei ole hiljem jändamist pliiatsijälje ära saamisega seinalt.
Normaalsel juhul alustatakse seinamaalingu kavandi kandmist seinale mitte pliiatsi, vaid siiski pintsliga. Selleks on mõtekas valida veega lahjendatud hele värv. Mina kasutan tavaliselt kollakat tooni, seda on lihtne hiljem seina maalimise käigus üle võõbata. Töö hõlbustamiseks segan nõusse valmis vesise konsistentsiga heleda neutraalse tooni.
Pliiatsi jälge on hiljem raske seinalt kustutada. Samuti määrib süsi seina kui sealt korduvalt käega üle liikuda. Ka ei kata paljud seinamaalingu värvid joont hästi nii, et ta jääb alati maali alt natuke paistma.
Mõte pintseldada kavand seinale ilma harilikuta tundub alguses hullumeelsena, kuid proovi, võibolla polegi see midagi nii jubedat!

Seinamaali töövahendid

Seinamaalingu idee leidmise ja kavandi kandmisega seinale oled juba suurema osa tööst teinud ja ees ootab mõnuis maalimise töö. Ilmselt oled juba kogenud, et seina pind on krobeline ja kare, seega pole mõtet talle läheneda liiga pehmekarvalise pintliga. Niimoodi saad oma pintslist õigepea lahti!
Soovitan seinamaalinguks valida seaharjastest pinslid, need on ka ühed odavamad! Osta pintsleid erinevates suurustes. Isegi odavad supermarketi komplektid sobivad suurepäraselt.
Suuremate seinamaalingu pindade jaoks võib kasutada suurt maalri pintslit. See hõlbustab ning kiirendab tööd.
Pinsleid võiks olla vähemalt 5 erinevat suurust. Üks neist võiks olla peeneotsaline, pisike pintsel, millega on mõnus teha lõpus detaile. Kui su seinapildi kavand on aga väga lakooline, siis saab ka paari suure pintsliga hakkama. Kuigi tihti vajavad piirjooned siiski pisikest pintslit joone täppi ajamiseks. Selleks sobib väike akvarellipintsel.
Ma ei soovita odavaid sünteetilisi pintsleid. Nende eluiga kestab vaid paar tõmmet ning pärast seda muutuvad nad haraliseks ja kasutamatuks, muutes seina maalimise tüütuks nuhtluseks.
Et oma armastust pintslite vastu üles näidata, oleks kena nad peale kasutust sooja vee ja seebiga pesta. Nii ei lähe nad kõvaks ning saad neid ka järgmise töö juures mõnusalt kasutada. Veel. Ära jäta kunagi pintslit karvapidi vette ligunema, nii läheb ta tusaseks ja turri!

Seinamaali värvid

Meie tavapärases küproki maailmas võõbatakse seinu üldjuhul vesilahustuva värviga. See on tore, sest sellele seinavärvile hakkab mistahes muu värv peale ja külge.
Kui tegemist on lakoonilise või monokroomse (ühevärvilise) seinamaalinguga, siis võib minna ettejuhtuvasse ehituskaupade poodi, lasta seal valmis segada vajalik emulsioonvärvi toon ning asuda tööle.
Kui ambitsiooniks on detailne ja keerukam seinamaal, siis oleks mõistlik valida akrüül värvid. Neid müüakse kunstitarvete poes. Näiteks on hea valikuga firma Nevskaya Palitra kauplused, mis asuvad Tallinnas Raua tn. ja Rocca Al Mare keskuses. Lihtsamaid, kuid piisava kvaliteediga komplekte saab osta ka Jyskist või suurematest marketitest. Tavapoest ostetud värvid on kordi odavamad ning pole ka nende kvaliteedil midagi häda. Soovitav on osta seinamaalingu tarbeks vähemalt hambapasta suuruseid tuube. Segades erinevaid toone kipub valget värvi rohkem kuluma kui teisi, nii et seda võiks kohe rohkem varuda.
Seinamaaliks sobib ka guash või akvarell, kuid sellisel juhul tuleks maaling lõpus kindlasti üle lakkida, muidu kestab seinamaalingu eluiga esimese veepiisani või hooletu puudutuseni. Lakk tuleb valida selline, mis sobib vesiemulsioonvärviga.
Seinamaalinguid saab edukalt ka teha kohupiimavärvidega. See eeldab, et ka sein ise on naturaalse iseloomuga. Kuna kohupiimavärv on tükiline ja vedel, eeldab see tehnika veidi kogemust ja oskust.

Nüüd oled jõudnud töö kõige magusama osani - maalimine. Selleks ei lähe vaja muud kui head ja julget pealehakkamist!




Rohkem infot seinamaalidest leiad: www.kamille.ee

Sisestatud: 19.09.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Seinamaalingud: Kuidas kanda värv seinale?

Seinamaalingud: Kuidas kanda värv seinale?

Kuna seina pind on krobeline on sinna raske teha seinamaalingu eeljoonistust harilikuga nagu me paberil harjunud oleme. Samuti jääb pliiatsi joon tihti läbi värvi kumama. Seega tuleks võtta julgus pildi maalimist alustada kohe nullist pintsliga.

See harjumatu lähenemine nõuab ainult julgust ning tegelikult ei saa suurt midagi untsu minna. Kustukummi asemel saad seina maalimise puhul kasutada märga käsna või lappi, millega valesti läinud pintslitõmme olematuks teha.

vaata kõiki