Artiklid ja uudised

Leimu ja Lantern annavad Iittala valgustusele uue mõõtme

Noor disainer Magnus Pettersen viib Iittala tugeva meeleoluvalgustuse traditsiooni uuele tasemele samal ajal, kui pistikusse ühendatakse Harri Koskineni klassika.


Magnus Pettersen

Magnus Pettersen
Iittala esitleb uhkussega valgustustoodet Leimu, mille autoriks on Norra disainer Magnus Pettersen. Nagu toote leegitsev nimigi ütleb, loob vaskpruun Leimu rahustava õhkkonna nutimaks hetki meeldivas seltskonnas. Oma tugeva betoonaluse ja muljetavaldava klaasist lambiosaga, mis inspireeritud traditsioonilistest lambivarjudest, on Leimu näol tegemist uhiuue valgustusseadmega, mille puhul kohtub tundlikkus tugevusega.

Betoon on Petterseni jaoks põnev materjal: “See on toores ja külm. Klaasi ja betooni üheksliitmine on arhitektuuris teadatuntud kombinatsioon, kuid see ei ole alati ilus. Tahtsin sujuvalt kombineerida neid vastandeid omavahel lambis ning näidata, et võimas ja tundlik, külm ja soe võivad hästi kokku sobida.”

Petterseni, kelle studio on Londonis, vaimustavad kontrastid. Tema stiilist räägitakse kui “tööstuslikust luksusest”, sest talle meeldib kasutada oma töödes vastandeid. Ta vaatab, kuivõrd hästi erinevad materjalid või värvid ilma piiranguteta omavahel huvitaval ja funktsionaalsel moel sobituvad.

Tehnilisest vaatepunktist polnud lambi jala ja klaasist osa liitmine aga sugugi lihtne. “Klaas on suurepärane materjal, kuid pakub ka väga suurt pinget, sest ta on elus ning seetõttu on täpne dimensioneerimine väga keeruline. Tänu vajalikele teadmistele ja heale koostööle Iittala klaasitehasega suutsime me klaasi ja betooni siiski elegantseks tervikuks kombineerida.“


Magnus Pettersen Studio on disainistuudio, kus luuakse mööblit, valgustuslahendusi ning koduaksessuaare. Norralane Magnus on õppinud disaini Kingston´i Ülikoolis ja Central Saint Martins’i Kunsti- ja Disainikolledžis.

Ta on töötanud tootedisanerina Londonis paljude erinevate stuudiote ja klientide heaks. Magnus Pettersen Studio avati 2010. aastal ning 2011. aasta aprillis esitleti selle esimest toodet – betoonlaua komplekti. Sellest ajast saadik on stuudio loonud laias valikus tooteid, millest osasid müüakse rahvusvaheliselt tuntud kaubamärkide nime all.

Harri Koskinen’i populaarne klassika ühendatakse pistikusse

2013. aasta sügisel sünnib taas Lantern, üks Harri Koskinen’i klassikatest. Suur Lantern (1999), mis on populaarne küünlalatern, saab uue näo elektrilise lambina. Seeriasse kuulub ka väiksem Lantern, millel on samad proportsioonid ning on saadaval nii küünla-laterna kui elektriliseseadmena.

“Elekter suuremdab Lantern´i kasutusvõimalusi. Selle valgustusseadme võib asetada erinevatesse keskkondadesse, näiteks riiulite vahele või avalikesse kohtadesse. Vahetades valgusallikat võib Lantern luua erinevaid õhkkondi.“

Vastavalt Harri Koskinen’ile toob elekter Lantern´i puhul esile hoopis uue külje. “Küünal loob rahuliku meeleolu ja seda seostatakse rituaaliga – paar tundi pärast küünla süütamist tuli kustutatakse ning taas on käes pimedus. Elekter toob juurde funktsionaalsust ning on valgusküllasem ja ilma ajalimiidita.”

Lantern´i kuju on tugevalt ikooniline ning väärikas, mistõttu see töötab loomulikult nii elektri kui ka elava tule puhul. “Selle kuju loob enda ümber head esteetikat ja rikastab elu. Kui parasjagu ei ole valgustust tarvis, sobib Lantern oma tugeva kujuga ideaalselt ka sisekujunduslikuks disainesemeks,” ütleb Koskinen.

Iittala elektrilised valgustusseadmed on vastavuses EL standarditega ja kannavad FI ja GS turvalisuse märgiseid. Lambiga on kaasas ka 2,5-meetrine toitejuhe ja EL pistik (varsti saadaval ka UK adapteriga).

Tooteinfo
Tooted on saadaval alates 2013. aasta septembrist


Lantern 600 mm
valge

Lantern 600 mm valge

Lantern
250 mm valge, vask

Lantern 250 mm valge, vask

Lantern 250 mm küünlajalg
läbipaistev, vask

Lantern 250 mm küünlajalg läbipaistev, vask

Leimu
380 mm x 250 mm

Leimu 380 mm x 250 mm

Leimu
300 mm x 200 mm

Leimu 300 mm x 200 mm




Sisestatud: 09.07.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Ajastul, mil kaugtööst on saanud täiesti tavapärane tööelu osa, on kodukontori olemasolu muutunud
paljude jaoks hädavajalikuks. Kuna virtuaalne suhtlus mängib kodukontoris väga suurt rolli, siis
sellega seoses on üles kerkinud täiesti uut laadi probleem - vajadus videokoosoleku jaoks kõlbuliku
taustaseina järele. Kuidas õige taustaseina abil mõjuda ekraanil isikupärasema ning
professionaalsemana? Retro kodusisustuskaupade e-pood NaguMuiste annab nõu.

vaata kõiki