Artiklid ja uudised

Funktsionaalse väliköögi põhitõed

Järjest rohkem koguvad koduomanike seas populaarsust väliköögid ja seda mitte ainult selle esteetilise atraktiivsuse, vaid ka funktsionaalsuse pärast. Väliköök laiendab sinu elu- ja meelelahutusruume, samas võimaldab toitu valmistada ja sööki nautida ning veeta aega õues koos sõprade ja perega.

Väliköögi kujundamise juures on palju erinevaid võimalusi, alustades suhteliselt lihtsa nurgakesega kuni ahju, pliidiplaadi, külmiku ja sisseehitatud hoiukappideni välja.

 Allikas: ulaelu.ee

Allikas: ulaelu.ee

Enne väliköögi paigaldamist oleks hea maha istuda ja rahulikult läbi mõelda, millist täiendusest oma hoovis loodetakse saada. Ideaalne väliköök peaks pakkuma samasugust funktsionaalsust ja külalislahkust nagu majasisene köök. Duo Disain jagab mõned nõuanded, mis aitavad alustada väliköögi kujunduse planeerimist.

OLULINE ON ASUKOHT

Esimesena ja ehk ka kõige olulisemana on vaja välja mõelda väliköögi asukoht. See sõltub mitmest tegurist - alustuseks tuleks veenduda, et grillilt tulev suits ei liiguks tuppa, teiseks oleks hea, et väliköök ei oleks väga kaugel majas olevast köögist, eriti kui võtate tihti vastu külalisi. Lõpuks tuleb kindlasti arvestada üldist liikumist aias ja milline on uue köögi mõju sellele.

 Allikas: kamp.ee

Allikas: kamp.ee

MILLISED ON VAJALIKUD SEADMED

Esmalt peaks endale selgeks tegema, et kui palju ja mis suuruses seadmeid soovite. See võib tähendada täisvarustuses kööki koos mitmete toiduvalmistamis- ja külmutusseadmetega või lihtsat grilli ja valamut. Kui olete kindlaks teinud, mida vajate, siis on võimalik välja mõelda kujundus, mis on nii funktsionaalne kui ka ilus vaadata.

 Allikas: homedesignlover.com

Allikas: homedesignlover.com

Täiesti eraldiseisvas väliköögis võivad olla erinevad grillid, pitsaahi, kamin, külmik, suitsuahi ja palju muud. Kui kokkate palju õues, siis võib külmikust suur abi olla - hoides seal jahutatud jooke ja sööki, mida kavatsete grillida, jääb rohkem ruumi tavakülmikusse. Soovitav on valida seadmed, mis on mõeldud väljas kasutamiseks, kuna need on valmistatud taluma äärmuslikke temperatuure, niiskust, tuult ja vihma. Täpsed vajadused võivad küll erineda, kuid isegi väiksemas väliköögis on vaja ruumi erinevate tarvikute, söe ja näiteks grilliharja hoiustamiseks.

 Allikas: www.doba-arch.com

Allikas: www.doba-arch.com

ÜHTNE MEELELAHUTUSKOHT

Planeerige kogu aias olev meelelahutusala ühtse funktsionaalse osana. Söögivalmistamise, einestamise ja basseini alad on sageli kõrvuti. Mõelge nende paigutamisel kui õues olevatest tubadest ja arvestage inimeste liikumist juba kujunduse osana. Näiteks ärge eraldage kokka ülejäänud seltskonnast.

TÖÖPIND

Liiga väike tööpind võib muuta väliköögi ebafunktsionaalseks. Planeeri piisavalt ruumi valamu kõrvale, toidu ettevalmistamiseks ja serveerimiseks ning nõude ja söögiriistade paigutamiseks.

Väliköögi tööpinnad on enamasti valmistatud graniidist, mis võimaldab kasutada alt paigaldatavat valamut. Selline paigaldusviis hoiab ära mustuse kogunemise äärte alla. Veel üks vägagi efektne võimalus on tööpinna materjalina kasutada betooni. Seda ei ole mitte ainult hea kohapeal vormida ja valada, vaid seda on ka hiljem lihtne puhastada ja hooldada. Betoonist tööpind kestab kaua ning seda on võimalik teha monoliitsena.

 Allikas: www.spatialarts.net

Allikas: www.spatialarts.net

FUNKTSIONAALNE KUJUNDUS

Geograafia ja maatüki suurus määravad osaliselt aias oleva ruumi paigutust. Jälgi, kuidas päike liigub ja mis suunas valdavalt tuul puhub, et teha kindlaks väliköögi õige asukoht. Ootamatu vihmasaju korral on hea, kui väliköögi kohal on olemas katus, sest siis saab grillimeister ikkagi grillimisega jätkata. See L-kujuline köök koos pukkide ja kõrval asuva sööginurgaga ning lõkkekohaga teevad sellest hoovist mõnusa ajaveetmiskoha, kust keegi lahkuda ei taha.

 Allikas: www.linovaphotography.com

Allikas: www.linovaphotography.com

MATERJALID

Nii siseruumides asuv köök kui ka väliköök vajavad mugavat mööblit söömiseks ja istumiseks. Kas valida väiksem ümar laud või kandiline söögilaud, mis mahutab suurema seltskonna või mõlemad, sõltub jälle sellest, kuidas kavatsete ruumi kasutada. Valige kergesti hooldatavad materjalid ja seadmed, mis on kavandatud vastu pidama välitingimustes. Mida lihtsam on välikööki puhastada ja hooldada, seda rohkem koduomanik seda kasutab ja naudib oma investeeringut.

 Allikas: ulaelu.ee

Allikas: ulaelu.ee

Kõrge kvaliteediga roostevaba teras kindlustab hügieenilise pinna, mida on lihtne puhastada ja on korrosioonikindel. Looduskivist tööpinnad nõuavad regulaarset hooldust. Vältida tuleks väga poorseid materjale nagu lubjakivi.

LIHTSUS

Betoon ja puit on kaasaegne minimalistlik kooslus, mis on ideaalne linnakeskkonda. See väliköök on varustatud pitsaahjuga – väärt esiletoomist, kui armastad iganädalasi pitsaõhtuid kodus.

 Allikas: www.harrisonslandscaping.com.au

Allikas: www.harrisonslandscaping.com.au

VALGUSTUS

Mõelge erinevatele valgusallikatele nii, et saaksite neid kasutada sõltuvalt sündmusest. Soojal suveõhtul oleks tore sõpradega väljas edasi jutustada ka siis, kui on juba pimedaks läinud. Hea aiavalgustus lahendab selle probleemi.

 Allikas: www.duodisain.ee

Allikas: www.duodisain.ee

KASULIKUD DETAILID

Need on väikesed asjad, mis teevad sinu väliköögi kogemuse eriliseks. Seega mõelge, mis oleks sulle kõige kasulikum. Parem valgustus? Ruumikus? Muusika? Selles katusel asuvas väliköögis on olemas külmik, kapp nõudele, kõlarid elektroonikaseadmetele ja õhtune valgustus. Pikenda väljas lõbutsemise hooaega soojuskiirguri, tuule- ja vihmavarjudega. Miks mitte lisada lehtla, varikatus või suured puud.

 Allikas: www.terrafirmadesign.ca

Allikas: www.terrafirmadesign.ca

Lõbusat grillimist!

Duo Disain
www.duodisain.ee
Facebook

Sisestatud: 16.06.2015

Duo Disain

Tel:
5813 3552
Aadress:
Savi 20, Pärnu, Pärnumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Duo Disain jagab sisustuse trendisuundi 2018. aastaks

Duo Disain jagab sisustuse trendisuundi 2018. aastaks

Oluline on meeles pidada, et trendid liiguvad aeglaselt ja tähtis ei ole see, mis hetkel in ja out, vaid need trendisuunad, mis hakkavad vaikselt tõusma või kaduma. Ja nagu kõikide trendidega, siis ei ole need kindlad reeglid, vaid tähelepanekud. Kui meeldib konkreetne ese, millest ei suuda lahti lasta, siis jäta see endale alles. Samas kui tekib tunne, et see konkreetne ilme on väsinud või ära tüüdanud ning samas ei ole kindel, mida edasi teha, siis Duo Disain jagab mõningad ideed, millele mõelda.

Duo Disain jagab nippe kodu paremaks valgustamiseks

Duo Disain jagab nippe kodu paremaks valgustamiseks

Valgustuse eesmärk on luua ruumis parem õhkkond, esteetika ning parem nähtavus. Hea valgustus on selline, mida alati ei märka, kui viibid läbimõeldud ja hästi valgustatud ruumis. Samas kui valgustus ei ole piisavalt hästi planeeritud, on see koheselt aru saada. Mõtle oma kodu peale ja sellele, kas valgustuse kvaliteet on selline nagu soovid. Kui sa ei ole sellega rahul, siis Duo Disain jagab mõningaid nõuandeid, kuidas valida koju sobivaim valgustus.

vaata kõiki