Artiklid ja uudised

Hektor Light annab nõu, kuidas luua läbimõeldud valgustust töökohal

Valgustuse juures on oluline tagada töövõime kogu päeva vältel. Kuna meil Eestis on vähe päikesevalgust ja lühikesed päevad, siis vajame õigesti doseeritud kunstvalgust. Ideaalis on võimalik muuta kunstvalgust vastavalt päevavalguse rütmile, mil töökohal vahelduv valgustugevus ja -temperatuur muutuvad vastavalt kellaajale ja loodusliku valguse kulgemisele.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Lihtsaim moodus on valgustugevuse muutmiseks on dimmerdamine, mis on praeguseks nutirakenduste abil tehtud väga mugavaks. Kusjuures dimmida saab ka valgusallika enda värvsustemperatuuri ehk muuta sooja valgust. Nimelt ühe ja sama valgustiga saame luua erinevaid valgusvärve, mis on ühel juhul sinakam ja külmem, teisel juhul aga kollane toon, kus valguse sinispektri osa kaal on vähene. Sellist valgusvärvi muutmist nimetatakse dünaamiliseks valguslahenduseks.

Näiteks firma LedsC4 leedide värvsustemperatuuri saab dimmida vahemikus 2000-3000K, vastavalt vajadusele ja meeleolule. Hea ja kvaliteetse valgustuse planeerimine osutub lihtsaks, kui seda saab kavandada juba ehituse algstaadiumis. Pane tähele: kontori töökohal on normatiivne valgustiheduse miinimum 200lx kuni 750lx, optimaalne on töölaua kohal 500lx, mujal ruumis 100-300lx.

Ideaalne valgus kodukontoris on hommikul ergutav, õhtul aga uinutav. Hommikuti soovime ju kiiresti ärgata ja tööle asuda - selleks vajame külma valgust, sest valgemas valguses oleme virgemad ja innukamad. Õhtupoole peaksime valgusvärvi soojemaks muutma. Vastav kollane valgus tagab meile hubase tunde ja meeleolu, mil hiljem unehormoon saab vallanduda ning tagada meile kvaliteetse une.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Mõnda olulist:
- Väldi tugevaid kontraste töökoha ja ümbritseva tausta vahel, sest see on kahjulik silmadele;
- Vali ruumi pigem sooja tooni valgus ehk 3000K või siis neutraalne valge toon 4000K. Viimane loob kindlama töömeeleolu;
- Ideaalis peaks kohtvalgusti asuma otse laua ja arvutiekraani kohal, kuid väldi liigset valgusräigust;
- Soovitame laualampi. Uuri alati võimalust (kas sokkel võimaldab) valgusallikat vahetada õige värvsustemperatuuri tagamiseks just teie silma tervisele. Kuid ainult laualambi valgusel töötamine pole hea silmadele, kasuta ka ümbritsevat lisavalgust;
- Tea, et ka mitmete akendega ruum vajab lisaks kunstvalgust;
- Õige on valida selline rippvalgusti, mis annab nii ala- kui ülavalgust - niimoodi saab lauapind valgustatud, samas laevalgus peegeldab laest tagasi valgustades ruumi üldiselt. Sel juhul on võimalik loobuda ka laualambist, kui viimane ei peaks hästi lauale mahtuma;
- Soovitame leede - need on säästlikud ja hästi valgustavad. Saab valida sooja ja külmema tooniga valgusallikaga valgusteid;
- Eelista suunatavaid süvisvalgusteid, et saab vajadusel valguse suunda muuta.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Valgusinsener Tiiu Tamm:
"Parima lahenduse pakuvad valgustid, mis tagavad töölaual piisava valgustaseme ilma silma paistmata ja arvutiekraanil peegeldusi tekitamata. Suurema ruumi korral on hea, kui on olemas ka taustvalgustus, vältimaks liiga teravaid valgustuse üleminekuid ruumis. Kel plaanis hankida kodukontorisse uued valgustid, võiks valida energiasäästu silmas pidades hämardatavad leedvalgustid, mille värviesitusindeks Ra>80, hea on ka CRI>80. Kaupmehelt tuleb uurida, kas hämardamine toimub ka värelusvabalt. Leedvalgustite puhul ei oma valguse näiv värv erilist kaalu, värvsustemperatuur võiks olla 3000 – 4000K. Kellel on halb harjumus teha ka õhtuti arvuti taga tööd, võiks kaaluda muutuva valge valgusega leedvalgusteid, et õhtusel ajal valguse näiv värv soojemaks muuta." Täispikkuses saab artiklit lugeda siit.

Samaaegselt nii üla- kui alavalgusega valgustid tagavad õige valguse. Minimalistliku joonega ideaalne rippvalgusti on lihtsasti interjööri sobitatav. Leds C4 valgusti nimega Bravo - ülavalgus 6W Led, all 33,3 W Led.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

MoltoLuce After8, 28W LED on üliõhuke 1,2m pikkune üla- ja alavalgusega rippvalgusti, mis on dimmerdatav.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

www.hektor.ee
Facebook

Sisestatud: 21.02.2018

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki