Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Ise ilu tegija ehk kuidas teha ise seinamaalinguid

Seinal haigutab suur tühjus. Diivan ja telekas on ainsad, mis toale kasina iseloomu annavad. Külm, kõle sein imab endasse ning viib rännakule toa neelavasse tühjusesse. Ei jäägi muud, kui televiisor sisse lülitada, et elamisse tekiks vähegi värvi ja elu toov pilt.

Kas olukord ongi nii abitu või on veel mõni tee, kuidas tuua tuppa sharmi ka siis, kui pole võimalust välja käia raha väärtkunsti eest.


Prooviks ise.

Alusta julguse kogumisest.
Mäletad veel, kuidas sulle lapsepõlves pintseldada meeldis ning et kõik su andest vaimustunud olid?
Su talent pole kuhugi kadunud, vaid puhkab. Lase oma kodudekoreerimise ideel tal end üles äratada ning paku talle turgutavat inspiratsioonikohvi.
Kui sa just üksi ei ela, siis vajad oma loovplaanis ka liitlasi. Harjuta oma peret mõttega, et otse teie toa seinale võiks tekkida maaling. Jäta neile piisavalt seedimisruumi, kuid viita ikka ja jälle silmade särades oma ideele. Kogu kannatust.
Juhul, kui su usk endasse on suur, ei tasuks siiski esimese projektina ette võtta liig keerukat seinamaali. Ka andekas, kuid harjutamata käsi ei saa hakkama perspektiivi või inimfiguuriga, samuti jäävad loodusmotiivid pigem naivistlikud kui tõeselt mõjuvad.
Mitteprofessionaalile jõukohane ja dekoratiivne motiiv võiks olla ühevärviline shabloonilaadne pilt. Olgu see siis lihtne roos, üle toa lendav tuvi voi maapinnast kerkiv kõrkjjakõrs.



Kavand

Milline tühemik dekoreerivat kätt vajab, on sul ilmselt juba teada. Mis sinna tühemikku aga sobiks?
Lappa ajakirju, surfa netis ning istu mediteerivalt oma toaseina ees. Kasuta igat hetke oma seinale mõeldes. (Loe idee leidmisest pikemalt)
Kui pirn põlema lõi, siis katsu idee manada paberile. Leidsid netist - prindi välja. Kasuta kõiki oma olemasolevaid oskusi. Lõika, kleebi ja kopeeri.


Jutu illustreerimiseks valin roosi kavandi.

Et seinapilti selgemini ette kujutada, kleebi kavand oma toa fotole, nii saad kohe aimu, mis suuruses maaling su seinale passib.

Enne

Enne

Pärast

Pärast

Järgnevalt tuleb otsustada seina ja dekoratiivmaali hele-tumedus kontrasti suuruse üle. Teisisõnu, kas valgele sinale tuleb mahe helebeesh, kirgas punane, tugev must voi märkamatu hall kujund. Ära unusta, et sul on juba toas televiisor ja diivan, võta arvesse nende värve ja iseloomu.
Suur kontrast seina ja pildi vahel jätab modernsema mulje, kuid on agressiivsem. Pehme kontrast on kindlasti rahulikum ja klassikalisem.


Ma ei taha, et mu roos mulle liigselt selga roniks, seega valin seinast ainult veidi tumedama värvitooni.

Värviproovi kaarte saad igast ehituspoe värviosakonnast. Võta sealt paras posu tasuta koju kaasa ning proovi lipikuid seinale asetades, milline toon sulle ja su perele sobib.

Kehtib lihtne valem: külmad toonid(sinakad) mõjuvad kalgimalt ja viivad kujutise kaugemale, soojad toonid astuvad lähemale. Pastelsed, valgega segatud toonid, mõjuvad pehmemalt ja täisvärvid agressiivsemalt ja mõjukamalt. Kõik oleneb taotlusest.

Projektor või shabloon

Kuidas see ilus kavand nüüd arvutist või paberilt seinale saada?
Kõige prostoim viis selleks on projetseerida ta otse seinale. Ehk saad oma tööandjaga jutule, et projektori üheks ööks koju laenata?
Kui ei, siis võid teha suure shablooni. See käib nii:
Palu endale lillepoest paar suurt pakkepaberi lehte. Kleebi paberid omavahel klepsuga kokku, nii et saad suure lehe. Kui julgusest lillepoe müüjat nuiata puudu jääb siis saab suurepäraselt kasutada vana tapeeti vöi ükspuha millist olemasolevat suuremõõdulist paberit.
Järgmisena joonista üle oma väikese kavandi võrdne ruudustik.


Mida ebakindlamana end tunned, seda tihedam ruudustik kavandile joonesta. Ruudustik on abivahend kavandi kopeerimisel.

Kui su seinale tulev pilt on (näiteks)10x suurem kui su kavand, siis kanna kümnekordse suurendusega samasugune ruudustik ka oma shabloonpaberile.
Kopeeri igasse ruutu üle kujund, nii nagu sa seda väikesel paberil näed. Kui sa tunned end vilununa, siis ei pea ruudustik olema tihe.
Ainult sina tead, kuidas originaal välja nägi, seega ära liigselt pabista, kui kõik päris üks-ühele ei klapi. Seda nimetatakse kunstiliseks vabaduseks!

Värvid ja pintslid

Kui kodune konsiilium on värvivaliku langetanud, siis võid värvinumbri järgi lasta vesiemulsioonvärvi (enamus küprokseinu on sellega võõbatud, nii et nakkub hästi su seinamaaliga) tooni kokku segada.
Pintslid saad ka ehituspoest kätte. Vali üks suur seina maalimise pintsel ja paar väiksemat, millega saad detaile nokkida. Mida suuremad ühtlased pinnad su maalingus on, seda kogukama pintsliga saad põhipinnad pinseldatud. (Pintslivaliku kohta lähemalt) Osta ka maalriteipi.

Maal seinale

Lõika suurelt paberilt, millele oma kavandi kandsid, shablooni tükid välja ning kinnita maalriteibi tükikestega seinale. Järgides shablooni kontuuri vea hariliku pliiatsi joon seinale. Kui käsi värisema kipub ja joon valesse kohta hüppab saad seda kustukummi ja märja lapiga kenasti olematuks teha.
Väike kavand jäta endale silmaette. Kleebi ta maalriteibi ribaga pildi kõrvale seinale.
Kata põrand, juhuks kui värv tilkuma kipub. Viimase eeltööna seleta lastele, et see mis sa nüüd tegema hakkad pole neile üksi kodus olles järgitegemiseks.
Tee häälestuseks endale üks kohvi, tõmba kopsud inspiratsiooni täis, haara pintsel ja oledki ise ilu tegija!
Ahjaa, veel. Töökäigus astu aegajalt pildist nii kaugele kui võimalik ning jälgi kuidas mulje on.



Minu pastelne dekoratiivmaal tuli trepikoja seinale ja osutus pea võimatuks pildistada. See oli koht kus lapsed mustade sõrmedega trepist üles-alla käies seina kiirelt plekiliseks nühkisid. Et end säästa igapäevasest seinapesust saigi maalitud lihtne, vähemärgatav kujund. Nüüd vaatavad kõik pilti ja näpujäljed jäävad märkamatuks.

Palju õnne! Säästsid ca 400 Euri ja võitsid kogemuse, au ja kiituse.

Kui jäid puntrasse, siis nõu saad kamillesaabre@gmail.com
Abiks veel www.kamille.ee

Sisestatud: 17.02.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Seinamaalingud: Kuidas kanda värv seinale?

Seinamaalingud: Kuidas kanda värv seinale?

Kuna seina pind on krobeline on sinna raske teha seinamaalingu eeljoonistust harilikuga nagu me paberil harjunud oleme. Samuti jääb pliiatsi joon tihti läbi värvi kumama. Seega tuleks võtta julgus pildi maalimist alustada kohe nullist pintsliga.

See harjumatu lähenemine nõuab ainult julgust ning tegelikult ei saa suurt midagi untsu minna. Kustukummi asemel saad seina maalimise puhul kasutada märga käsna või lappi, millega valesti läinud pintslitõmme olematuks teha.

vaata kõiki