Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Samm edasi LED-ide maailmas ehk sisseehitatud valgusallikaga valgustid

Valgustusest juttu tehes peaks silmas pidama energia kokkuhoiu teemat ja keskkonnasõbralikku käitumist. Energia tarbijna soovime energiat ja raha kokku hoida ning tavatarbijana on üheks võimaluseks kasutada LED valgustust.

Tõuke valgusallikate ümbervahetuseks on andnud suurel määral 2009. aasta septembrist muudatus Euroopas Liidus, mille kohaselt keelustati kõigi klaaride ja mattide hõõgpirnide tootmine ja tarnimine.

Tulevik kuulub energiasäästulampidele, säästlikele halogeenlampidele ja LEDidele —nüüdisaegsetele tehnoloogiatele. Energiasäästu-lambid säästavad raha, energiat ja vähendavad CO2.

Oty Light Pop Gun

Oty Light Pop Gun

Kui rääkida energiatõhususest, mida tähistatake A, B ja C klassiga, siis säästulambid ja LED-lambid kuuluvad kõige kõrgemasse energiatõhususe ehk A klassi. Energiatõhususe hindamiseks arvutatakse valgusvoo hulka kasutatava võimsuse kohta (lm/W). Seega, mida suurem on valgusvoog ühe võimsuse vati kohta, seda tõhusam lamp.

Seega tasub valgusallika ostmisel jälgida ka luumeneid ehk valgusvoo hulka, mida valgusallikas kiirgab inimese silma poolt registreerituna. Seega mida suurem luumenite näit, seda eredam valgus.

100W hõõglamp annab 1300-1530 lm
75 w hõõglamp 920-1060 lm
60 W hõõglamp 700-810 lm
40w hõõglamp 410-470 lm
25 W hõõglamp 220-250 lm

OtyLight Dynamic LEDiga

OtyLight Dynamic LEDiga

Säästulamp säästab

Oleme juba harjunud säästulampide laiema kasutuselevõtuga ja oleme kogenud, et säästulamp annab hõõglambiga võrreldes viis korda rohkem valgust, kulutades seega vaid 20% sellest energiast, mida sama valguse tekitamiseks vajas hõõglamp.

Veelgi parem LED

Säästulampidest veel paremaks saab lugeda LED valgustust. LED-pirnid on kõige säästlikumad ja tarbijasõbralikumad ning pikema elueaga. Hõõglambiga võrreldes on LED-lambi eritatav soojusenergia kordades väiksem. Seetõttu on nad ka keskkonnasõbralikumad.

LED on palju säästlikum. Näiteks:
35W halogeenlambi saab asendada 3-4 W LED lambiga
50W halogeeni saab asendada 5-8 W LED-iga
60W hõõgpirni saab asendada 8W LEDiga
11 W säästupirni aga 7x1W LEDiga

LEDidel on pikk eluiga — kuni 50 000 töötundi, s.o ligi 6 aastat, samas kui halogeenide eluiga on 500-3000 tundi, hõõglampidel 1000 tundi ja säästulampidel 6000-20 000 tundi. Nii on mõistlik kasutada LEDe kohtades, kus ligipääs valgusallika juurde on komplitseeritud — näiteks väga kõrged laed.


Mainida tasub, et eluea lõppemine tähendab LEDi puhul, et tema valgusvoog väheneb 30 protsenti ja annab sellega märku enda väljavahetamiseks. Mida pikem eluiga, seda harvem on vaja lampe vahetada. Sellega tagatakse taas säästlik mõju keskkonnale.

*Parem mehaaniline vastupidavus. LED on löögi- ja põrutuskindlam kui seda on hõõgniidiga valgusallikas.
*Nad süttivad ja saavutavad heleduse kohe.
*Nad on saadaval nii sooja kui külma valgusena. Sooja valguse LEDe on eelistatud eluruumides kasutamisel. Külma valguse LEDe võiks kasutada töötsoonides (näiteks garaažis, töötoas).
Värvustemperatuuri mõõdetakse kelvinites (K). Mida madalam väärtus, seda soojem on valgus.
*Mida suurem väärtus, seda külmem on valgus.
*Soe valge 2700-3000 K
*Valge 3500 K
*Külm valge suurem kui 4000K
*Osa LEDe saab hämardada. 50-protsendilise valgusvoo vähenemisega kaasneb tarbitava võimsuse vähendamine üle 40 protsendi.
*LED suudab pakkuda 16 miljonit värvi ja seda kõike ühe valgusallikaga. Seda nimetatakse RGB-ks. Kuid saadaval on ka rohelist, sinist, punast põhitooni.

LEDide valikul ei tasu lähtuda kõige odavamast.

Aasta aastal on hinnad küll jõudsalt langenud, kuid kvaliteetse LEDi hankimine tundub tarbijana ikka kallis. Siin tuleks teada, et LEDi hind sõltub dioodi kokkupanemise kvaliteedist. Dioodid jagatakse A ja B seeria toodeteks. A seeria dioode kasutavad vaid tunnustatud tootjad, B seeria dioodid aga ei vasta kõrgematele kvaliteedinõuetele ja tootjad, kelle nimegi tootel ei mainita, saavutavad LEDi madalama hinna.

 Flos Aim

Flos Aim

LEDide kasutusala on avardunud. Disainvalgusti LEDiga

Varasemast markeerimise valgusest on saanud laialt kasutatav valgustus. LEDe kasutatakse nii eksterjööris kui ka interjööris. LEDe saab osta süvisesse, seinale, siinile ja karniisile, prožektorite ja torudena. Ka disainvalgustid liiguvad üha enam LEDi poole.

Eluaegne LED

Uueks suunaks selles valdkonnas on aga valgustid, mille sisse on LED valgusallikana juba sisse ehitatud. Tegemist on mittevahetatava valgusallikkaga valgustiga. Muretu! Tegu on pea eluaegse valgustiga, kus valgusallikat vahetada ei saagi.

Mõni soovitus LEDidele üleminekul:
*ostes uuri, kas tegu on kvaliteetse LEDi ja tunnustatud tootjaga. Vaata, kas on A või B seeria toode;
*kas Led annab sooja või külma valgust. Märksõna “kelvin”;
*kas LEDi saab hämardada või mitte;
*kas on üldse mõistlik vana valgusallikas välja vahetada, kui kasutus on liiga harv;
*alustada tasuks ruumidest, mis enim kasutuses ja kus valgustite arv on suurem (tavaliselt erinevad süvisvalgustid, karniisivalgustus jne);
*LED võib muuta valgusti tooni. Värviliste klaasrõngaste puhul võib varasem ilus toon muutuda sobimatuks. Selleks proovi enne ühe valgustiga.



Led-valgusti Wally Pull Oty

Led-valgusti Wally Pull Oty

Led-valgusti Otylight

Led-valgusti Otylight

Led-valgusti Torno-Lirio

Led-valgusti Torno-Lirio

Led-valgusti Lirio Circulis

Led-valgusti Lirio Circulis

Led-valgusti Cielo Lirio

Led-valgusti Cielo Lirio

Led-valgusti Bola Exenia

Led-valgusti Bola Exenia

Led-valgusti Book Exenia

Led-valgusti Book Exenia

Koostanud: Ülle Jõks, Hektor Light

Sisestatud: 19.05.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki