Artiklid ja uudised

Varjuv maja

Arhitektuuriteadlane Triin Ojari mõtiskles kuus aastat tagasi valminud betoonist eramut külastades sellele, kui moodne objekt saab juba olla ajalugu? Kas valge värv, napp dekoor ja lagedad pinnad on vaid pilt asjade algusest või võimeline kestma jääma?

Moodne maja ajas

Arhitektuurimeedia armastab ikka päris uusi maju külastada, selliseid, kus teinekord sisustus- või mullatööd alles pooleli ja elanikud ehmatanud uue kodu kõmisevast kajast või üle tärkava heki piiluvatest naabritest. Sellised reeglina grupikaupa kuhugi lagendikule või alles kujunemisjärgus olevasse keskkonda ehitatud majad on moodsa arhitektuuriajaloo pärisosad – näiteks müüt modernistliku arhitektuuri valgest värvist, napist dekoorist ja lagedast interjöörist on 1930. aastate (must-valge) fotograafia süüdimatu lavastus, pilt asjade algusest. Iga elukeskkond on ajas arenev ja muutuv nähtus, karmiilmelised kastmajad kasvavad võssa ja mattuvad elukondlikku pudi-padi maailma, uued elurajoonid saavad puud ja põõsad, kiigeplatsid ja supermarketid. Uus ja moodne kodustatakse ning meedia tormab edasi, inimeste mällu jääb aga pilt igavesti noortest majadest. Vahel, tõsi, tullakse ka fotoaparaadiga tagasi - siis, kui ühest või teisest kodust on saanud ajalugu, hinnatud stiilinäide aastakümnete tagant, krestomaatilise ehitusvõtte esmakordne ilming või uudse elustiili ere näide. Aeg-ajalt kerkib ühiskonnas üles küsimus (seda eriti seoses muinsuskaitsega), et kui moodne objekt saab juba olla ajalugu, milline on väärikas ajadistants hindamaks maja väärtust, unikaalsust, ajalukkuminevust? Kümme või kakskümmend aastat? Tänasel päeval hakatakse ettevaatlikult piiri tõmbama kuskile üheksakümnendate algusesse, ometi on viimase kümnendi ehitatud keskkonna kiire areng olnud esmalt ehmatav, siis uimastav ja täna juba tagasivaatav ja hinnanguline. Ajalugu on pidevas sündimises ning Eesti uuem elamuarhitektuur on kaasaegse argikeskkonna mõistmiseks elamuslik allikas.


ERAMU & korter
Tekst: Triin Ojari
Fotod: Kalle Veesaar
http://www.solness.ee/eramu/index.php?gid=4&id=1036

Sisestatud: 29.06.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Elektriline ehituskunst

Elektriline ehituskunst

Eesti arhitektuurimaastikul on mitmeid loomingulisi duosid, kes on juba aastakümneid arvanud, et kaks pead on ikka kaks pead – Vilen Künnapu ja Ain Padrik, Jüri Okas ja Marika Lõoke, Andres Alver ja Tiit Trummal (viimased kaks omavad küll tänaseks isiklikke büroosid). Eelmainitute väärikasse ritta tuleb panna ka arhitektid Urmas Muru ja Peeter Pere, kes oma isikupäraste eramute ja stiilipuhaste kortermajadega eristuvad nii kinnisvarakülade santabarbaralikest villadest...

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Industriaal ennemuistsel aal -Tabasalu vaskeramu suveköök

Tabasalus asuv vaskeramu on arhitektuurihuvilisele juba mõned aastad tuntud elanik kohalikul majamaastikul. Arhitektide Urmas Muru ja Peeter Pere 2004. aastal valminud eramu paistis kohe silma tellijapoolse julguse ja arhitektide eksperimenteerimisvalmidusega – vaskplekiga kaetud maja pole Eesti eramutes kasutatava puidu ja betooni kõrval igapäevane nähtus. Tänaseks on samade arhitektide joonestuslaualt tulnud ka tigujas alumiiniumeramu Rannamõisas.

vaata kõiki