Artiklid ja uudised

Helina võlub lastetuppa muinasjutu

Kes oleks parem kui Lotte? Ikka see, kes oskab kogu toa Lottesid täis maalida! Helina Toateri pintslitõmbed teevad tavalisest lastetoast tõeline muinasjutumaa.

Helina (43) maalib toaseintele terveid maailmu, osa neist tema enda looming, osa tuntud tegelas täis. «Mulle endale pakub rohkem teha oma asju, aga kui soovitakse, siis maalin seinale muidugi ka Ämblikmehe või Shreki.»


Juhuse kaudu tõelise kutsumuseni
Kunstnik-dekoraatoriks õppinud ja Estonia teatris butafoor-dekoraatorina töötanud Helina astus mõne aasta eest juhuslikult väikesesse poekesse, kus müüdi maalitud lastemööblit. Naine sattus müüjaga vestlema ja selgus, et neil oleks kunstnikku vaja, sest nende enda kunstnikul oli parajasti käsi kipsis.
«Neile minu käekiri sobis ja mõnda aega maalisingi seal laudadele-toolidele-kappidele-vooditele trollitüdrukuid ja -poisse, pilvelambaid, purjekaid, majakaid ja lepatriinusid,» meenutab Helina.
Kuna Helina töötas sealsamas poes, hakkasid kliendid küsima, kas ta ka seintele maaliks. Esimese seinamaalingu — kümnemeetrise fuajee seinale — tegi Helina Kuusalu lasteaeda Jussike. «Alguses oli enne maalimist ikka üsna kõhe tunne,» tunnistab naine. «Kuid tellimusi tuli järjest rohkem ja riputasin tehtud tööd oma kodulehele. Pärast seda on seinamaalingud saanudki minu põhitööks.»
Kuidagi on juhtunud nii, et Helina on maalinud peamiselt lastetubade seintele, kuigi ta teeb ka graafikat ja maalib klaasile ja puidule. «Maalin lastele väga hea meelega — nii tore on näha, kuidas see muudab toa rõõmsaks ja elavaks. Kui pilt saab valmis, ütlevad paljud vanemad naljatamisi, et nad kolivad hoopis ise sellesse tuppa.»
Töö annab Helinale palju vastu: lastetuba eeldab kirkaid värve ja sõbralikke ning armsaid nägusid, mille maalimine teeb endalgi tuju heaks. Vahva on seegi, et ta saab külastada nii paljusid toredaid kodusid Eesti eri nurkades.
Mingitele eritingimustele kodune sein, millele maali soovitakse, vastama ei pea. «Seinad võiksid olla eelnevalt värvitud, kuid olen maalinud ka savi­krohvi ja kaseiinvärviga kaetud seinale, isegi pabertapeedile ja pliidikummile,» räägib Helina. «Vahel on maal tellitud ka suurele vineerile — siis saab pildi soovi korral seinalt eemaldada.» Maali suuruse osas pole samuti mingeid piiranguid, ühes kaminaruumis maalis Helina näiteks kõik seinad metsa täis.


Kuidas see maalimine käib?
Maale vaadates tundub see uskumatuna, aga Helina ei kasuta kunagi projektorit, et sellega pilt seinale lasta, vaid maalib vaba käega. Vaid vahel võtab abiks šabloonid. Maalimisel kasutab ta tavalisi seinavärve, mis on pärast kuivamist pestavad. Nii saab mustuse seinamaalilt maha nühkida kartmata, et mõni muinasjututegelane kaotab nina või käe. Vahel lisab ka efekte: sädelust, pärlmuttervärve või pimedas helendavat tooni. Enamasti valmib seinamaal ühe-kahe päevaga, hind sõltub pildi suurusest, detailsusest ja töö tegemise ajast. Kerttu Jänese


Tee ise!
Lihtsama pildiga saab hakkama igaüks – proovi mõnd sellist, nagu siin piltidel Helina loomingust näha on.

* Otsi arvutist sobiv pilt ja lase see projektoriga seinale.
* Joonista pilt pliiatsiga seinale.
* Kasuta näiteks vesialuselist lahustivaba seinavärvi Dekor. Piisab valgest, mustast, punasest, sinisest ja kollasest – neist saab segada ka kõik muud vajalikud toonid.
* Maalimiseks on vaja erineva laiusega pintsleid: kitsast joonte tõmbamiseks ja laiemaid pindade katmiseks. Vesialuseliste värvidega töötamiseks sobivad (pool)sünteetiliste harjastega pintslid, naturaalsed harjased imavad endasse vett ja hakkavad siis harali hoidma.
* Mõtle hoolega läbi seina ja tegelaskujude värvus – Pluutot näiteks ei saa ju kollasele seinale maalida.
* Taust võiks olla hele ja neutraalne, et joonistus välja paistaks. Ideaalne aluspind on värvitud sile sein. Pabertapeet pole parim aluspind, aga kui on korralikult seina küljes kinni, siis käib ka see.


Jõulud jõulust jõuludeni!
«Simona räägib aasta läbi jõuludest,» muigab seitsmeaastase Simona Saali ema Evelyn. «Seega ei näinud ma probleemi ka selles, kui ta soovis saada seinamaalingu just jõuluvana töötoaga.» Pilt valiti üheskoos välja Mauri Kunnase raamatust «12 kinki jõuluvanale». Kes veel ei tea, siis räägib see raamat väikesest päkapikust, kes ei teadnud, mida jõuluvanale jõuludeks kinkida ja otsustas viimase 12 päeva jooksul, mis jõuludeni jäänud, kinkida talle iga päev midagi.

Allikas: Naiteleht

Sisestatud: 08.03.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

Kui oled otsustanud hakata ehitama terrassi või olemasolevat kohendama, siis valides materjali on kindlalt Sinu jaoks oluline, et terrass oleks kauakestev, vähest hooldust vajav ja samas kena välimusega. Eestis on enamus terrasse ehitatud pigem pehmemast okas -või lehtpuidust (mänd, haab, lehis) või komposiitmaterjalist. Aga need ei pruugi olla ainsad materjalid kaasaegse terrassi ehitamiseks. Kas Te olete näiteks kuulnud uuest bambusest terrassilaudisest - Bamboo X treme?

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Väljakutse kodukontoris – kuidas luua sobilik taust videokoosolekule?

Ajastul, mil kaugtööst on saanud täiesti tavapärane tööelu osa, on kodukontori olemasolu muutunud
paljude jaoks hädavajalikuks. Kuna virtuaalne suhtlus mängib kodukontoris väga suurt rolli, siis
sellega seoses on üles kerkinud täiesti uut laadi probleem - vajadus videokoosoleku jaoks kõlbuliku
taustaseina järele. Kuidas õige taustaseina abil mõjuda ekraanil isikupärasema ning
professionaalsemana? Retro kodusisustuskaupade e-pood NaguMuiste annab nõu.

vaata kõiki