Artiklid ja uudised

4321 - 4350 teemat 4803'st
Sisekliima algab küttest ja ventilatsioonist

Sisekliima algab küttest ja ventilatsioonist

Majade soojustamine ja ventileerimine muutub järjest aktuaalsemaks teemaks. Nõukogude ajaga võrreldes on sisekliima loomise kontseptsioon kardinaalselt muutunud. Küllap mäletatakse veel maju, kus seinad olid hõredad ja akendes olid praod. Sooja eriti ei pidanud, samas aga tagas pragudest voogav värske õhk nii maja kui ka elanike tervise. Küte oli odav, inimesed vähenõudlikud. Tänapäeval on majad energiasäästu huvides tihedaks ehitatud, et hinnaline soojus õue kütma ei pääseks.

Jura espressomasin

Jura espressomasin

JURA espressomasin tunnistati juba kolmandat korda järjest parimaks täisautomaatsete kohvimasinate testiga. Stiftung Warentest test näitas, et JURA IMPRESSA J5 on täisautomaatsete espresso- ja kohvimasinate hulgas parim. Eestis alates 2007. aasta märtsist müügil olev kohvimasin avaldas testijatele muljet nii erikohvides kasutatava espresso ja piimavahu kvaliteedi kui ka käsitsemise ja kohvivalmistamise lihtsuse poolest. 2007. aastal on J5 saanud juba ka tootedisaini auhinna ja Red Doti disainiauhinna.

Seebipähkleid kasutav ökopesumasin

Seebipähkleid kasutav ökopesumasin

Ungarlane Levente Szabó võitis Electrolux Design Lab ‘07 võistluse oma kompaktse loodussäästliku pesumasinaga E-Wash, mis kasutab pesupulbri asemel seebipähkleid. Looduslik seebipähkel ei saasta keskkonda. Indias ja Nepalis on seda riiete pesemiseks kasutatud juba sajandeid. Allergikutele sobivat ning riideid õrnalt käsitlevat seebipähklit kulub aastas keskmiselt üks kilo. E-Wash on suurepärane kombinatsioon vanadest traditsioonidest ning kõrgtehnoloogiast.

Arhitektuurne tervik maailmas pakutavast parimast

Arhitektuurne tervik maailmas pakutavast parimast

“Esimene pilk oli ehmatav: kolm pisikest tuba, n.-ö kööginurk, kitsad seinakapid, pimedad koridorid. Väike, kubriku moodi saungi sisse ehitatud. Sobimatu valgustus ja ventilatsioon. Armetu,” meenutab Rein Laur Raekoja platsil asuva korteri väljanägemist, kui klient selle ostis. Noore tellija sooviks oli avatud elamine. Nii lõhutigi kõik varemehitatu välja ning asuti Rein Lauri projekti järgi algusest peale ehitama. Tulemuseks on arhitektuurne tervikinterjöör.

Argipäeva vidinate mürata korter

Argipäeva vidinate mürata korter

Neist vähestest elamistest, mida Pille Lausmäe kujundanud on, loeb ta seda Kadriorus asuvat poissmehe korterit kõige ideaalilähedasemaks. “Koht ise tingis, et eluruume vaadata hoopis iseäraliku pilguga. See oli tükk loodusest, mis tungis korterisse igast kaarest. Visuaalselt ideaalset vaatepilti rõhutas veel terrass, mis kulges korteri kõikidel välisseintel. Aga loodus ei pääsenud mõjuma, ta oli kängitsetud ja varjatud. Korteriomanikust poissmehe ostutehingu põhiliseks ahvatluseks oligi võimalus, et ostnud linnakorteri, sai ta maamajale omase väljavaate.”

Ekspressionistlik sisekujundus

Ekspressionistlik sisekujundus

Korteri põhiplaani sai muudetud. Kuna tellija sooviks oli avaras vannitoas väga suur vann, tehti vannituba suuremaks köögi kõrval paikneva abiruumi arvelt, mille mõõdud viidi miinimumini. Vanalinnas asuva elamise krobelised seinad said kunstipärase ja veekindla katte värvistuudiolt Parem Sein poolt, kes teostas ka korteri värviprogrammi. „Ruumid värvisime valgeks, et valgust juurde anda. Interjööris on madalad aknad ning seetõttu on seal ka suhteliselt vähe valgust,“ räägib Maile.

Sisekliima interjööri osana

Sisekliima interjööri osana

Interjöörist rääkides mõeldakse kõige sagedamini sellele, mida silmaga näha saab.
Värvid, vormid … Ent kui kaunis üks interjöör ka poleks, on seal halb viibida, kui ruum on vale temperatuuriga või õhuvaene.
Bensiini hinnast räägitakse pea iga päev, ent kui palju kasutame me autot? Kellel sõit just igapäevatööks pole, kasutab oma mootorsõidukit tihti vast tunnikese päevas. Mõnusalt sooja ruumi vajame me ööpäev läbi aga 220 päeva aastas.
Küttesüsteem on interjööri seisukohalt keeruline teema. Suhteliselt suur investeering – ja esmapilgul tulemust nagu polekski. Kuldseks värvida ei saa, naabrimehe ees eputada ka mitte …

4321 - 4350 teemat 4803'st