Artiklid ja uudised

Trapid vajavad korralikku hüdroisoleerimist.

Lekkiv veetoru hoones annab endast üsna kiiresti märku, sõltuvalt sellest kas toru päris katki või tilgub mõni ühendus. Äravoolusüsteemis, kus reovesi voolab survevabalt ehk isevoolselt võivad aga lekkekohad jääda pikka aega märkamatuks. Põrandakonstruktsiooni tilk-tilga haaval imbuv vesi jõuab seal palju pahandust teha enne kui leke ilmsiks tuleb. Sealt saab alguse probleemide jada, mis on seotud läbitilkumisega, konstruktsioon on niiske, hallitab, mädaneb jne.

Kõige kriitilisemaks kohaks selles ahelas on trapi ja põrandakonstruktsiooni veetõkke liitekoht. Põrandatrapist voolab läbi kogu dussiruumis kasutatav vesi ning seetõttu on väga oluline, et trapi ühendus hüdroisolatsiooniga saaks veetihe. Paraku võib kauplustest leida mitmeid trapitüüpe, millele korraliku ühendust hüdroisolatsiooniga ei õnnestu teha ka parima tahtmise juures. Mis tähendab, et need trapid ei sobi üldse kasutamiseks märgades ruumides.

Pipelife poolt müüdavate HL-i trappide komplekti kuulub trapikorpus, tõsterõngas, haisulukk, roostevabast terasest trapikaas, 2 montraazikaant ja tihendid. Neid detaile omavahel ühendades võib ehitaja kindel olla et ühendused sobivad ja tulemus saab korrektne. Paigaldatud trapi ja teda ümbritseva betooni vahel on aga alati olemas mikropraod, mis tekivad juba betooni kuivamisel. Kasutamise käigus, kus trapist voolab alla erineva temperatuuriga vett, toimub aga trapi paisumine ja kahanemine. See kõik annab veele hea võimaluse tungida konstruktsioonis sinna, kus tegelikult peaks olema kuiv.

Vettpidava hüdroisolatsiooniühenduse tegemiseks tuleb seega kindlasti trapi juurde osta ka hüdroisolatsiooni kinnituskomlekt HL 83.0. Kinnituskomplekt koosneb roostevabast terasest flantsist, tihendist ja kruvidest, mille abil trapp ja hüdroisolatsioon omavahel seotakse.

Korraliku tulemuse saavutamiseks peavad aga kõik tööde etapid õigesti tehtud olema. Asi saab alguse juba aluspõranda ehitamisest. Vastavalt RYL 2000 nõuetele peab põranda kalle trapiga ruumis olema minimaalselt 1:100 ning trapi ümbruses 1:50. See tagab selle, et põrandale sattunud vesi voolab trappi ega jää põrandale loikudesse.

Trapikorpuse betoneerimisel põrandakonstruktsiooni tuleb see paigaldada õigele kõrgusele, et ennetada probleeme hilisemates tööetappides. HL - i trappide komplekti kuuluv montaazikaas, on mõeldud ajutiseks kaitseks betoonitööde ajaks. Trapp tuleb betooni paigaldada nii, et montaazikaane ülaserv jääb betoonpinnaga ühte tasapinda. Sellisel juhul jääb trapikorpus orienteeruvalt 10 mm madalamale ja peale kaane eemaldamist on olemas sobiv faasitud servaga pesa.

Enne hüdroisolatsioonitööde alustamist tuleb aluspind kruntida Fibergum Primer nakkedispersiooniga, et tagada korralik nakkumine betoonpinna ja Fibergum hüdroisolatsioonimastiksi vahel. Trapi juures ei piisa ainult mastiksi kasutamisest vaid seal tuleb kindlasti kasutada ka Kiilto Iseliivuvat Trapitugevdustükki.

Trapikorpuse servas olevasse soonde tuleb paigaldada tihend ja seejärel suruda tugevduskangas tihedalt vastu trappi. Roosevabast terasest flantsi ja kruvide abil pingutatakse ja tihendatakse ühendus lõplikult. Tähelepanu tuleb pöörata kolmele sisselõikele flantsi sisemises servas, mis määravad tema õige asukoha trapi suhtes, et kruvid satuksid selleks ette nähtud kohtadesse.

Järgmise sammuna paigaldatakse tõsterõngas, mida on võimalik lõigata soovitud kõrgusesse sõltuvalt plaatimissegu ja põrandaplaadi paksusele. Tõsterõngal on vertikaalsed sisselõiked, mis tagavad plaadi vuukide vahelt hüdroisolatsiooni peale kogunenud vee nõrgumise trappi. Selline lahendus hoiab ära vee kogunemise hüdroisolatsiooni peale, mis sinna „lukku“ jäädes hakkaks omakorda halvasti mõjuma nii hüdroisolatsioonile kui ka plaatimissegule.
Tihendi tõsterõnga ja trapikorpuse vahele tohib asetada ainult kohtades, kus konstruktsioonis ei ole ette nähtud hüdroisolatsiooni kihti.

Kirjeldatud lahendus HL trappide ja Kiilto hüdroisolatsioonimaterjalidega on testitud ja katsetatud Soome VTT keskuses ja tagab 100% veetiheda ühenduse nii äravoolule kui ka uputusolukorrale. Ühendus omab ka sertifikaati VTT-S-01187-06.

Enamlevinud vead:
Trapi hüdroisoleerimisel ei kasutata Iseliimuvat Trapitugevdustükki.
Ei kasutata hüdroisolatsiooni kinnituskomplekti HL83.0
Kinnituskomplekt kinnitatakse valede kruvidega, mis on liiga pikad läbivad trapikorpuse
Tõsterõnga ja trapikorpuse vahele paigaldatakse tihend, mis ei dreeni vuukide vahelt imbunud vett
Trapikorpuse betoneerimisel paigaldatakse korpus betoonpinnaga samale kõrgusele. Siis ei jää ruumi hüdroisolatsiooni kinnituskomplektile.


KIILTO EESTI
Aadress: Läike tee 4, Rae vald 75310
Telefon: 603 1900
kiilto@kiilto.ee
www.kiilto.ee

Sisestatud: 01.09.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Puitpõrandate õlitamine

Puitpõrandate õlitamine

Poorne puidupind vajab alati kaitset. Levinuimad puitpõrandate kaitseained on lakk ja värv. Varem kasutati esindusruumide ja tantsupõrandate materjalina vahatatud parketti. Tänapäeval kasutatakse nn. looduslikest materjalidest sagedamini õli kui vaha.
Põrandaõli koosneb mitmetest komponentidest, mis varieeruvad valmistajast sõltuvalt. Aina karmistuvate terviseohutuse ning keskkonnanõuete mõjul on välja töötatud ka kasutajasõbralikumaid materjale sisaldavaid tooteid.

Hüdroisolatsioon – kuidas teha kvaliteetselt ?

Hüdroisolatsioon – kuidas teha kvaliteetselt ?

Saunu, vannitube, duširuume jt märgi ruume planeerides tuleb tagada konstruktsioonide veekindlus. Pinda ei saa vettpidavaks keraamiliste plaatide paigaldamisega, kuna plaadisegu ning vuukide täitmiseks kasutatav tsementalusel vuugitäidis on poorne ja loob veele ja niiskusele suurepärase tee aluspinda tungimiseks. Niiskuskahjustuste, hallituse ja bakterite tekkimise vältimiseks tuleb märgades ruumides plaatide alla alati paigaldada hüdroisolatsioon.

Kestonit Optio teeb põranda lihtsalt siledaks

Kestonit Optio teeb põranda lihtsalt siledaks

Inimesed, kes on eemaldanud vanad põrandakattematerjalid, seisavad probleemi ees – kust leida töömees, kes põranda sirgeks valaks või siis proovida see töö ise ära teha. Järgnev jutt on mõeldud neile, kes on otsustanud põrandatasandustöö ise ette võtta. Esmalt tuleks eemaldada põrandalt kõik lahtised materjalid ning puhastada pind tolmust tolmuimejaga. Enne tasandamise juurde asumist tuleb aluspõrand kindlasti kruntida. Kruntimisega seotakse betooni pooridesse jäänud tolm ja tagatakse nake aluspinnaga

vaata kõiki